Gå til innhold

14% matvarestigning Støre og Vedum fallerte økonomiske politikk


Anbefalte innlegg

trikola skrev (På 12.7.2023 den 22.36):

Blir først et problem dersom svenskegrensen stenges.

Det var vel en dårlig formulering fra min side. Det var nok ment slik at folk ikke klarer å kjøpe de aller nødvendige dagligvarene på grunn av prisstigningene på varene. Ellers så er det langt til Sverige for mange i Norge. Det er billigere i Sverige tross alt men det skal jo fraktes over grensen . 

Vi har nå en regjering som er tatt i å ikke føre en ansvarlig økonomisk politikk. Takket være sentralbanksjefen av alle. 

I Usa så er det nå en inflasjon på ned mot 3 %. Takket være rentehevninger. Men det er også et rop i markedet om at det er resesjonsfare. Tilbakeslagsfare. Folk har fått mindre å rutte med på grunn av dyrere lån. Det gjør at etterspørselen går ned på varer og butikkene må sette ned varene. Og når dollaren  styrker seg internasjonalt så blir varene importert til USA billigere. 

Så spørs det som i Norge og mange andre vestlige land om låntakere klarer å betjene lånene sine . 

Slik båre rentesvingninger er harde å forholde seg til . Men det er også den enorme inflasjonstakten som 13.7 % er. 

Legg merke til at norsk fisk også har blitt rammet av prisøkninger . På grunn av den handler i dollar. Ganske absurd at vi ikke har skjermet deler av denne viktige ressurs til oss selv. Men bønder  og kjøtt , se det er skjermet . Selv da sytes og bæres det over seg om hvor vanskelig det er å være bonde. 

Norge er et møkkaland på mange måter . Men det er et selvpåført møkkaland. For hovmodighet og selvforherligheten er det ingenting å si på. 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
On 7/12/2023 at 10:33 PM, Sosialist57 said:

TENK AT NORGE HAR HYPERINFLASJON. MATVAREPRISSTIGNING UT AV KONTROLL. 

For et fantastisk intellektuelt nivå.

Norge har må ha nesten 1000 ganger høyere inflasjon på matvareprisene for å komme i nærheten av Cagans definisjon av hyperinflasjon.

Ikke treffer vi på noen som helst av de klassiske symptomene på hyperinflasjon heller:

  • the general population prefers to keep its wealth in non-monetary assets or in a relatively stable foreign currency. Amounts of local currency held are immediately invested to maintain purchasing power;
  • the general population regards monetary amounts not in terms of the local currency but in terms of a relatively stable foreign currency. Prices may be quoted in that currency;
  • sales and purchases on credit take place at prices that compensate for the expected loss of purchasing power during the credit period, even if the period is short;
  • interest rates, wages, and prices are linked to a price index; and
  • the cumulative inflation rate over three years approaches, or exceeds, 100%.

https://www.iasplus.com/en/standards/ias/ias29

Nope, ingen av de treffer Norges situasjon.

Men hvorfor bryr du seg så mye om dette, hvis du uansett tror at NATO kommer til å starte en atomkrig pga Ukraina? Matvarepriser er jo ganske irrelevant hvis det blir dommedag. Eller ble du lei av å misjonere det budskapet?

 

1 hour ago, Sosialist57 said:

Norge er et møkkaland på mange måter . Men det er et selvpåført møkkaland. For hovmodighet og selvforherligheten er det ingenting å si på. 

For all del, du er fri til å synes at Norge er et møkkaland. En av fordelene med Norge. Personlig synes jeg Norge er et helt fantastisk land, med en helt utrolig økonomi, stødige arbeidsfolk, frihet, stabil politisk ledelse og en utrolig bra kultur. 

Endret av shockorshot
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
9 hours ago, kremt said:

Nesten på bunn over listen hvor bra det er å bo for expats. Ikke et vennlig land på mange måter egentlig, mye spesielle regler.

Som en som har bodd mange steder som expat før jeg kom hjem, vil jeg si meg sterkt uenig i det. Utrolig effektivt byråkrati iforhold til alle steder jeg har bodd og alle websider for informasjon/tjenester fra stat/fylke/kommune er tilgjengelig i engelsk. Det eneste staten ikke holder deg i henda med er å få venner, men det er noe enhver expat bør forvente å legge en plan for uansett hvor man reiser (gjelder også flytte til ny by for nordmenn i norge). 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...