Gå til innhold

Erfaringer med kjøp av amerikanske statsobligasjoner?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er vel slikt som kjøpes av patriotisme og/eller institusjonelle investorer eller land.

USA er i praksis nedsyltet i gjeld (de årlige "trillion dollar deficit" som gjør det til en årlig thriller om statsansatte får lønn eller ei til det nås budsjett-enighet.  Samlet gjeld på 32 billioner dollar pr Juni i fjor og videre https://www.nytimes.com/2023/06/16/business/economy/federal-debt-32-trillion.html

"The Peterson Foundation expressed concern about projections that show the United States adding $127 trillion in debt over the next 30 years and interest costs consuming nearly 40 percent of all federal revenues by 2053."  (Engelsk trillion = norsk billion)

Dvs faren er evt konkurs eller nasjonalisme som gjør at USA rett og slett bestemmer seg for å ikke betale sin gjeld.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Takk for innspill. Jeg tror ikke USA vil misligholde sin gjeld, nærmest uansett hva som måtte skje. Legger man også til grunn at dollaren vil fungere som en slags trygg havn for mange i usikre tider, så kan det kanskje ha noe for seg å investere i statsobligasjoner med løpetid på 20 eller 30 år. 

Endret av Tanke
Lenke til kommentar

Takk for flere gode innspill. 

sk0yern skrev (På 24.1.2024 den 1:48 PM):

Man trenger da ikke låse pengene for 30 år.

Nei, man kan "redeeme". Jeg ser også på ETF-er knyttet til amerikanske statsobligasjoner og dollar. Jeg tror kanskje det er en enklere og bedre investering. Jeg har uansett litt tid på meg (noen måneder?). 

Ang. dollar, så vil jeg vente til DXY-indeksen kommer ned på 90-tallet. 

Endret av Tanke
Lenke til kommentar

Jeg vil tro det beste valget er en ETF som investerer i ulike slike papirer. Ett eksempel;

Quote

 Et eksempel er iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (IS04). (Evt “TLT” for den amerikansk-noterte varianten.) Denne rente-ETFen investerer i 20 år+ amerikanske statsobligasjoner. Siden langrentene iUSA begynte å stige våren 2020 og frem til september 2023 har verdien av denne renteETFen mer enn halvert seg. En oppgang i 20 års renten fra 1 til 4 % skal gi om lag 60 % verdifall (3 prosentpoeng x 20 års rentedurasjon), noe som også var tilfellet. Dette illustrerer hvor kraftig lang rentedurasjon slår ut på avkastningen når rentene endrer seg så voldsomt. Her er vi faktisk vitne til et rentefond med aksjerisiko! Jeg kan nevne at tidligere hedgefondforvalter Peter Warren mener at denne rente-ETFen kan passe inn i en diversifisert portefølje, som en hedge mot aksjefall – siden langrentene normalt faller i krisetider, i likhet med aksjemarkedene.

Som man ser er det en betydelig risiko også med slike investeringer. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...