Gå til innhold

Er gass og atomkraft bærekraftig? Kraftig uenighet forsinker EU-kommisjonens konklusjon


Anbefalte innlegg

Dette kommer nok til å gå helt fint for Tyskland sin del.  Husk på at det er jo noen som har bestemt at Norge skal jo være Europas batteri. Så dette vil nok ikke være noe problem. Tyskland durer i vei👍 Er noe her som stinker slik det gjorde på 40-tallet.

Endret av muummi
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
17 hours ago, Ketill Jacobsen said:

Nå blir tidligst om ti år sier Roll-Royce! Det tar tid å utvikle et så komplisert produkt som en atomreaktorer som forutsettes å bli serieprodusert (og aldri masseproduserte) og det til og med en produsent som har mange tiårs erfaring med bygging av små reaktorer og utmerket ekspertise når det gjelder både design og produksjon. I mellomtiden kan Europa bygge ut flere hundre GW med sol og vind!

I mellomtiden går energibruken rett i taket. 

Dette er en katastrofe for europeisk politikk. Man kutter CO2 utslipp ved å elektrifisere ditt og datt. Det ser jo kjempefint ut på ett lokalt regnestykke, men så lenge det står kullkraftverk i reserve for å levere energien er jo det globalt ett tiltak med negativt fortegn - iallefall i perioder. Og det er det vi ser nå. 

En by i England (eller en oljeplattform, eller en sementfabrikk, eller en ferge ,eller en.. ja, dere tar poenget - dette skjer overalt) kan slå seg på brystet å si at "Vi tar miljøansvar og har kuttet 10 millioner tonn CO2" vi er kjempegrønne, vi. 

Jaha, ja. Kullkraftverket i nabolandet slipper ut 12 millioner tonn CO2 for å lage den samme energien. 

Det bare virker ikke. 

Løsningen skisseres ved å bygge hundrevis av GW-ene med sol og vind, men disse er ikke bygget enda, og vi må bruke strøm, før vi får strøm. Snøballen blir bare større. Vi faller bakpå - vi er alt for sent ute.  

Vi kan ikke gjøre så mye med kranglingen i EU, men vi kan gjøre litt her hjemme:

1) Elektrifiseringen offshore må stanses. 

2) Enova bommer fullstendig - de må støtte tiltak og teknologi som reduserer energibruk og CO2. Det deles i disse dager ut milliarder til prosjekter som kutter CO2, men som bruker mer strøm. Mye mer strøm.  

3) Endre reglene slik at eksisterende vannkraftverk kan oppgraderes og produsere det de er i stand til - ikke det som er skattemessig gunstig. 

EU krangler, og de kommer til å krangle lenge. Norge er ikke en del av EU, og vi kunne gjort våre egne valg, men dessverre har Norge svartmalt sitt eget rykte innen atomforskningen, og IFE står igjen som Norges største teknologiske skandale. Tenk om IFE hadde fungert og vi hadde hatt teknologi for saltsmeltereaktorer, thorium, eller noen av de andre gullfuglene. Nå er det for sent. 

Alle sitter igjen med svarteper. Og bare vent; prisene skal opp - høyt opp. Politikerne kommer til å fortsette å tenke på seg og sine, men det vi ser nå er globale effekter - og de tar ingen ansvar for. 

Endret av XIFXEGLO
Lenke til kommentar
XIFXEGLO skrev (3 timer siden):

Jaha, ja. Kullkraftverket i nabolandet slipper ut 12 millioner tonn CO2 for å lage den samme energien. 

Hvilket naboland er det? Tyskland skal ha kuttet kull innen 2030. Hvordan kan du si at vi ikke har strøm i Europa når vi hadde overflod i 2020? I år var det mange ting som slo ut på en uheldig måte uten at jeg nok en gang skal gjenta hva det var. EU og Norge og UK vil bygge ut masse vind og sol i årene fremover. Men det trenges også i stor grad på grunn av elektrifiseringen. Kanskje bør hvert land ha mer ansvar for sin egen strømforsyning og mer råderett over den, slik at vi slipper den vanvittige situasjonen der norsk vannkraft håver inn like mye på ett år (om dagens priser fortsetter) som de ti foregående årene. At vi har satt oss i en slik situasjon er vanvittig!

Norge er naturligvis ikke noe batteri for Tyskland og har aldri vært det. Hvordan skulle vi kunne være det når total eksport er i området 8 TWh og import er 6 TWh (altså typisk 2 TWh netto eksport) og vår produksjon er 150 TWh og Tysklands er ca 550 TWh og landet har en netto eksport på ca 10% per år. Så vær så snill å hold opp med snakket om Norge som Tysklands batteri!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
CarstenS skrev (4 timer siden):

Trekk ut støpslet (steng kablene...) - så tenker jeg tyskerne finner ut av at de må faktisk selv produsere strømmen sin, frem for at sitte med fine politisk korrekte meninger...!

Det er ikke nødvendig å kutte kablene. Det er "bare" å splitte prisnivået. Normalt har vi greit overskudd og det er helt greit å selge det ut av landet, særlig når prisen er sykt god for oss. Det som er feil er at nordmenn må betale tyske priser for vår egen billig produserte vannkraft.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...