Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Registrere ring kontant på noen andre


Gjest 87709...627

Anbefalte innlegg

Gjest 87709...627

Jeg registrerte et ring kontant på en annen person. Har ikke gått inn for å stjele personinformasjon for å registrere, men vedkommende sa fødselsdato og personnummer til meg og jeg husket informasjonen. En stund etter dette var jeg dum nok til å registrere et ring kontant abonnement på vedkommende. Dette skjedde for noen år siden, og mener det da var en automatisk tjeneste der man tastet inn fødsels- og personnummer. 

Har nå sagt det opp, men vedkommende fant ut av dette og truer med å anmelde meg. 

Er dette straffbart?

Anonymous poster hash: 87709...627

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja, dette er straffbart etter strl § 202. Med en strafferamme med bot eller fengsel opp til to år, er foreldelsesfristen for forholdet på fem år. Kanskje det berger deg? Det som i praksis berger deg uansett er at det er lite sannsynlig at politiet prioriterer å etterforske et relativt lite alvorlig lovbrudd. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 87709...627

Ser at det i 202 står:

a. oppnå en uberettiget vinning for seg eller en annen, eller
b. påføre en annen tap eller ulempe.

Om jeg ikke har brukt dette til vinning eller påført noen noen form for tap eller ulempe så er det da ikke straffbart..? 

Hvordan definerer man uberettiget vinning..? Hvor simpelt/enkelt kan noe slikt være? Hvor lite skal til?

Anonymous poster hash: 87709...627

Lenke til kommentar

Du har påført de en ulempe når du opprettet et abonnement i deres navn. Dette medfører både ekstraarbeid og potensielt bekymringer rundt hva annet gjerningsperson kan utføre. Akkurat hvor terskelen ligger for å være påført en ulempe vet jeg ikke, men jeg ser for meg at den er relativt lav. 

Lenke til kommentar

Har den andre part lidd på bakgrunn av handlingen din?

Veldig mange små ulovlige handlinger blir avvist av enten politi eller i domstolen, nettopp fordi lovbruddet er av (relativt) mild art.

Det betyr ikke at det er fritt frem. Er du allerede en kjenning av politiet, eller begår andre kriminelle handlinger, kan det godt være noen finner på å se på sakene samlet. 

Har du derimot vært en eksemplarisk god verdensborger, som ikke gjør en flue fortred, tror jeg ikke du har mye å frykte. 

Jeg ville ha begynt med å legge meg ekstremt flat, og gitt en uforbeholden unnskyldning til vedkommende. Ikke prøv å forklar deg bort. Ikke lat som du ikke visste at dette var dårlig gjort ovenfor vedkommende. 

For uansett om du kan bli dømt for forholdet eller ei, er det ekstremt dårlig folkeskikk å oppgi andre personer sine fødselsnummer rundt omkring. Det gjør vi bare ikke! Si unnskyld!

Lenke til kommentar
Quote

Uberettiget bruk av andres identitet er straffbart etter straffeloven § 202 og kan medføre opptil 2 års fengsel. Misbruk av identitetsbevis for å oppnå en fordel er også straffbart dersom eieren frivillig har gitt det til deg.

Det lyder som at det er prinsippet som straffes etter omfang og alvorlighetsgrad. Hva enn man har forvoldt av skade kommer nok i tillegg. Eventuelt straffen fra det alvorligste lovbruddet med andre lovbrudd som skjerpende faktor.

Hvilken hensikt du hadde med å få tilgang på andres identitet og med kontantkortet spiller en vesentlig rolle.

Hvordan husker du et personnummer uten å gå inn for å huske det? Mennesker er normalt sett ikke gode til å huske tall uten å pugge de. Det er derfor man bruker domenenavn i stedet for ip-adresser. Mennesker er så dårlige med tall at det vil kreve en viss fokus å lese et kontonummer på 11 siffer i ett dokument og sekunder etter taste det inn i nettbanken.

Bare til eksempel. Hvis man planlegger deltakelse i kriminelle handliger eller terror ved å ringe med dette kontantkoret er dette alvorlig i seg selv og da blir bruken av andres identitet også alvorlig da det kan være et forsøk på å gå klar selv ved å få det til å virke som at den som utfører handlingene er den du har tatt identiteten til.

Det høres vel beleilig ut å registrere et kontantkort på andres identitet hvis det ikke er en hensikt med det, men akkurat den delen får systemet ta seg av hvis det kommer så langt. Det høres ikke bra eller helt uskyldig ut sånn objektivt sett fra sidelinja.

Hvis det kommer så langt blir du antakelig spurt om hvorfor du ikke kunne bruke din egen identitet ved registrering av kontantkortet, hva hensikten var med å ha tilgang på andres identitet og hva hensikten var med å registrere kontantkortet på andre enn deg selv i tillegg til den generelle hensikten med kontantkortet og da bør du ha gode svar.

https://snl.no/straffutmåling
https://jusinfo.no/

 

Endret av BadCat
  • Liker 2
Lenke til kommentar
BadCat skrev (7 timer siden):

Hvordan husker du et personnummer uten å gå inn for å huske det? Mennesker er normalt sett ikke gode til å huske tall uten å pugge de.

Noen har (ufrivillig) mønstre i de fem siste siffrene. De seks første er det ikke alt for uvanlig å kunne. 

Jeg har aldri gått inn for å lære min kones personnummer, men det er så latterlig enkelt at jeg ikke klarer å glemme det. (Den vanskeligste biten er egentlig å huske bursdagen hennes 🤪) Da er det verre med mine barn. Der har jeg null kontroll, og er avhengig av å slå opp i ymse registre/pass/etc. for å finne det.

  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Høres ut som Mycall fra Telia. Det er nå avdekket avvik der på å sjekke ut at id stemmer. Uansett så er det svindel å forsøke å opprette noe i en annet sitt navn. Samt bruken av abonnementet.

Den berørte som vil anmelde har en sterk grunn til det, å få rede på omfanget av misbruk. 

Endret av plankeby
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...