Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Kan noen hjelpe å forstå hva fastlegen min har tenkt videre?


Gjest 97efd...b35

Anbefalte innlegg

Gjest 97efd...b35

Jeg har tidligere vært for lavt på B12, hvor det ble påvist forhøyet homocystein. Dette er noen få år siden. Det ble da oppstartet med tilskudd. Dette B12-vitamin tilskuddet ble da gitt nokså lenge, og det ble kontrollmålt, og målt MMA, homocystein samtidig. Inntil legen min plutselig uttalte at han var i tvil om at jeg hadde B12-mangel. Så vi ble enige om at jeg skulle av det en stund for å se an utviklingen. Nå husker jeg ikke nøyaktig alle datoer og tall, som legen min sitter på. Men, det viktigste nå er vel hvor lavt jeg har kommet over den gitte tiden.

Ved sist legebesøk gikk jeg med på at vi skulle måle igjen om 3 - 6 mnd. Dette legebesøket var nokså nylig. Som forsåvidt kanskje er trygt nok, iom. at det er legen som tenker dette er greit. Så har jeg etter legebesøket gått å grunnet litt på om det virkerlig er nødvendig å gå noe lavere på B12, eller om man kan konkludere med de tallene som foreligger? Han sa at det var kommet en ny måte å måle B12 på, slik at dersom en nådde nedre anbefalte grense så ville laboratoriet automatisk måle Holo-kobalamin-2, som visst skal vise aktivt B12. Siden blodprøven viste følgende verdi:

B12 total (Kobalamin) 167, hvor referanseområde er 167 - 695. Så tok lab. følgende ekstraprøve fra blodprøven:

B12 aktiv (Holo-kobalamin-2) 82, hvor ref. er 32 - 207.

Jeg blir usikker på forsvarligheten videre her nå. Er det noen gevinst å hente ved å vente på en ny måleverdi? Eller kan legen min ta alle B12-prøvene jeg har å bruke allminnelig regresjon og anslå hvor jeg senere vil lande. Eller virker ikke videre nedgang linjært?

Jeg er på nippet til å bestille time hos noen andre for å få en sekundær mening rundt dette. Det er litt belastende å ikke få dette avklart en gang for alle. Det er mest belastende fordi det tar så gruelig lang tid å tømme kroppen for B12, og derfor uteblir jo besvarelsen om jeg har en B12-mangel eller ikke. Vil jeg risikere å ikke få avklart dette på en god nok måte dersom en ikke får flere målinger, mens jeg ikke tar tilskudd?

Jeg har egentlig lyst å bare starte inntak av Vitamin B12 på det jevne, og heller måle en sjeldnere gang at jeg ikke overstiger verdiene. Til nå har jeg hatt forskjellige perioder som har en slik rekkefølge:

- Triobe, som er en blanding av tre B-vitaminer 6-9-12. Og dette varte en kort stund. Hvor jeg ba om å få rent B12 og evt. rent B9, da jeg fikk en endring i stemningsleie i form av irritabilitet og følte meg for full av energi. Det kan jo ha vært noe som ville ha oppført seg forbigående, i og med den voldsomme endringene i vitaminstatus.

- Ble boostet med 5 doser cyanocobalamin. Eneste negative reaksjon var forbigående kvisedannelse. Bagatell.

- Fikk resept på hydroksikobalamin. Oppfattet ikke at jeg var gitt resept. Var på vei til utlandet like etterpå. Så kjøpte med meg et par års forbruk av piller i forskjellige doser.

- På ferie begynte jeg da på selvskaffede piller. Og det er nok her legen min har dannet inntrykk om at tarmopptaket fungerer. Jeg spiser det samme kostholdet, ihvertfall til middag som de andre i familien. Og det er ikke noen alvorligere B12-mangel hos de andre. Cøliaki-prøve er også utført uten positivt prøvesvar der heller. Jeg kjøpte da Metylkobalamin i litt forskjellige styrker slik at jeg kunne prøve meg fram til hva som måtte være tilstrekkelig. Altså 1000, 2500 og 5000 mikrogram methylkobalamin, piller. Både 2500 og 5000 mikrogram doser fikk meg vel innenfor. 5000 mikrogram var også innenfor på blodverdiene, men legen syntes det la seg litt i det høyere og anbefalte at jeg gikk litt ned. Etter utprøving av dette så ble vi enig på min forespørsel om at jeg kunne gå på 4 sprøyter hydroksikobalamin pr. år.

