Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Stadig BSOD ved gaming - selvbygd PC ca. 5 år gammel - Nytt spm. - verdt å oppgradere?


Anbefalte innlegg

Hei.

Jeg bygget meg en pc i slutten av 2018 for første gang på nesten 20 år (siden AMD K6-3). Den har fungert upåklagelig for enkel gaming men i det siste har jeg hatt store problemer med omtrent alle spill unntatt HOMM3.

Det varierer mellom krasj til desktop uten feilmelding til BSOD med varierende feilmeldinger.

Før jeg begynner med feilsøking og utbedring ønsker jeg tips til hva jeg bør gjøre.

 

Spesifikasjoner er som følger:

HK: AsRock Fatal1ty X470 Gaming ITX/ac

CPU: AMD Ryzen 5 2600X

Ram: Crucial Ballistix Elite DDR4 16GB - 3466 MHz CL16 (16-18-18)

GPU: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 590 8GB GDDR5

HDD: Samsung 970 EVO M.2 NVMe - 512GB

HDD2: Samsung SSD 830 - 128GB (eldre SSD fra min gamle bærbare til dokumentemappa)

Øvrig: Phanteks Enthoo EVOLV ITX, Seasonic Focus Px-850 80+ Platinum Psu, Phanteks PH-TC14PE prosessorkjøler.

 

Jeg har ikke drevet spesiell overklokking, kun det som er tilgjengelig i BIOS for RAM og CPU. Jeg lurer på om grafikkortet kan bli overopphetet da det siste jeg så var 77 grader under oppstart av Outer Worlds her om dagen, spillet krasjet før jeg fikk laget ferdig karakteren min. Det er litt liten klaring mellom GPU og plate i kabinett (den over bunnen hvor PSU og HDD ligger).

Det første som slår meg er å selvsagt installere en ny, ren versjon av Windows. Jeg kjører Win10 Pro, oppdatert og registrert. Jeg flashet BIOS til nyeste versjon for en tid tilbake siden. Jeg har fått BSOD med tilbakemeldinger som kan tilsi både software- og hardware feil. Men er det stresstester jeg kan kjøre eller metoder jeg kan bruke for å avdekke eventuelle hardware-feil?

Jeg gamer stort sett litt eldre spill via GOG Galaxy (Outer Worlds, Disco Elysium etc) og også litt Steam (Skyrim, Fallout 4). I det siste går ikke dette.

Jeg har egentlig ikke lyst til å blåse 30.000,- på ny PC da den jeg har i utgangspunktet skal være god nok til mitt bruk. Jeg gamer i 2560x1440p med Freesync på en 75Hz-skjerm, det har fungert OK for meg.

Endret av Terrassebord
Utvidet til å gjelde oppgradering
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det jeg ville gjort er slik:
step 1: ta ut RAM-brikkene og sette dem inn igjen. Ta ut alle pluggene til hovedkortet og sette dem inn igjen.
step 2: legge på ny kjølepasta på prosessor-kjøleren.

(kanskje dette må til på grafikk-kortet også, men det har jeg ingen erfaring med)
Deretter ville jeg prøvd å re-installere Windows.

Lenke til kommentar

Takk for gode svar. Jeg har fjernet gammel skjermkortdriver og installert nyeste fra AMD. Windows sin innebygde minnetest gav heller ingen feil. Skal ta en "vårrengjøring" av maskinen, demontere og blåse rent samt kjøre en ny installering av Windows og kjøre noen stresstester på CPU, RAM og GPU.

Hvilke stresstester anbefales? Første treff på Google gav dette resultatet. Noen med erfaringer med disse programmene? https://www.softwaretestinghelp.com/computer-stress-test-software/

Kommer tilbake til tråden når dette er gjort.

Endret av Terrassebord
La inn lenke til stresstester
Lenke til kommentar

Ville nå ha sjekket windows sin " Event viewer " , og ja her er det mye meldinger. De aller fleste er helt vanlig, men for eks meldinger om det er noe feil på hardiskene dine kan fort dukke opp her alt fra hardisk kontroller eller feil på selve hardisken.

Du vil kunne se om det står noe om hvorfor selve .exe til spillet du spillte kræsja.

Og siden du har samsung ssd`r så kan det være lurt å laste ned " samsung magician software " som vil kunne gi deg informasjon om statusen på diskene dine. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Prøv å se om du kan slå av global C state control i bios under CPU settings. 

Jeg sliter med min maskin også. Har ikke fått testet nok etter å ha slått av overnevnte. 

Testmem 5 er laget av en guru, og er god på test av minnet. Men du må lese litt hvordan du bruker det.

