Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Søksmål mot firma for leietakers skade på leilighet (firmagaranti)


Anbefalte innlegg

Har en leietaker som har stilt firmagaranti fra firmaet han jobber i, som garanti for leieforholdet. Firmaet er et større norsk firma. Har vedlagt garantidokumentet her.

Det viser seg nå at leietaker har røyket i leiligheten, og forårsaket skader langt utover det 3 mnd depositum kan dekke. Leiligheten må mest sannsynlig totalrenoveres for å bli kvitt røyklukten.

Jeg har enda ikke sagt opp leietaker, eller opplyst om dette til firmaet bak firmagarantien, men jeg har pratet med han om at røyking i leiligheten er ulovlig iht. kontrakt. Han nekter for å ha røyket i leiligheten, men gitt hvor mye det lukter inne i leiligheten, er dette lite trolig.

Hvordan burde jeg gå frem her? Burde jeg kontakte firmaet bak leiegarantien og gjøre dem oppmerksom på forholdet, før jeg sier opp leietaker? Må jeg deretter pusse opp leiligheten på egen bekostning, for så å saksøke firmaet (i HTU) for å få dekket kostnader?

Garanti.jpg.d17d0fd4755e4e1649d0dd0b32cd3e7c.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Totalrenoveres? Med mindre leietaker har bodd der i ti år og røyker daglig finnes det nok mange andre måter å fikse dette på. Det er nok firma som spesialiserer seg på slikt, ozonmaskin osv.

 

Du må uansett prøve overnevnte først, du kan ikke bare totalrenovere leiligheten med den påstanden.

Hvis min leietager skader kjøkkenbenken kan jeg ikke kreve bytting av hele kjøkkenet, eller benken forsåvidt, med mindre benken faktisk må byttes.

Det du bør gjøre er å informere firma/garanti at du mistenker det røykes i leiligheten, og vise til kontrakt, og ber om at dette utbedres, stoppes, og at du får tilbakemelding.

 

Du kan uansett ikke bare pusse opp og kreve kostnader dekket. Leietager og/eller firma/garanti skal ha mulighet til å utbedre skaden først.

Høres heller litt ut som du tenker du kan få deg en enkel, gratis oppussing. Tar du ut søksmål ville jeg nok belaget meg på et tap.

Hilsen felles utleier.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Her er det du trenger å vite om fjerning av røyklukt i bolig (bedrift tilfeldig valgt).

https://ryddogvask.no/2018/02/14/rengjoring-av-bolig-utsatt-for-royking/

Depositumet dekker trolig utgiftene til rengjøringsfirma.

Husk at du bør sende klage til leietaker skriftlig og sende en advarsel. Det virker som at du planlegger en oppussing og har ønske om å få det betalt av bedriften. Du må dokumentere skadene du krever å få dekka, og tilstanden på leil. før nåværende leietaker flytta inn har litt å si. Leietaker har uansett rett til å ordne opp i forholdene via egeninnsats eller bruk av rengjøringsfirma.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er selvsagt ikke min intensjon å utbedre leiligheten utover de skadene påført av leietaker.

Men utifra det jeg har hørt, vil det høyst sannsynlig innebære vask, ozonbehandling og maling av alle vegger/tak inkl. sperregrunn. Det er ikke akkurat billig for en leilighet av denne størrelse (110kvm).

Ozonbehandling har jeg forøvrig erfaring med tidligere, og det var ikke effektivt i det hele tatt for fjerning av bla. lukt av kattepiss.

Trulss skrev (14 timer siden):

Men firmaet stiller vel kun depositumgaranti og er ikke direkte ansvarlig om leietaker røyker inne eller ikke?

Det er nettopp det jeg lurer på. Det står i garantien at "garantien gjelder alle leiers forpliktelser etter husleieavtalen", hvor det står at røyking ikke er tillatt.

Endret av FuzzyLogic
Lenke til kommentar
FuzzyLogic skrev (8 timer siden):

Det er nettopp det jeg lurer på. Det står i garantien at "garantien gjelder alle leiers forpliktelser etter husleieavtalen", hvor det står at røyking ikke er tillatt.

Jeg vil tro garantien gjelder depositum og ikke andre ting som bråk og annet mislighold leietaker måtte foreta seg. Rengjøring er selvsagt innenfor hva som kan belastes depositumkontoen. Det kan også hende at et solid godt firma vil gjøre alt for å rydde opp etter sine leietakere for å verne om sitt ettermæle. 

Lenke til kommentar
FuzzyLogic skrev (På 7.1.2024 den 6:41 AM):

Hvordan burde jeg gå frem her? Burde jeg kontakte firmaet bak leiegarantien og gjøre dem oppmerksom på forholdet, før jeg sier opp leietaker? Må jeg deretter pusse opp leiligheten på egen bekostning, for så å saksøke firmaet (i HTU) for å få dekket kostnader?

Det er nok absolutt ein fordel for deg å ta kontakt med firmaet fyrst. Kven veit, kanskje tek firmaet ansvar og sørger for å utbedre mangelen før utflytting?

Deretter er vel saksgangen at du retter eit krav til bedrifta som har stilt garanti. Dette beløpet må du nødvendigvis spesifisere, så sjølv om du ikkje treng å ha utført jobben på eiga rekning så må du ha innhenta fornuftige kostnadsanslag.
Om dine krav er større enn det depositumsgarantien dekker så kan du sjølvsagt rette resten av kravet mot leigetakaren direkte. Då må du nok rekne med å måtte ta rettslege steg slik at du får ei utleggsforretning, som du då kan bruke vidare til å kreve inn pengane om det er pengar å hente.

 

Det sagt så er likevel det viktigaste for din del å få klarheit i kva det er som har skjedd her slik at du veit heilt sikkert at dette er avtalebrot frå leigetakaren, og at dette er kostnadar som du kan kreve å dekt gjennom depositumet.
Det virker litt merkeleg at leigetakaren nekter for å ha røyka inne når det er røyklukt i leilegheita, men det kan være at røyklukta kjem frå ei naboleilegheit og at røyklukta siv gjennom utettheiter i veggane. I så tilfelle så er det eigaren av naboleilegheita som er den du må gå etter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...