- Dette pågikk en god stund inntil legen da plutselig sa han trodde jeg kanskje ikke hadde noen B12-mangel. Legen min virker veldig opptatt av å ikke misbruke ressurser i helsevesenet. Det er jo forsåvidt en grei nok grunnholdning, men jeg synes kanskje det blir bittelitt drøyt tankespor. Dersom det er bruk av de ansatte ved klinikken som er akilleshælen her, eller om det går på samfunnsbesparelser i tankene til legen min er jeg litt usikker på. Uansett så gir sprøyter meg en fordel i sparte kroner da disse er svært rimelige. Alternativet i Norge er da resept på et års forbruk av cyancobalamin i pilleform, som også koster en del penger. En sykepleier fortalte meg en gang at sprøyter også kan ha bivirkninger ved at for hyppig stikking i bakenden kan ramme nerver. Men, derfor så stikkes det jo annenhver gang på forskjellig side hver 3. mnd. inntil dette da opphørte inntil videre.

Jeg har ikke noe spesiellt å utsette på legen min, og tenker at han er faglig dyktig. Så det står ikke så mye på det. Føler at han kanskje er litt streng, sparsom, følger reglene fra myndighetene slavisk, uten å misbruke noen tjenester. Samtalemessig har det også gått seg til etterhvert. Men, personlighetstypen scorer ikke 10 av 10 på kjemi. Har vært borti en fastlege to fastleger før han over flere tiår. Hvorpå den første jeg hadde som ung, er det omtrent ingen som vil klare å slå. Han vil jeg si scoret 9 el. 10 av 10. Det betyr jo en del da, men den faglige tyngden og at det blir gjort de riktige undersøkelsene er jo vel så viktige. Så der tror jeg at den legen jeg har nå er adekvat eller blant de bedre fastlegene. Nå har jeg jo ikke hatt så mange ting å gå til legen for da.

Dersom noen med helsefaglig bakgrunn skulle lese dette her. Hva tenker dere sånn diagnostisk og praktisk videre for den B12-statusen min. Dersom jeg selvmedisinerer meg med Vitamin B12, så ønsker jeg å bli værende på B12 totalt på verdi 500, og det helst ut livet. jeg har kanskje 20 - 40 år igjen å leve om alt går bra vil jeg tro. Naturlig når jeg var yngre så var blodverdi av B12 rundt en 300. Men, jeg ønsker å ligge litt optimalisert. Siden Japan har en høyere referanseverdi enn oss i Europa. Tror de går helt opp til 1300 på det høyeste. En bakside med det kan være at en kan kamuflere alvorlige blodendringer hvor B12 ville slått ut med for høye verdier. Men, den risken er jeg villig til å ta. Ellers så tror jeg ingenting på disse ryktene fra undersøkelser om at B12-inntak kan lede til lungekreft. Jeg stoler overhode ikke på de der helserapportene. Jeg tror vitaminet er helt trygt når det ligger innen referanseområdet, og det har vært gitt til mennesker i veldig lang tid allerede. Lungekreft blir et for uspesifikt kriterie å måle i en befolkning opp i mot et vitamin som dette. En slik avdekking ville ha krevd store grundige studier. Så det tar jeg med knusende ro at ikke er noe å være redd for.

Anonymous poster hash: 97efd...b35

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest be326...999

Dette høres ut som hypokondri, å ta en prat med fastlegen er en god idé; men kanskje ikke om b12. Når legen snakker om misbruk av ressurser helsevesenet så forteller han deg akkurat det samme uten å faktisk si det rett ut. Hver gang du møter opp for dette utsetter du noen andres time hos lege.

Folk flest i dag går gjennom livet uten å noensinne fokusere på eller ta tilskudd av b12, alle forfedrene dine som ikke engang viste hva b12 var for noe klarte seg i tillegg ganske så greit siden du selv sitter der som bevis på det.

Anonymous poster hash: be326...999

Lenke til kommentar
Gjest be326...999 skrev (5 minutter siden):

Dette høres ut som hypokondri, å ta en prat med fastlegen er en god idé; men kanskje ikke om b12. Når legen snakker om misbruk av ressurser helsevesenet så forteller han deg akkurat det samme uten å faktisk si det rett ut. Hver gang du møter opp for dette utsetter du noen andres time hos lege.

