Gå til innhold

Hjelp til pensjonsparing


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg er 28 år, og har begynt i min første fulltidsjobb nå i august, som lærer. 
Gjennom min studietid har jeg ikke vært så flink til å spare, annet enn at jeg har fylt opp BSU hvert år, men nå er jeg i gang med "skikkelig" sparing. 

Min månedlige sparing er for øyeblikket:

Fond: 2000 kr
Bufferkonto: 4000 kr
+ litt til BSU hver måned.

Samtidig betaler jeg ned på billån og studielån.

Jeg ønsker å spare 500 kr i måneden til pensjon, for det har jeg hørt er lurt. Hvordan er det lurt å gjøre det? 
Jeg har allerede en aksjesparekonto med flere fond i, på Nordnet. Kan det være lurt å bare opprette en pensjonskonto på Nordnet? Ser de tilbyr det i hvert fall. 

Samtidig vet jeg at tidligere arbeidsgivere (typ sommer- og feriejobber) har automatisk spart pensjon i Storebrand. Tror ikke det er store greiene som har blitt spart der, men bør jeg ta ut disse pengene og sette alt på én plass? 

Hva annet er det jeg ikke vet?

Endret av heisannhoppsann
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Sikkert fornuftig å opprette en pensjonskonto hos nordnett. Fordelen her er at de første årene vil andelen være i aksjer, og når du nærmer deg pensjonsalder så reduseres andel i aksjer til lavere risiko fond. Men igjen, det er ikke noe i veien for at du øker fondsinnskuddet ditt med 500 kr istedenfor. Det blir da bare viktig at du da ikke tar ut andelen som du skal ha til pensjonen din.

Så vidt jeg vet så disponerer du ikke de oppsparte midlene fritt, men jeg tror du kan flytte dem. 

https://www.finansportalen.no/pensjon/fra-tidligere-arbeidsgivere/

Lenke til kommentar

Takk for svar!

Ok, da virker det som en ryddig løsning å lage pensjonskonto hos Nordnet. Er det noen ulemper med det? I forhold til pris osv?

Jeg tenker selv det er mest ryddig å ha en egen konto for pensjonssparing, da det vil bli vanskelig å skille det fra vanlig fondssparing hvis jeg bare øker fondsinnskuddet mitt. 

Mener jeg leste noe en plass om at det er to typer pensjonskontoer man kan ha? En hvor pengene er disponible og en hvor de ikke er disponible - noen som vet noe om dette? Og hva anbefales i så fall?

 

Jeg har prøvd meg mye fram med Google, men jeg blir helt svimmel når jeg leser om pensjon osv, så setter pris på enkle svar og forklaringer.

Lenke til kommentar

Det du har hatt hos tidligere arbeidsgivere er nok innskuddspensjon, du kan se en oversikt over disse avtalene hos Norsk Pensjon. 

https://norskpensjon.no/

Denne avtalen kan flyttes til Nordnet om du vil, så kan du selv velge hvilke fond du ønsker å ha pengene i. Du kan ikke selv sette inn noen penger her, dette kommer kun fra arbeidsgiver.

Dersom du starter individuell pensjonssparing (IPS) blir det også en egen konto også hos Nordnet. Her blir pengene låst til du kan ta de ut fra du er minimum 62år. Du får også skattefradrag på 22% på pengene du setter inn her, men maksbeløp per år er 15.000kr.

Så vidt jeg vet finnes det ingen kontoer som er spesifikt laget for pensjonssparing som ikke låser inn pengene på en måte. Du kan alltids opprette en aksjesparekonto og bruke den som pensjonssparing, men der vil du ikke få skattefradrag som du gjør på IPS konto. Til gjengjeld kan du jo bruke pengene til hva du vil om du ønsker det i fremtiden.

Lenke til kommentar

Sparer du til noe spesifikt i fond? 
Hvis ikke hadde jeg muligens valgt å sette 500,- ekstra inn her.
Sparer du dette via en ASK-konto, slik at du får utsatt skatt på evt gevinst.
Fordelen her vs IPS f.eks er jo at pengene ikke "låses" til en hvis alder, men kan tas ut ved evt behov :)

Lenke til kommentar

Jeg har jo hørt at jeg bør spare til pensjon, da jeg ikke vil få like god pensjon som mine foreldre. Da ser jeg ikke fordelen med å kunne ta de ut ved behov? Det vil jo bare sørge for at jeg får mindre pensjon som pensjonist?

Jeg tror det er lettere for meg å bare ha de på en konto jeg ikke kan røre før jeg blir pensjonist. Så kan de godgjøre seg der. Hvis ikke tror jeg det blir vanskelig for meg å skille pensjonspenger og "vanlige" penger.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...