Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Vikariat for daglig leder


Gjest a71fa...ac8

Anbefalte innlegg

Gjest a71fa...ac8

Har vikar for daglig leder/sjef like rettigheter som den egentlige lederen? Tenker da spesielt på ansettelser og endringer i ledelsesteamet.

Vikaren er ansatt for rundt ett år.

Anonymous poster hash: a71fa...ac8

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kjem heilt ann på kva som er avtalt og kva myndigheit du har fått tildelt. Finnes det ein potensiell sjef over sjefen, som til dømes ein konsernsjef? Eller er den du vikarierer for åleine på toppen utan andre sjefar over seg? 

Ein som har fått tittelen vikar vil ofte kunne ha delegert berre arbeidsoppgåvene utan å ha ansvaret og myndigheita.

Ein vikarlærar vil ikkje nødvendigvis kome inn i klasserommet med myndigheit til å endre karakterane. 

Ein person som midlertidig trer inn som sjef med alle myndigheiter blir ofte omtalt som konstituert/fungerande dagleg leiar. 

Men det er ingen fasit, så kva myndigheit du har må du få klargjort før du starter å tilsette eller sparke folk. 

Lenke til kommentar

Ansettelsesformen er uten betydning for stillingens myndighet. Daglig leder kan være fast ansatt, midlertidig ansatt, heltid, deltid, eller innleid. 

Aksjeselskapsformen anerkjenner ingen begrensninger i daglig leders myndighet som følge av at vedkommende er konstituert eller kortvarig tilsatt. Vedkommende kan altså ansette, si opp, og endre arbeidsavtaler og arbeidsplassens sammensetning som om han var stillingens egentlige innehaver. Eventuelle konflikter vedrørende dette sorterer under styret, som daglig leders overordnede organ. Stillingens egentlige innehaver kan heller ikke instruere sin vikar, det må eventuelt styret gjøre. 

Et annet aspekt er at det at DL er konstituert for en periode kan få betydning for hva DL kan gjøre. En konstituert DL med tre måneder igjen av konstitusjonen vil for eksempel få vansker med å si opp en underordnet leder på bakgrunn av personkonflikt mellom de to. Retten vil da raskt kunne komme til at denne personkonflikten ville løst seg selv når DL fratrådte, og at det dermed ikke var saklig grunn til oppsigelse. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...