Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Maling av leieobjektet


Melinda95

Anbefalte innlegg

Jeg og samboeren leier en leilighet og skal flytte ut i midten av Juni. Vi har hengt om noen bilder og hyller i stue, gang og soverom. Det står ingenting  i kontrakten om at vi ikke har lov å henge opp noe.  Vi har hatt et ganske turbulent leieforhold hos hun vi leier av og er ganske sikker på at hun kommer til å gjøre alt hun kan for å sikre seg mest mulig av depositum. Vi vet at hun skal selge leiligheten  etter vi har flyttet ut og skal da male leiligheten dette har hun skrevet på tekstmelding. Hun har også sendt  en mail der hun skriver at vist vi har hengt opp noe så må vi sparkle og male over.   

Mine spørsmål  til dette er da:

1. Om vi spakler og maler går det ann å få tak i samme maling som hun har brukt? Kan hun kreve at vi maler hele veggen?

2. I og med at det ikke står oppført i kontrakten at vi må spørre om å henge opp noe er dette noe hun har lov å trekke oss for?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er helt normalt å henge opp bilder og hyller i boligen sin, og følgelig går dette som normal bruksslitasje. Dette gjelder også små merker og riper som gjerne oppstår når man bor et sted. 

Hadde dere revet av veggplater for å lage en innebygd hylle, hadde det derimot vært noe annet.

Og jo lengre dere har bodd der, jo mer slitasje må huseier regne med også, og dertil sprakle/male mer.

Hun kan altså hverken kreve noe eller trekke dere så sant dette er innafor normal bruksslitasje (noe det ifølge beskrivelsen din er) 🙂

Endret av panzerwolf
Lenke til kommentar

Utgangspunktet er at boligen skal leveres tilbake "ryddet, rengjort, og i samme stand som ved overtakelsen" etter husleieloven § 10-2. Det gjelder to unntak. Det ene er mangler som utleier plikter å utbedre, og det andre er forhold som skyldes "alminnelig slit og elde". 

Spiker i vegger er ikke alminnelig slitasje og elde. Det er bevisst påførte endringer. Dette er endringer leietaker har lov til å gjøre i kraft av disposisjonsretten, men på sin egen regning. Se f.eks. HTU-2022-3232 som handlet om monteringen av en taklampe: 

Sitat

Dersom en leietaker for eksempel velger å bore store hull for å montere en taklampe, er ikke dette lenger snakk om «forringelse som skyldes alminnelig slit og elde», men faktiske påførte skader. At leietaker skal kunne disponere leieobjektet slik de ønsker under leieperioden ved å for eksempel henge opp egne lamper, følger av leietakers disposisjonsrett, men dette fritar imidlertid ikke leietakeren fra erstatningsansvar dersom leietakeren på tilbakeleveringstidspunktet ikke har tilbakestilt dette til samme stand som ved overtakelsen.

 

Leietakers ansvar når vedkommende flytter ut er å levere tilbake boligen i den stand den var da den ble overtatt. Dette følger av husleieloven og trengs ikke reguleres nærmere i kontrakten. Skal man slippe unna dette ansvaret må det avtale med utleier til. 

Endret av krikkert
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...