Folk flest i dag går gjennom livet uten å noensinne fokusere på eller ta tilskudd av b12, alle forfedrene dine som ikke engang viste hva b12 var for noe klarte seg i tillegg ganske så greit siden du selv sitter der som bevis på det.

Anonymous poster hash: be326...999

Eller en klassisk årsak til et overbelastet helsevesen…….

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Inspector skrev (12 minutter siden):

Eller en klassisk årsak til et overbelastet helsevesen…….

Skulle vært interessant å se statistikk om hvor mye av fastlegens /helsevesenets ressurser som går med til selvdiagnostiserte pasienter som iherdig har forsøkt å sette seg inn i kompliserte kjemiske prosesser. Et overdrevent fokus som ikke medfører andre sykdommer enn unødvendig bekymring.

For egen del bruker jeg helsevesenets tjenester stort sett bare ved standard bedriftslegesjekk , noe som skjer hvert «jubelår».

Hvor mye trådstarter belaster helsevesenet med en ikke-sykdom kan man bare spekulere i…..

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 97efd...b35 skrev (7 timer siden):

- På ferie begynte jeg da på selvskaffede piller. Og det er nok her legen min har dannet inntrykk om at tarmopptaket fungerer. Jeg spiser det samme kostholdet, ihvertfall til middag som de andre i familien.

Hvis opptaket i tarmen ikke fungerer, har du vel også andre store problemer som følge av det?

 

https://nhi.no/sykdommer/blod/anemier/vitamin-b12-mangel/

Lenke til kommentar

Sitat:

»På ferie begynte jeg da på selvskaffede piller. Og det er nok her legen min har dannet inntrykk om at tarmopptaket fungerer. Jeg spiser det samme kostholdet, ihvertfall til middag som de andre i familien. Og det er ikke noen alvorligere B12-mangel hos de andre.«

Selvmedisinering skaper mye frustrerende merarbeid for fastlegen din. Han får andre prøvesvar enn forventet og han får feilaktig /usikkert beslutningsgrunnlag når han skal foreskrive nye medisiner. Dette kan i verste fall være livsfarlig. I det minste påfører du helsevesenet unødvendige og ressurskrevende oppgaver. Og nå ønsker du altså hjelp til å finne ut hvordan fastlegen din tenker ?

Hvorfor ikke gi litt mer f*** og begrense bruken av dyrebare ressurser på realiteter ?

Endret av Inspector
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest 45a8d...d02
Gjest be326...999 skrev (5 timer siden):

Dette høres ut som hypokondri, å ta en prat med fastlegen er en god idé; men kanskje ikke om b12. Når legen snakker om misbruk av ressurser helsevesenet så forteller han deg akkurat det samme uten å faktisk si det rett ut. Hver gang du møter opp for dette utsetter du noen andres time hos lege.

Folk flest i dag går gjennom livet uten å noensinne fokusere på eller ta tilskudd av b12, alle forfedrene dine som ikke engang viste hva b12 var for noe klarte seg i tillegg ganske så greit siden du selv sitter der som bevis på det.

Anonymous poster hash: be326...999

Bra skrevet. Vi blir "sykere og sykere" - og leter etter avvik fra det so mer ansett som en normal. Som stort sett bare er et resultat på flere tiår med et uregulert marked for kosttilskudd; der milliarder av kroner blir brukt på å markedsføre disse stoffene man "må ha". 

Det er direkte farlig. Faktisk viser kliniske studier at inntak av kosttilskudd kan ha motsatt effekt; der man risikere å overdosere eller putte ting som ikke kroppen gjenkjenner eller som ikke er helt rent - i kroppen sin. Da markedet er er uregulert. Kan hvem som helst lage noe greier som skal hjelpe mot hipp & happ. 

Så er det artig å se at hva man skal ha, ofte også er en del av motebildet. Nå er det b12 som er på mote. 

Jeg var på et foredrag med en ganske anerkjente norsk lege. Han fortalte at 9 av 10 legebesøk er helt unødvendige. At nordmenn går dobbelt så mye til legen som svenskene. For å nevne noe. Og at nordmenn ofte forventer å "få noe" - på et legebesøk. 

Eller som sekretæren til min gamle fastlege en gang sa til meg:
De vil jo helst sitte på fanget til han og snakke om avføringen sin. 