Y cruncher er også bra for testing av stabilitet på CPU og minne.


Edit: Mitt issu var PSU, ustabil. 

Endret av guttorm
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Hei.

Beklager at dette har dratt ut i tid. Jeg har omsider fått sett litt nærmere på dette og det kan se ut som det er ram-problemer. 

I tillegg har det på et tidspunkt ramlet ned noen bøker fra bokhyllen over pulten som slo ut DP-kabelen fra grafikkortet så den ene kontakten er litt løs. 

Jeg har ikke spilt særlig mye siden det er sommer og alt det der men jeg har fundert på om det er innenfor å oppgradere pcen for å ha en OK maskin i noen år til. Det blir helt sikkert noe mer gaming utover høsten og vinteren og jeg er ganske sugen på en ultrawide skjerm (3440x1440).

Vil det være "regningssvarende" å bytte ut CPU, RAM og GPU til følgende for å strekke levetiden til de komponentene jeg allerede har? Jeg tenker spesifikt på om X470-brikkesettet og PCI-3.0 er noe jeg kan klemme ut noe mer av og få maks ut av en aldrende plattform.

- Ryzen 7 5700X (https://www.proshop.no/ProsessorCPU/AMD-Ryzen-7-5700X-ProsessorCPU-8-kjerner-34-GHz-AMD-AM4-AMD-Boxed-WOF-ingen-vifte/3056707)

- Radeon RX 6750 XT (https://www.proshop.no/Grafikkort/Sapphire-Radeon-RX-6750-XT-Pulse-OC-12GB-GDDR6-RAM-Grafikkort/3070745)

- 32GB ram - Samsung B-die bekreftet (https://www.proshop.no/RAM/GSkill-RipjawsV-DDR4-3200-C14-DC-32GB/2531973)

 

De delene som er til overs tenker jeg at er like greit å gi bort da jeg ikke kan gå god for om de fungerer 100%. Så det blir et spørsmål om det er lurt å bruke i overkant av 9.000,- på å oppgradere eller heller legge de pengene i potten til en ny PC.

Lenke til kommentar
  • Terrassebord endret tittelen til Stadig BSOD ved gaming - selvbygd PC ca. 5 år gammel - Nytt spm. - verdt å oppgradere?
  • 4 uker senere...

Hei. Om det er innenfor å oppgradere en eldre PC, må man bestemme selv. Det er iallefall ikke ulovlig og oppgradere en eldre PC. Jeg er forøvrig litt usikker på hva du skal oppgradere eventuelt.

Siden at du har DDR4 RAM, så er det jo fullt mulig og kjøpe RAM. Iallefall opp tilogmed 64 GB RAM.

Du kan alltids oppgradere til 32 GB RAM til og begynne med også ser du hvordan det blir, eller du kan slå til sikkelig og oppgradere til 64 GB RAM. Det er forøvrig KANSKJE litt overkill, men det er ingenting i veien for å gjøre det.

Jeg ser ikke noe om du skriver hvilken Windowsversjon du bruker, men siden at PC`en egentlig ikke støtter Windows 11, så kjører du kanskje Windows 10 da? Prøv og reinstaller den først iallefall.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Hei.

Jeg fulgte denne guiden: https://www.howtogeek.com/260813/how-to-test-your-computers-ram-for-problems/

Men windows memory test kom ikke tilbake med noen feilmeldinger. Stabiliteten ble dog mye bedre ved å skru av XMP i BIOS. Etter å ha sjekket så fant jeg ut av at mitt forrige ramsett ikke var Samsung B-die.

Basert på disse faktorene trakk jeg konklusjonen at det mest sannsynlig var et problem med RAM. Det kan være at RAM-brikkene fungerer greit men at det er i samspillet mellom HK og RAM at problemene oppstod.

Det kan bli vanskelig å trekke en konkret konklusjon på hva som var det underliggende problemet da maskinen nå er oppgradert med nytt skjermkort (RX 6700XT), ny prosessor (R7 5700X) og et nytt sett med G.Skill 32GB 3200MHz CL14 (B-die bekreftet). Nå kjører maskinen tilsynelatende fjellstøtt med XMP aktivert og lett overklokket gjennom Ryzen Master. BIOS er flashet til den versjonen som 5000-serien av prosessorer er bekreftet på og jeg har tatt en full reinstallering av Windows 10 fra bunnen av.

Hvis dette kan tusle og gå i noen år så passer det meg perfekt. Leser om ymse problemer i overgangen til AM5, DDR5 etc..

Endret av Terrassebord
Rettet et par skrivefeil.
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...