Gå til innhold

Raskt internett


gjobjo

Anbefalte innlegg

Annonse

Er ikke kun router/wifi det kommer an på, men også utstyret du bruker. Sjekk hvilke wifi standard utstyret ditt støtter før du går til innkjøp av nytt trådløst utstyr.

Nyeste wifi standard heter Wifi 6 eller 802.11ax. Det er ettefølgeren til 802.11.ac, som da er Wifi 5.

Wifi 6 støtter teoretisk 9,6 Gbps. I praksis skal du være veldig glad dersom du klarer å nå 1 Gbps - Det krever dog optimale radioforhold.

Wifi 5 støtter 6,9 Gbps. I praksis rundt 200 Mbps under optimale forhold.

Endret av simen929
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Husk også på at selv om du kan teste mot eks. speedtest.net og måle 1 gigabit/sekund i overføring når koblet direkte mot ruter så er det nok de færreste nettsteder du besøker som kan gi deg en slik hastighet. Sannsynligheten for at du vil merke forskjell på om enheten du bruker er tilkoblet lokalt nett med 1 gigabit eller 300 megabit er sannsynligvis ikke så stor. Derimot, hvis det er flere som bruker nettet samtidig så vil dere kunne merke forskjell på en 300 megabit internettlinje og en 1 gigabit linje.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, el_cash said:

Skal oppgradere mesh selv, og etter å ha lest litt så virker det som om TP-Link Deco X90 peker seg fordelaktig ut.

Jeg har god erfaring med TP-Link Deco. Riktignok har jeg et litt eldre Deco M9+, men det fungerer veldig bra både kablet og trådløst. Har 3 enheter i enebolig, ikke behov for noe mer. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Husk at så lenge du bruker mesh og det evt. er "daisy chain" i kjeden, vil mesh-oppsettet i seg selv spise mye wifi-kapasitet. F.eks. kan det være at du får 400 Mbps (som er en god hastighet selv på wifi 6) mellom hovedenhet og en klient. Hvis denne klienten så forflyttes til et mesh-aksesspunkt som kommuniserer trådløst med hovedenheten, er det fort at du bare der halverer hastigheten du får ut til klienten så lenge ikke mesh-løsningen har dedikert backhaul-kanal i form av kabel eller en annen radio. Selv med dedikert backhaul-radio, vil det fortsatt kunne være begrensninger.

Om du faktisk vil ha så mye å vinne på å oppgradere mesh-løsningen din kommer an på bruksområdene. For de aller aller fleste, vil gevinsten være svært liten. 

I praksis per i dag, er det som noen er inne på her, for få liten forskjell mellom 300 og 1000 Mbps. Selv med flere parallelle brukere må man nesten snakke om store ned- og opplastingsoppgaver for at det skal være en praktisk forskjell. Om man er en familie med "typisk bruk" vil det være overraskende om man merker noen forskjell. 

Hvis man har enkelte klienter der det er oppgaver som f.eks. mye/store nedlastinger, så vil vel ellers det som virkelig gir effekt være å legge opp til kablet bruk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...