Gå til innhold

Hva med denne løsningen for økt kronekurs da ? :)


Anbefalte innlegg

Jeg husker 2 finansministre fra tidlig 2000-tall, én fra Høyre  (Foss) og én fra Ap (han Sigmund "pæeng på bok" Johnsen) som hadde et  likelydende svar til  de (= FrP selvfølgelig..) som ymtet frampå/foreslo/krevde at Staten med fordel kunne/burde  bruke  mer oljepenger på å utbedre de den gang så veldig mange skrøpelige veiene i Norge.  Standardsvaret kom gjerne raskt og var bombastisk,  "det går ikke/itte, for da stiger kronekursen  for mye", og da var det ikke måte på hvor ille det ville bli for eksportindustrien vår å få solgt produktene sine utenlands osv. osv. 

Og situasjonen på vegfronten,  f.eks. når det gjelder de enorme etterslepene (faktisk noen hundre milliarder, anslås det) på landets fylkesveger, som nå egentlig  burde få massive tilskudd av den styrtrike staten for å greie å hamle opp med dette etterslepet på utbedringer, da ville jo to kjempefluer blitt slått i ett smekk,.  For hvis slike økonomiske teorier fortsatt gjelder (i tilfelle hvorfor ikke?, men det var vel en bløff kanskje?), så er det vel bare å prøve det ut nå da, og så får man i tillegg se om bl.a. disse økonomiansvarlige  bløffet oss den gangen...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Noen som kan svare på hvordan det kan ha seg at Norges Bank mener at de kan få ned  den utenlandsimporterte prisstigningen ved å øke renta her i Norge?  Sentralbanksjefen må være temmelig kørka hvis hun tror at banken nærmest automatisk MÅ øke renta fordi NB tydeligvis antar at  de importerte økte prisene på alt fra mat til tv-er og biler etc.  fører til økt forbruk :) hos den norske befolkningen, mange har  da for pok---  allerede mer enn nok med de økte prisene de nå må takle, om ikke økte renteutgifter skal komme som følge av økte priser fra utlandet i tillegg.  Dette må vel omtales som reneste molbo-rentepolitikken, prøv gjerne å vise at det ikke fortjener en slik betegnelse, tviler på at noen greier...

Synes forresten ikke regjeringens reviderte budsjett fortjener så sterk kritikk som de møtes med f.eks. fra Høyre,  men hvis man går ut fra de forskjellige partiers programmer, så må det nok f.eks. i det viktige i Stortingsvalget 2025 være FrP som har de beste løsningene (f.eks. dette med å sette ned avgifter, for staten har iallfall pr. nå, og sikkert også i 2025, mer enn nok penger, uten å måtte inndrive inflasjonsdrivende avgifter som dessuten ikke tar hensyn til innbyggernes inntektsforhold osv.  

Det burde brukes oljepenger på utbedring av innenlands skrøpelig  infrastruktur, (feil å plassere alt utenlands), engasjer gjerne firmaer/personell fra utlandet. Dette kunne dessuten styrke krona....

(Forresten, mon tro hvor putter sentralbanksjefen sin stemme på valgdager, ja, for hun har sikkert en politisk holdning hun vil gi uttrykk for på den måten hun også... ;)

 

Endret av Skeptikus
Lenke til kommentar

Høg rente vil føre til at det svarar seg meir å investere i kroner enn i annan valuta. Difor blir etterspurnaden etter kroner større, og kursen går opp.

Men spørsmålet om pengebruk er eit godt spørsmål. Tankegangen frå rundt 2000 var vel at altfor høg aktivitet i økonomien ville kunne medføre dyre lønsoppgjer og inflasjon, og at sentralbanken ville måtte auke renta for å få ned inflasjonen. Og dermed gjorde forventningane at krona styrka seg. Ein såg også at ei sterk krone og eit høgt norsk lønns- og kostnadsnivå førte til at bedrifter vart utkonkurrerte og gjekk dukken.

I dag ser det ut til at dei økonomiske lovene fungerer annleis. Då Liz Truss var statsminister i Storbritannia ville ho bruke mykje pengar, og resultatet var at pundet fall og at statsministeren måtte gå av etter kort tid.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (På 14.5.2023 den 23.03):

Storbritannia ville ho bruke mykje pengar, og resultatet var at pundet fall og at statsministeren måtte gå av etter kort tid.

Vel, nå er det jo en viss forskjell på  land som Storbritannia og Norge da, førstnevnte er vel snart å regne som et fattig land og med stor statsgjeld osv., mens Norge er styrtrikt. 

Hadde det forresten ikke vært bedre at gass- og oljeinntektene hadde kommet til Norges Bank i form av dollar da, så hadde man sluppet denne enorme innvekslingsprosedyren som Norges Bank visstnok  driver med for tida, og som selvfølgelig da oversvømmer markedet med norske kroner og bidrar ganske sterkt til at kursen er såvidt lav?  (Og som igjen fører til at norske lånetakere må lide for dette som følge av at Sentralbanksjefen da kommer med økte renter for å prøve å reparere på dette igjen osv. osv.). Man leser om at Norges Bank gjerne veksler inn alt fra ca. 1 milliard pr. dag, til 3 mrd. og av og til over det også, altså fra kroner til dollar,  som så skal settes inn på dette beryktede oljefondet (og ha som fremtidig sikring til sikkert fetere pensjoner til noen fremtidige generasjoner som da vel  antas blir avhengig av en slags føderåd (som det ble kalt i gammel tid i Norge), men nå i fremtiden fra rel. ung alder (trygdede) pga. nye typer og tydeligvis antatt lite dugandes mennesker, når den tid (kanskje) kommer osv.  (Nesten ingen andre land har et slikt "sikringsfond" myntet på generasjoner fram i tid, der må nasjonene  jo bare satse på at folk i fremtiden  greier å ordne seg på egenhånd osv.).

Hvis den norske stat brukte mer av oljeinntektene (i tilfelle fått endret på reglementet som sier at det bare skal investeres i utlandet, noe så svikerst overfor Norge da gitt, med alle de manglene man ganske lett finner her,  hvis man ikke bare lukker øynene..), så måtte f.eks. utenlandske firmaer som vant kontrakter på f.eks. store utbygginger i Norge, veksle til seg norske kroner for å betale for varer, tjenester, innsatsmidler, norske underentrepenører osv., og derigjennom kunne norske kroner bli mer ettertraktet i markedet og kursfallet stanses eller kronekursen sågar øke litt, noe som ville vært gunstig med tanke på utenlandsimportert inflasjon.  Eller? 

Seriøse og gode motargumenter avventes, men tviler litt på at de kommer...  (Den som tier samtykker, er det jo noe som heter).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...