Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Skriver dårlig og uriktige ting om en radio kanalen på sosiale medier. Kan vi anmelde dette?


unas08

Anbefalte innlegg

 

Vi driver en flerspråklig radiokanal i Stavanger, og har gjort det i mange år. I vårt samfunn opplever vi at noen, som ikke liker jobben vår og kanalen vår, skriver dårlige og uriktige ting om oss på sosiale medier. Har vi rett til å anmelde disse personene som skriver uriktige ting om kanalen vår?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ytringsfriheten står sterkt i Norge, men krenkelse av privatlivets fred, sjikane eller trusler kan føre til erstatning eller straff.

"Det kan fortsatt i grovere tilfelle straffes etter bestemmelsene om krenkelse av privatlivets fred, sjikane eller trusler, men ulovlige ærekrenkelser skal nå primært avbøtes ved bruk av erstatning og ikke straff."
https://snl.no/ærekrenkelse

Endret av oddeh
  • Liker 1
Lenke til kommentar
unas08 skrev (7 timer siden):

@barfoo
Vil anmelde personer som sprer uriktige informasjoner om kanalen vår og som sprer dårlig rykter om oss.

Tror du må være mer konkret. Om jeg ytrer meg om at NRK er dårlig noe som er med på å i gi dem et dårlig rykte så er ikke det nødvendigvis ulovlig. 

Endret av minim
  • Liker 4
Lenke til kommentar
56 minutes ago, unas08 said:

@barfoo
Vil anmelde personer som sprer uriktige informasjoner om kanalen vår og som sprer dårlig rykter om oss.

Det er neppe ulovleg, og nesten garantert ikkje straffbart. Det kan vere injurierande, men generelt må firma og organisasjoner finne seg i rimelig mykje. Det er ikkje nok at det er galt, for å sei det slik.

Det er t.d. ikkje ulovleg å kalle VG ei møkkaavis som kun har løgner og tabloide overskrifter. Feil kanskje, men ei lovleg ytring.

Endret av barfoo
  • Liker 6
Lenke til kommentar
unas08 skrev (På 18.12.2023 den 1:23 PM):

Vil anmelde personer som sprer uriktige informasjoner om kanalen vår og som sprer dårlig rykter om oss.

Om dette er ulovleg/straffbart kjem heilt ann på kva som eksakt blir sagt og til kva formål. Det må gjerast ei konkret vurdering for å vurdere om dette er straffbart.
Æreskrenkingar er ikkje lenger straffbart, men det kan danne grunnlag for erstatningskrav. Eit erstatningskrav vil stort sett dreie seg om å erstatte dokumentere økonomiske tap, som til dømes tap av ei konkret sponsoravtale, men ein kan også få erstatning for det som blir anslått til å være framtidig inntektstap på grunn av påstandane. I tillegg er det mogelg å få erstatning for ikkje-økonomisk ting som ei oppreising, men det skal litt til.

Kontrollspørsmål som du kan stille deg:
Er den uriktige informasjonen ubestrideleg usann? Så fort det er heilt eller delvis ei meining så blir det stor takhøgde etter ytringsfriheita. Kan du i tillegg bevise at personen viste at informasjonen var uriktig?
Blir påstandane framlagt med formål om å urettmessig påføre deg og din radiokanal eit økonomisk tap? Er påstandande rasistisk eller politisk motivert? 

 

 

Du vil heilt sikkert ikkje kome nokon veg med ei generell anmelding om æreskrenking. For å kunne ha ei nokonlunde fornuftig sak så må du klare å definere ein bestemt konsekvens for ein bestemt person eller firma.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...