Kroppen regulerer selv hva du trenger og ikke trenger. Når TS skriver at h*n er lav på b12. Hva er grunnlaget for det? Hva er "lavt"? Forskere, leger og helsevesenet klarer ikke engang å bli enige om hva som er "rett nivå". Det ser man på anbefalingene fra land til land. Det er blant annet store forskjeller på hva som anbefaler av f.eks. vitamin-D nivå. 
Jeg tror hva man trenger er også litt individuelt. Vi er ikke roboter som er programmert helt likt. 

For å konkluder:
Slapp av..... Hele innlegget ditt får meg til å trekke et oppgitt sukk. 

Anonymous poster hash: 45a8d...d02

Lenke til kommentar

Siden tilgang på medisinsk informasjon har økt pga internett, er vi mer forberedt og delaktig i møtet med legen enn før. Men noen kan få helseangst av all informasjonen. Det er fastlegens ansvar å vurdere om det er tilfelle, feks hypokondri eller en mild form for det og sende pasienten videre. Hypokondri og kognitiv terapi

Den viktigste årsaken til at folk går til legen er for å utelukke alvorlig sykdom ved plager. De fleste er friske, eller friske nok for livet når de går ut døren fra legesenteret, heldigvis. Og forebyggende er bedre en akuttmedisin. De som får kreft, angrer ofte på at de ikke dro til legen tidligere.

At det er mangel på fastleger er ikke pasientenes skyld, for de som har behov for litt tettere oppfølging.

Man har rett til å bytte fastlege to ganger i året, hvis kjemien ikke stemmer.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 45a8d...d02
Subara skrev (4 timer siden):

Siden tilgang på medisinsk informasjon har økt pga internett, er vi mer forberedt og delaktig i møtet med legen enn før. Men noen kan få helseangst av all informasjonen. Det er fastlegens ansvar å vurdere om det er tilfelle, feks hypokondri eller en mild form for det og sende pasienten videre. Hypokondri og kognitiv terapi

Den viktigste årsaken til at folk går til legen er for å utelukke alvorlig sykdom ved plager. De fleste er friske, eller friske nok for livet når de går ut døren fra legesenteret, heldigvis. Og forebyggende er bedre en akuttmedisin. De som får kreft, angrer ofte på at de ikke dro til legen tidligere.

At det er mangel på fastleger er ikke pasientenes skyld, for de som har behov for litt tettere oppfølging.

Man har rett til å bytte fastlege to ganger i året, hvis kjemien ikke stemmer.

Det hadde vært interessant å sett en mer dypgående statistikk over fastlegebesøk. 
Det er kjent at vi går i snitt 5,2 ganger til legen i året - og at kvinner går dobbelt så ofte til legen som menn. 
Kilde: https://forskning.no/kunnskapssenteret-for-helsetjenesten-i-folkehelseinstituttet-partner-samfunnsmedisin/nordmenn-gar-sjeldnere-til-lege/656640

Uten at jeg har særlige holdepunkter for dette, så tror jeg det er en liten gruppe som går veldig ofte til legen - ofte uten særlig grunn. Jeg kjenner flere som går til legen kun for å prate (for å si det rett ut). Kanskje er dette også viktig for eldre som også ofte er ensomme - da det kan være med på å trygge dem. Men - så tror jeg også det er en liten gruppe som så godt som aldri går til legen. Altså; kun når de MÅ. Vi kjenner nok alle noen som knapt nok har vært på et legekontor før.

Den som leter finner. Er det noe som heter. Kroppen fikser stort sett alle problemer selv. Et legebesøk kan selvfølgelig gjøre prosessen raskere med moderne medisin. Men av alle de legene jeg kjenner.... så er det i løpet av en arbeidsdag ca 1 eller 2 - såkalte "nødvendige" konsultasjoner i følge legene selv. Ofte har de leste seg selv syke (!) på nett.

Vi blir stadig friskere...
Men allikevel sykere og sykere.. 

Anonymous poster hash: 45a8d...d02

Lenke til kommentar
Gjest 97efd...b35

Takk til Budeia som ihvertfall kom med informasjon om B12. Jeg har nok lest det der selv, men det er jo lenge siden nå. Ser dette:

Quote

Diagnosen
Det er et mål å stille diagnosen så tidlig at nerveskader ikke får oppstå. Dersom det er mistanke, enten på grunn av nevrologiske symptomer, lav blodprosent, sykdommer eller operasjoner i tarmsystemet, eller feilernæring - tas blodprøve for å bestemme vitamin B12 i blod. For lave verdier bekrefter diagnosen. Dersom vitamin B12 er i grenseområdet mellom normalt og for lavt tas eventuelt tilleggsprøver. 

