Gå til innhold

Jeg er autist AMA


Osenua

Anbefalte innlegg

Duriello skrev (6 timer siden):

29 poeng.. Regner med en del av dette grunnet spm som kræsjer med andre greier, angst feks. 🙂

Du er inne på noe der, da mange av spørsmålene vil også falle innunder det. Hvis du scorer lavt på de tingene som er mest sentralt i autisme, men høyt på relaterte ting som angst og innadvendte personlighetstrekk, så kan du ende opp med en relativt høy score.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
2 hours ago, NorsknRev said:

Nå har jeg tatt testen og scoret 32.

Min oppfatning av testen, og andre tilsvarende,  er den fokuserer på sosiale ferdigheter og annerledes (=overdreven systematisk) tenkemåte. Ja, også legger jeg merke til lyder som andre ikke legger merke til.  Men du kan ha god hørsel uten å være autist...

Jeg legger merke til lyden av fugler bedre enn de fleste og er en tidligere fugletitter. Jeg vokste opp på landet uten urban støy og inntrykk som en må stenge av der. Urbane folk kan gå rett forbi ville dyr og spektakulære fugler som gjør interessante ting uten å legge merke til dem.  Og så reiste jeg på ferie sammen med svigerfar som var arkitekt. Han måtte stadig se på og snakke om bygnings-detaljer.

Men slike ting har vel neppe noe med autisme å gjøre 🙂

Endret av lada1
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har fulgt med i forumet her i noen år, men ikke registrert bruker. Dette er første gang jeg skriver noe som helst her. Beklager om det ble litt mye og beklager for evt skrivefeil. Skriver på tlf og det gikk litt fort.

Jeg har aspergers syndrom(AS) som nå er satt inn i autismespekteret og for mange det samme som høyfungerende autisme(HA). Det er dog en forskjell på AS og HA, og det er at AS har normal språkutvikling og HA noe forsinket. Kanskje flisespikkeri for noen, men for meg som har AS er det veldig viktig at ting er riktig! :grin:

Det er per definisjon nevropsykologiske utviklingsforstyrrelser, dvs en slags koblingsfeil i hodet (relatert til f.eks elektro-/maskin-/datafag for de som har humor (og jeg elsker humor) og kan se på kroppen som en slags maskin), som er medfødt. Adhd, add, autisme og tourettes er også  nevropsykologiske utviklingsforstyrrelser. Man tenker og oppfatter ting litt annerledes og det kan også gjøre at man sanser ting annerledes. Det kan gi fysisk utslag i noe som kalles sensoriske utfordringer. Det betyr at man kan være over- eller underfølsom i sansene sine og høre, se, smake, lukte og føle mer eller mindre enn det som anses som normalt. Dette kan igjen gi store problemer for folk som er "på spekteret", men kan også gi fordeler. Jeg har bedre hørsel, smak og luktesans enn de fleste jeg kjenner. Stort sett er det bare bra, men noen ganger ekstremt irriterende å høre plagsomme lave lyder som f.eks. susing i ventilasjonsanlegg, overforbruk av parfymer osv. Øynene mine er lyssensitive og jeg må ofte gå med solbriller for at de ikke skal renne, selv om det ikke er såkalt solbrillevær. Lapper i klesplagg blir ofte klippet vekk fordi de klør og stikker i huden osv. Så kan man jo tenke seg hvordan autister uten språk har det når de er plaget av disse tingene og ikke kan si i fra om det. Spesiellt de som i tillegg har en fysisk funksjonshemming...

Koblingsannerledeshet er vel en hyggeligere måte å si det på, og som ikke er så negativt ladet som ordet feil.
Men det er jo bare en "feil" sammenlignet med det som anses som normalt og hvordan folk flest er skrudd sammen, dvs nevrotypikere som ikke har en sånn type diagnose. Hva er feil liksom? Ut i fra mitt ståsted så syns jeg jo at flertallet av folk er litt feil skrudd sammen, spesiellt når de lar seg styre av flokkmentalitet, gruppepress og ikke klarer å tenke selv/utenfor boksen. Med altfor mye unødig fjas, egoisme, grådighet, mobbing og fordømmelse av annerledeshet osv. Men men, vi er jo alle subjektive vesner og alle er vi universets midtpunkt i oss selv, ikke noe galt i det nødvendigvis :roll:

Selv er jeg veldig fornøyd med å være meg selv og annerledes enn folk flest. Ikke alltid så fornøyd med fordommer jeg møter, men det ligger hos de som har fordommer og ikke meg. Jeg er veldig åpen om diagnosen min, og prøver med det å bekjempe fordommer og uvitenhet sånn at de som kommer etter meg skal få det bedre enn jeg har hatt det. Jeg fikk diagnosen i voksen alder og det var en stor lettelse for meg som forklarte mye. Om jeg hadde fått diagnosen som barn kan det hende mange problemer kunne vært unngått og ting hadde vært bedre for meg. Men ikke nødvendigvis. Jeg har en kamerat med AS som ble diagnostisert som barn, og han sa en gang til meg; " Så heldig du er som fikk vokse opp og bli deg selv". Utrolig trist å bli holdt tilbake og dømt pga en diagnose igjennom oppveksten sin!

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det siste du skrev der er noe jeg har tenkt å, jeg er utrolig glad for jeg fikk diagnosen i godt voksen alder da jeg føler de som får diagnosen som barn blir alt for mye skjermet, får ekstra help og lignende, en får liksom ikke utvikle seg til noe eget da føler jeg, men såklart om man trenger hjelpen er jo det bra

Lenke til kommentar
lada1 skrev (På 4.12.2023 den 7:11 AM):

Dersom du som ung/barn ble fortalt at du er annerledes og kanskje "syk" - altså at det er noe "feil" med deg. Ville dette kunne ødelegge mye for deg?

Det gjorde meg personlig, ingenting. Faktisk så liker jeg å bli sett ned på, og undervurdert.
Da er det lettere å sjokkere folk med sine prestasjoner

NorsknRev skrev (På 4.12.2023 den 7:43 AM):

Er du sånn at du sytematiserer ting, sorterer, leter etter mønstre, er interssert i telefonnummer?

Nei. Men i videospillsamlinga mi, så sorterer jeg spillene fra lysest til mørkest innhold:
adventure/puzzle ---- ->  horror

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...