Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Nabolovens trær-bestemmelse og eiendomsgrense midt i felles vei


Gjest a9c5c...7a8

Anbefalte innlegg

Gjest a9c5c...7a8

Hei,

Jeg har et spørsmål vedrørende Naboloven og dens bestemmelser om trær. Slik jeg forstår det, gir Naboloven en særregel som gir naboen rett til å kreve fjerning av trær som står nærmere enn en tredel av trehøyden til grensen til hans eiendom, spesielt hvis det påvirker hans hus, hage, tun eller dyrket mark.

I vår situasjon ønsker naboen å utøve denne retten. Samtidig ønsker vi å beholde noen av trærne av estetiske grunner. Mens vi prøver å avgjøre hvem som potensielt har en sterkere sak, har jeg et spesifikt spørsmål:

Vår eiendomsgrense ligger midt i en felles vei som administreres av et veilag med egne vedtekter. Med tanke på denne spesielle konfigurasjonen, kan veien fungere som en slags "buffer" i forhold til Nabolovens bestemmelser om trær?

På forhånd takk for svar og innsikt.

Anonymous poster hash: a9c5c...7a8

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Naboloven § 3:

 

Quote

 

§ 3.

Er det ikkje nemnande om å gjera for eigaren eller for naturmangfaldet på staden, må eigaren ikkje ha tre som er til skade eller serleg ulempe for grannen, nærare hus, hage, tun eller dyrka jord på granneeigedomen enn tredjeparten av trehøgda. Kongen kan gjeva nærare føresegner om målingsmåten.

Hekk som er lågare enn 2 meter, er ikkje ulovleg etter denne paragrafen. Hekk som lyt reknast for grannegjerde, går ikkje inn under denne lova.

Føresegnene i denne paragrafen gjev ikkje rett til å ha ståande tre som grannen har krav på å få bort etter § 10, jfr. § 2.

https://lovdata.no/lov/1961-06-16-15/§3

 

Det er i praksis tre vilkår som alle må være oppfylt før naboen kan kreve at et tre fjernes. Treet må være "til skade eller serleg ulempe". I følge noten på rettsdata.no av Ernst Nordtveit er det "ikkje krav om stor skade eller ulempe, men det må vera ein verkeleg skade eller ulempe". Treet må være "nærare hus, hage, tun eller dyrka jord på granneeigedomen enn tredjeparten av trehøgda". Legg merke til at man måler til "hus, hage, tun eller dyrka jord", ikke tomtegrensa. Og vanligvis viktigst, det må ikke være "nemnande om å gjera for eigaren" å ha treet.

Fra Einar Bergholm, Rettigheter i fast eiendom (2016) side 242 (sitert fra sitat i LB-2021-061379):

Quote

Hva som er nevneverdig i den enkelte sak, vil bero på et konkret skjønn. Alle argumenter som folk flest oppfatter som relevante, kan det legges vekt på. At et tre er vakkert å se på, og at det gir treeierens tomt eller naturmangfoldet på stedet et ekstra pluss, er derfor relevante argumenter. I tillegg kan det legges vekt på at et tre kan ha andre funksjoner, som for eksempel å hindre erosjon, stabilisere skråninger, ivareta oppholdssteder for fugler, dyr og innsekter, rense luften, skape le for vind og gi lunere oppholdsrom for både mennesker, planter og dyr, samt dempe støy og minske forurensninger. Etter rettspraksis er terskelen relativt lav for hva har nevneverdig betydning for eieren eller naturmangfoldet på stedet.

Man kan altså trekke inn mange momenter, og det skal ikke så mye til før eieren har en "nevneverdig" grunn.

 

I tillegg anføres gjerne også den generelle regelen i naboloven § 2, om å ha noe som er "urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom". I motsetning til § 3 kan § 2 involvere en interesseavveining. Det betyr at det ikke er nok i seg selv at eieren har en nevneverdig grunn. Men i praksis er visst domstolene "meget tilbakeholdne" med å bruke § 2 hvis et tre ikke kan fjernes etter § 3 (jf. artikkel i PA-2009-7-38 av Einar Bergsholm, via LB-2021-061379).

Endret av Ståle Nordlie
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mange element som spiller inn.  Kan hende naboen er positiv til at enkelte "prakt-trær" får stå om det ikke allerede er harde fronter...

Dere må jo ikke nødvendigvis felle hele treet om det er for nærme naboens plen/hus ift høyde, men kan beskjære det til det er innenfor kravet. (Billigere og enklere ofte).  Men er det en thuja-hekk som har vokst til 20m høyde (har sett det også - og det ser ganske stygt ut) så er det vel på tide med ny hekk... 🙂

Går jo også an å foreslå at dere er villige til å tynne ut eller felle om naboen tar all kostnad ved felling og bortkjøring. (Kan fort bli 5000,- pr stort tre +/-)    Få det skriftlig med markering på kart/skisse, så det ikke er tvil om hvilke trær.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 102b7...f70
Ståle Nordlie skrev (På 21.9.2023 den 1:25 PM):

Treet må være "nærare hus, hage, tun eller dyrka jord på granneeigedomen enn tredjeparten av trehøgda". Legg merke til at man måler til "hus, hage, tun eller dyrka jord", ikke tomtegrensa.

Er det slik loven praktiseres? Altså avstand til hus, ikke grense?

Uansett går mine tanker til de som er så uheldige å ha et medlem i "Treets venner" som nabo. Må leve med himmelhøy granhekk få meter sør for huset som tar all sol og utsikt.

Gjest a9c5c...7a8 skrev (På 21.9.2023 den 12:17 PM):

I vår situasjon ønsker naboen å utøve denne retten. Samtidig ønsker vi å beholde noen av trærne av estetiske grunner.

Hindrer de sol og/eller utsikt for naboen?
Vil fjerning av trærne være til noen ulempe for dere?
Hva er deres "estetiske grunner." for å ikke ta hensyn til naboen?

Anonymous poster hash: 102b7...f70

Lenke til kommentar
15 minutes ago, Guest 102b7...f70 said:

Er det slik loven praktiseres? Altså avstand til hus, ikke grense?

Avstanden til "hus, hage, tun eller dyrka jord på granneeigedomen". Hvis huset står 10 meter unna treet og hagen er 3 meter unna er avstanden 3 meter.

Tomtegrensen har først og fremst betydning ved at man ikke kan måle til nærmere treet enn "granneeigedomen".

I praksis kan jeg tenke meg at man likevel ofte vil (og bør) bruke tomtegrensen i tvilstilfeller. Dermed unngår man vanskelige skjønnsvurderinger og at målepunktet flytter seg fra dag til dag.

Lenke til kommentar
Ståle Nordlie skrev (6 timer siden):

Avstanden til "hus, hage, tun eller dyrka jord på granneeigedomen". Hvis huset står 10 meter unna treet og hagen er 3 meter unna er avstanden 3 meter.

Sikkert innlysande, men denne differansen er viktigast i motsett tilfelle, som når huset ligg 100 meter frå tomtegrensa og naboen sitt hus også ligg 100 meter frå tomtegrensa andre vegen, og mellom husa er det utmark med skog så vil ikkje nabolova før til at det må hoggast ei grensegate midt i skogen.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...