Gå til innhold

Autokrati


sherlock1

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Nei, det er ikke riktig.

Ser du på utviklingen siden 1816 til nyere tid er det helt klart at demokratiet har hatt absolutt størst fremgang. 

Man kan lett gjennom internett, media og andre kilder få inntrykk av at verden går i motsatt retning. Men som grafen også viser, så går det litt i bølger - selv om trenden helt klart er positiv.

Det enkleste å måle dette, er https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index og https://freedomhouse.org/countries/freedom-world/scores men også https://en.wikipedia.org/wiki/Press_Freedom_Index - der finner du tusenvis av kilder på hvorfor de har gitt hver enkelt land den scoren de har - samt i hvilken retning landet beveger seg mot. 

Men - dette er nok også åpent for uendelig med diskusjoner. Der man kan vinkle og argumentere i en hvilken som helst retning man bare vil. Fordi det også finnes kilder og bevis på det motsatte; nemlig at verden blir mer autokratisk. Særlig om man støtter seg på mer kontroversielle kilder - tett oppunder hva man vil kalle konspirasjoner og lignende. Der kan man fort havne ned i et kaninhull der man heeeeeeeeeeelt i enden, har folk som tror at hele verden er styrt av en enkelt person. Som også angivelig skal være et romvesen. Noe hele 12 millioner amerikanere angivelig skal tro på. (https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/apr/07/conspiracy-theory-paranoia-aliens-illuminati-beyonce-vaccines-cliven-bundy-jfk)

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Verdt å sjekke ut er også CIA sin tjeneste ‘World Factbook’ med oversikt over styresett for 235 land/territorier/øystater etc. - https://www.cia.gov/the-world-factbook/field/government-type/. Merk at oversikten bruker betegnelsen Dictatorship da det innen statsvitenskap ofte brukes som synonym til autokrati.
Listen kan også brukes som inngangsport til å få med info om det enkelte land/område/…

Selv om siden (naturlig nok) er farget av amerikanernes (USA sitt) syn på verden så er den interessant ut fra at det sjelden finnes én sannhet/uhildet beskrivelse av ting. Se eks.

Sitat
  • Afghanistan

    the United States does not recognize the Taliban government

(Wikipedia angir Afghanistan som 

Emirat, teokrati )

 

Lenke til kommentar

Sjølv om det kanskje innan enkelte kretser har vært ei dragning mot meir autokratisk tankerekke, då kanskje særleg frå Putin og Trump som har fått mykje mediaoppmerksomheit, så går verden utvilsomt mot demokrati.

Og ikkje berre symbolske demokrati heller. No har vi sett mange eksempel på folkerevolusjonar der internett og sosiale media har hatt heilt direkte konsekvens. Så sjølv i ekte autokratiske land der det er ein leiar på toppen som bestemmer alt så kjem folket stadig oftare til orde ved å organisere sin motstand ved hjelp av internett.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...