Det finnes noen grenseområder der prøvene ikke gir sikkert svar på om det foreligger B12-mangel eller ikke, og der symptomene eller plagene ikke er helt typiske. I slike situasjoner kan man avvente utviklingen, og ta nye prøver etter noen måneder. Man kan også starte behandling med tilførsel av B12 - og kontrollere om dette gir effekt. Det er ikke farlig om kroppen tilføres mer vitamin B12 enn den trenger.

Det er altså 6 år siden blodprøvene var ganske langt utenfor. Dette forsøkte jeg forsiktig å nevne i førsteinnlegget, men blir møtt med hypokondri-antagelser. Ville bare tilføye det for å vise at den lange beskrivelsen min har foregått over nokså lang tid. Det kan virke som han/hun ene i denne tråden ihvertfall omtrent virker å være på jakt i helsedelen av forumet etter å peke ut hypokondere. Mr./Mrs./Ms Inspector kan kanskje fordype seg helsefaglig dersom du allerede har litt helseutdannelse, innen hypokondri. Da kan jeg anbefale Ingvar Wilhelmsen. Men, jeg har ikke selv lest bøker av ham. Fastlegen min har heller aldri henvist meg til noe helseangst type kognitiv behandling.

Så hovedspørsmålet går på om jeg kunne ødelegge noe som kan oppdages ved å la kroppen gå enda lavere i B12. Det er over et halvt år siden forrige blodprøvemåling, og det har altså sunket med omtrentlig verdien 100 siden den gang. Dersom det hjelper noen i å vurdere meg her fra hva jeg har opplyst i tråden.

Jeg synes at 6 år er lenge. Og jeg kunne ønsket å bli ferdig med prosessene.

@Budeia Det er et interessant spørsmål om kosthold eller autoimmunes sykdommer. Jeg klarer ikke å se at jeg spiser så veldig mye mer usunt enn andre. Jeg spiser kjøtt. Går en del i kylling, svin og fisk. Og det som kommer av fyll på pizza, som pepperoni og andre saker. Jeg har altså i løpet av de 6 årene hatt noen perioder på forskjellige styrker piller. Så det finnes opptak av B12 fra pillene, men det ser ut som om at kostholdet ikke er tilstrekkelig. Da har jeg jo brukt sterke styrker piller daglig med 1000, 2500 og 5000 mikrogram, for å se hvordan dette slo ut. Havnet nok nære 600-verdi på 5000 mikrogram daglig. Husker ikke blodverdien, for dette er noe jeg ikke har utskrifter av. Jeg har utskriften fra 2016, om noen er interessert?

Anonymous poster hash: 97efd...b35

Lenke til kommentar

Spiser du noe av egg og melkeprodukter?

Fant noen tidlige symptomer på B12-mangel. Dermed kan du følge med på disse tingene, og det er ikke noen krise hvis du ikke har disse symptomene: Tretthet, anemi (blodmangel). Som er laveste nivå. Videre et nytt nivå av mangel, sår tunge, munnsår, andpustenhet, føler seg svak, rask puls, lavt blodtrykk, håravfall og blekere slimhinner. Det neste stadiet er nevrologiske symptomer. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12_deficiency

Lenke til kommentar
Gjest 97efd...b35

Som svar så spiser jeg til tider egg. Er noe jeg liker ganske godt. Spesiellt eggerøre. Melkeprodukter blir det mindre av, annet enn i bakverk, ost på middagsretter.

