Gå til innhold

Cat 6 vs Cat 6A - forklaring på de forskjellige variantene også innen samme kategori


Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg har nogen lunde forståelse for forskjellene mellom CAT 6 og CAT6a. Jeg trodde dog at ettersom CAT6A er sertifisert for raskere overføringshastighet, så er disse kablene tykkere. Jeg leser flere steder på nettet at dette er en av ulempene med CAT6A mhp. trekking da de er mindre fleksible og vanskeligere å få rundt svinger. 

Jeg har nå kjøpt en liten rull med CAT6A, men jeg ser raskt at kabelen er veldig tynn, samme tykkelse som en eldre CAT5e-kabel. Hva er årsaken til at kabelen er så tynn? Selve kobberet i de forskjellige parene er også tynnere enn en CAT6-kabelrull jeg også har liggende. Det syns jeg er litt merkelig. CAT6-rullen virker mye "tøffere" og mer solid enn CAT6a kabelen..

Jeg forstår forsåvidt at kabelen kan være sertifisert iht. CAT6e-standarden uavhengig av tykkelsen (det er jo tross alt bare snakk om kobber og minst mulig støy..), men er det andre ting som spiller inn?

Hvordan kan CAT6a-kabelen være tynnere og spinklere enn CAT6-kabelen jeg har? Begge er U/UTP. Eneste forskjellen jeg kan tenke meg er at CAT6a-kabelen er merket med "patch" (patchekabel), men jeg trodde det vanlige CAT6a-sertifiseringen fremdeles gjelder?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 3 uker senere...

Det forstår jeg, men da tenker jeg jo at det er mer kobber per lengdemeter og dermed burde kabelen være tykkere? Dessuten er det tydelig forskjell i tykkelsen på kobbertrådene; Cat6 kabelen klarer jeg såvidt terminere på pluggene mine (passer akkurat inn i RJ45-en), mens Cat6a kabelen (kobberparrene) er så tynne at det er vanskelig å få dem i riktig posisjon på RJ45en. 

Lenke til kommentar

Har du kjøpt en CAT6A slim kabel, kanskje? Det finnes slike slimvarianter der kobberlerederen er 28 AWG, i stedet for 23 AWG. Disse krever en RJ45 som er laget for denne tykkelsen.

Mener kabelen fortsatt er godkjent for høye hastigheter, men kanskje ikke over så lange strekk. Også litt mer å passe på hvis du skal kjøre Power-over-ethernet gjennom kabelen.

 

Lenke til kommentar
Anterialis skrev (På 24.2.2022 den 11.28):

Jeg leser flere steder på nettet at dette er en av ulempene med CAT6A mhp. trekking da de er mindre fleksible og vanskeligere å få rundt svinger. 

Kanskje en smule off-topic, men hvis du trenger fleksible kabler så bør du unngå halogenfrie kabler siden de bruker en annen type plast som er mye stivere enn PVC uansett hvilken cat/generasjon/type. 

Lenke til kommentar
Kakeshoma skrev (10 timer siden):

Ene er patchekabel og andre er installasjonskabel antagelig..?

Korriger meg om jeg tar feil, men jeg har tenkt at patchekabel = flerkordellskabel, og installasjonskbel = solid/singel kobberkabel. 

Om jeg har rett her så er begge kablene av flerkordell type, altså en slags patchekabel. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...