Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Kobling på Baderom (2-Pol vs. 1-Pol)


Anbefalte innlegg

Trenger en liten sanity-check av koblingsskjema før vi legger rør og gir dette videre til elektriker (striplede linjer har felles koblingspunkt mens prikkede er det som kommer fra en bryter).

I forbindelse med oppussing av bad skal det inn noen downlights, nytt speil med integrert LED lys og noen nye stikk. Har ikke helt oversikt over reglene rundt 1- vs 2-pol på badet, men utafra det jeg har lest og forhørt meg om skjønner jeg det slik at det bare er speilet som trenger 2-pol bryter. Jeg trodde kanskje downlights-dimmer også måtte være 2-pol, men en elektriker-bekjent sa det ikke var noe krav ettersom det er LED lys som går gjennom trafo. Kanskje noen kan bekrefte? 

Speilet har av/på bryter integrert, men skjønte det kunne være lurt med en bryter også utenfor dør og at den da måtte være 2-pol (noe jeg synes er litt rart, siden denne er fast-montert og ingen pærer e.l. man kan bytte uten å ta sikring uansett).

Viften (i tak) skal kobles fra et smart rele som vil ligge i en koblingsboks på loftet. Den har en inngang som kan kobles til en bryter for lokal styring.

 

image.png.edc396aa21275a8ebc5294959caf75fe.png

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ser riktig ut dette.

  • 1-pol til spotter om de er LED med trafo, da de går under betegnelsen SELV, som står for Sikkerhet ved Ekstra Lav Spenning. Lavvolt dimmetrafo forann, dobbeltisolert to-leder uten tilknytning til jord.
  • 2-pol til speilbelysning om det er 230v rett i lyskilden. Om denne også er beskyttet av SELV utgår 2-pol.
    Du slipper også 2-pol bryter om du har allpolig bryter på selve speilarmaturen.
  • Vifte er ok

Så ser bra ut det her. 

Endret av SkyMarshall Arts
Lenke til kommentar
norsemanGrey skrev (På 5.9.2022 den 8.53):

Viften (i tak) skal kobles fra et smart rele som vil ligge i en koblingsboks på loftet. Den har en inngang som kan kobles til en bryter for lokal styring.

Ville vurdert en fuktsensor som styrer viften automagisk, så man slipper å måtte slå den på manuelt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Husk at det også går an å kjøpe vifte med integrert hygrostat (fuktsensor). Men om man først skal ha smartrele foran kan man like gjerne sette opp en smart sensor som måler luftfuktighet. Da kan man jo også legge inn automagikk på at når vifta går skrus varme av (dersom termostaten også er smart) så man ikke blåser varmen rett ut. Men ser ikke av skjemat at du har noe varme?

Endret av Larzen_91
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...