Mai 2016 unormale blodprøver
S-Kobalaminer 105 -> referanse 167 - 695
S-Folat 4,7 -> ref. 6,3 - 35
P-Homocystein 18,4 -> ref. 5 - 15,0
S-25-(OH)-Vitamin D 57 -> ref. 75 - 200

Mai 2016 normale verdier

Spoiler

S-Magnesium 0,95 -> ref. 0,71 - 0,94
S-Kalsium 2,44 -> ref. 2,15 - 2,55
S-Haptoglobin 1,16 -> ref. 0,15 - 1,66
B-Hemoglobin 14,5 -> ref. 13,4 - 17,0
S-jern 13 -> 6 - 28
TIBC 60 -> 46 - 74
S-Transferrin 2,4 -> ref. 1,9 - 3,3
S-Ferritin 120 -> ref. 17 - 428
Alb. korr. Kalsium 2,40 -> ref. 2,17 - 2,56
S-Albumin 43,4 -> ref. 36 - 45
S-Totalprotein 71 -> ref. 62 - 78
S-GGT 29 -> ref. 15 - 115
S-ALAT 43 -> ref. 10 - 70
S-Alfa-1-antitrypsin 1,36 -> 0,92 - 1,73

Jeg fikk denne fastlegen i 2014. Fordi jeg hadde flyttet et lite stykke.
Når jeg ser på "Vitamin B12 deficiency" delt av Budeia fra Wikipedia,
finner jeg ikke noen svært tydelige symptomer.
Men, jeg har gått igjennom det og tenkt tilbake noen år.
Siden det er en snikende sak en slik B12-mangelsykdom.

2011 fikk jeg tinnitus, men plasserer det selv i støyskade og alderdomskategorien.
Mouth ulcers har jeg til tider hatt litt av, men ikke mye eller hyppig.
Så tror Mouth ulcers utgår.

2012 hadde jeg en rekke snåle symptomer.
Som utmattelse, svimmelhet og noen anfall av å slite med å orientere meg,
og slet med å lage meg en gjøremålsliste når jeg møtte på jobb.
Jeg hadde normalt stressnivå og til tider så taklet jeg dette dårlig i 100 % stilling.
Fikk en rekke stressymptomer, som jeg lar være å detaljbeskrive.

2013 deromkring så møtte jeg rett og slett veggen i arbeidslivet

2014 hadde jeg ubehag i buken og høyre side av overkroppen,
som jeg relaterer til noe forsiktig angstliknende. Jeg får påvist venstresidig grenblokk.
Denne blir utredet i 2015 og da er jeg friskmeldt den, fordi den forsvinner etterhvert fra EKG.
Mulig at denne passer eller ikke med "reduced heart function".
Venstresidig grenblokk er en forsinket sammentrekning av noen kammer.
Så har nok å gjøre med dette sinusknute-funksjonen av hjertet.

Jeg ser for meg at det høye magnesiumnivået målt 2016 kan ha vært til bittelitt beskyttelse av hjertet mitt.

2015 så husker jeg at jeg slet med å holde på ereksjonen. Jeg fikk ereksjon, men den ble fort slapp.
Dette har blitt en god del bedre siden.

2016 er Vitamin B12-året.
Jeg har over flere år nå hatt mildere leddsmerter, spesiellt i en skulder og arm (høyre).
Men det har vært noe uro i venstre side under skulder ved venstre lunge.
Enkelte ganger i løpet av årene så undrer en seg og kan komme til å be lege om å ta EKG av den grunn.
Den punktet i venstre side kan kanskje ha vært relatert til grenblokken?
Eller noe ledd i skjelett? Kroppen kan være så vanskelig å tyde enkelte ganger.

Men, det er ikke alvorlige leddsmerter.
Men, jeg kan være litt frosset i smerter i armene etter at jeg står opp om morgenen.
Det er slik enkelte ganger at jeg sliter med å bevege meg ut av sengen fordi det er
så stivt og vondt. Høyrearmen og skulder kan være vond til alle døgnets tider.
Inntil nå har jeg levd med det, men er noe som står på ugjort listen, selv om jeg har
hatt noe sporadisk kontakt med fysioterapi.

Vet ikke om det er til hjelp å ha beskrevet alle disse tingene. Beklager om det blir for lange forklaringer.
Brukte litt tid på det i forsøk om å forstå ting bedre.

Anonymous poster hash: 97efd...b35

Lenke til kommentar

Trådstarters sykdomshistorie er interessant.

Essensen slik jeg leser det,  er at trådstarter stadig finner nye bruddstykker av bekreftelse som det søkes etter.
Overtenking som forringer livskvaliteten er en sykdom i seg selv.

Kanskje på tide å fokusere på noe mer enn bare egne vondter ? De fleste av dem er jo innenfor normalen……

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 97efd...b35

Vil tilegge at i 2014 når jeg såvidt kjente på angst, som kom like etter,
disse vondtene i buk og høyre side av overkropp,
så visste jeg at dette ville nok gå over gitt det litt tid.
Og det gjorde det faktisk også. Jeg hadde nemlig en kortere periode fra 1999
til 2001 hvor jeg opplevde panikkangst. Så når angst i 2014 snek seg innpå så
var dette gjenkjennelig. 1999 panikkangsten kom ikke snikende på samme måte,
selv om den hadde en årsakssammenheng, hvor ting bygget seg opp. 2014-lettangsten
den kom svært snikende, hvor jeg var på en ukes ferie. Vil tro at det var en
generell angst.

Deretter en halv mnd. til mnd. senere fant legen venstresidig grenblokk. Dette
er jo egentlig et symptom som er såpass alvorlig av natur at legen uten at
jeg visste det journalførte "har pasient hatt et hjerteinfarkt".

Tipper at jeg hadde hatt denne legen i 2 år. Fyren var hyggeligere enn legen jeg har nå.
Han var asiater. Nå har jeg en sånn ordinær nordmann. Men asiateren var så altfor travel.
Det var også umulig å ordne dobbeltime der. Det var noe han ikke gav i følge helsesekretær.
Ihvertfall ikke via sekretæren. Det var også noe papirarbeid NAV spurte etter som han
alltid glemte å skrive å sende tilbake. Dette pågikk sikkert 1 års tid.
Da gadd jeg ikke mer der pga. det sløve papirarbeide, og det var legebytteårsaken min.
Så den nye legen min måtte ta tak i det papirarbeide, altså en legeerklæring.

Så en 3 mnd. etter påvist venstresidig grenblokk var jeg litt for ivrig på google.
Da hadde egentlig angsten lagt seg ned, men jeg merket at tiden brukt på googling
nøret opp og fyrte litt i angsten. Da ble angsten faktisk litt sterkere enn 3,5 - 4 mnd.
tidligere. Men, det var lett å bli kvitt den. Var bare å la tastur og mus ligge så
dempet det seg.

Denne asiateren forsøkte å gi meg antidepressiva for å ta angsten. Dette er jeg
veldig glad for at jeg var egenrådig over. Da en slik kamuflering ville ha pågått
unødvendig lenge. Jeg hadde en viss uro i uker etter googlingen.

Men, 5 mnd. etter ferieturen, så forsvant denne uroen ved fastlegebytte til nordmannen.

Bank i bordet. Jeg har vært helt angstfri i alle disse 8 årene. En kan gjerne spør om
jeg har hatt helseangst i 2014, og jeg kan være enig. Men, det var ingen grunnløs
helseangst. Det var basert på et alvorlig hjertesymptom, og ikke noen slik "mental sekkepost",
som enkelte liker å plassere folk i.

1999 var en depresjonsperiode som startet. Siden 2000 el. 2001 deromkring så har jeg
heller aldri hatt depresjon igjen. Årsaken bak depresjonen den gang var arbeidsledighet.
Det å stå helt utenfor det som var forventet av én, gikk den gang veldig innpå meg.

Jeg er ingen ungfole lengre, og har gjort mine livserfaringer rundt det med å gruble over helse.
Så jeg forstår disse mekanismene veldig godt. Det gjør ikke livet bedre å gå igjennom
en rekke symptomer som kan være vanskelige å plassere. Det er også helt naturlig å 
ønske et svar på hvorfor det eller det er sånn og sånn. Livet vil selvsagt by på noen
opplevelser hvor en ikke finner tydelige svar. Om dette er det, så er jo det noe
en ikke får gjort noe med.

Men, jeg klarer ikke å sitte å se på for lenge at B12-statusen synker. Det har nådd nedre nivåer nå.
Selv om det er litt Holo-kobalamin-2 igjen å gå på. Det var denne blodstatusen jeg lurer mest på nå.
Altså er det noen diagnostisk gevinst på å se om det synker videre? Eller skal man anse
utprøvingen på null B12-tilskudd som over snart? Det har gått 6 år.
Jeg ønsker nødig å avbryte, uten at jeg så gjør et stort valg å snu meg i 180 grader,
og da selvmedisinere meg livet ut for vitaminet. Et slikt valg er like enkelt og gyldig,
for å legge B12 dødt på den måten. Ved å bare ta vitaminet. Jeg vil si utover det å
få sprøytehjelp el. huske å ta pillene, så er dette veldig enkel skuring.

Fastlegen min, hva er det han holder på med? Er det i ren nysgjerrighetsinteresse,
eller finnes det et mål her? Selv om strikken skulle kunne strekkes lengre,
er det helsefaglig forsvarlig? Da må det jo være en god grunn forut for valget tenker jeg.

Jeg ønsker ikke tidlig demens f.eks. fordi jeg gikk for mange år uten tilstrekkelig B12.
Slike førevar-tanker melder seg jo.

Anonymous poster hash: 97efd...b35

Lenke til kommentar
Gjest 97efd...b35
14 hours ago, Inspector said:

Trådstarters innlegg er i ferd med å bli såpass absurde at de fremstår som trolling……

Jeg vil vennligst be deg om ikke å poste i denne tråden lengre. Det jeg har fortalt er hva jeg har opplevd. Så tilfører ikke debatten om min helse noe nyttig lengre.

Da er det bedre at andre får slippe til. Jeg opplever at du ikke er nøytral overfor forskjellige helseutfordringer, men sitter med mye forutinntattheter.

Anonymous poster hash: 97efd...b35

Lenke til kommentar
Gjest 97efd...b35 skrev (23 timer siden):

Fastlegen min, hva er det han holder på med? Er det i ren nysgjerrighetsinteresse,
eller finnes det et mål her?

Det er allerede skrevet til deg i svar nr 2 i tråden. 

Du mener at du har et matematisk resultat som forteller at du har en vitaminmangel. Noe du forsåvidt har, men det kommer også flere på banen og nevner overdiagnostisering og overbehandling. Jo flere tester, jo flere resultater kan komme ut av maskinen. 

https://www.regjeringen.no/contentassets/44fdf47da7d24f01baa55cc11cf8aafa/rapport_overbehandling.pdf

Rutinekontroller av ellers friske personer kan føre til overdiagnostisering. Du skriver du faktisk ikke har de mildeste symptomene på B12-mangel. 

Som det står i svar nr 2 i tråden, når legen snakker om misbruk av ressurser i helsevesenet mener han nettopp det. Han kan ikke kalle deg en hypokonder ansikt til ansikt, men det er etter alt å dømme det han mener. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 97efd...b35 skrev (På 21.5.2022 den 3.52):

Jeg er på nippet til å bestille time hos noen andre for å få en sekundær mening rundt dette.

Kan det være en idé å bestille en time hos en privatpraktiserende lege, ev. ta de samme prøvene der? Men mitt inntrykk er at jo flere ganger man går til legen og jo flere prøver man tar, desto mer får man også å lure på. Samtidig skal man ikke gi seg.

Jeg nevnte kognitiv psykolog, som ikke er dumt hvis man er plaget av bekymringer for feks. helsen, det kan virke sånn ut i fra det du skriver (noe jeg ikke kan vite, da jeg ikke kjenner deg). Bekymringer gir dårligere livskvalitet. Psykologen kan som en utenforstående person gi råd om når man bør gå videre med en sak, hva som er rimelig å forvente, når man kan slå seg til ro med noe. Når et tema er gjennomsnakket og belyst er det lettere å slå seg til ro og å sette fokus på noe annet.

En psykolog tenker "hele mennesket". En fastlege har nesten ikke tid til å snakke med pasienten før timen er ferdig.

Endret av Subara
Lenke til kommentar
Gjest 97efd...b35 skrev (11 timer siden):

Jeg vil vennligst be deg om ikke å poste i denne tråden lengre. Det jeg har fortalt er hva jeg har opplevd. Så tilfører ikke debatten om min helse noe nyttig lengre.

Da er det bedre at andre får slippe til. Jeg opplever at du ikke er nøytral overfor forskjellige helseutfordringer, men sitter med mye forutinntattheter.

Anonymous poster hash: 97efd...b35

Enhver god debatt krever pro og contraargumenter for å skape balanse og gode løsninger. Hvis du ikke ønsker motargumenter og andres oppfatninger av en navlebeskuende virkelighetsoppfatning, er det opp til deg. Men da blir debatten deretter; uten nye momenter og kun særhetens ekkokammer.

Mange har kalt meg mye rart gjennom tidene, men forutinntatt var en ny variant. Å sette ting i perspektiv er derimot mitt varemerke…

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...