Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Salg av bil - uten omregistrering


Gjest 703f0...300

Anbefalte innlegg

Gjest 703f0...300

Hei, et familiemedlem av meg har solgt bilen min på vegne av meg til en annen person. Den personen skal selge denne bilen enten som delebil eller eksportere den til Afrika. Problemet er at det foreligger ingen skriftlige avtaler mellom meg og denne personen. Den er heller ikke omregistrert. Bilen er avskiltet og skiltene er for lengst levert inn til Statens Vegvesen, det er derfor ingen forsikring eller lignende på bilen. Hvordan skal jeg forholde meg til dette? Kan det då noen konsekvenser for meg om den blir eksportert til Afrika eller lignende? Jeg har jo ikke kontroll på bilen selv om den fortsatt står i mitt navn. Hva gjør jeg? 

Anonymous poster hash: 703f0...300

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+6132

Eksportere bil til Afrika får det til å ringe en klokke her. Det er en typisk svindelhistorie. Noen byr ganske mye for bilen. Det kommer en falsk sjekk som selger løser inn og som blir BOKFØRT i banken. Selger bestiller frakt og betaler, og blir så blir bedt om å sende et overskytende beløp 10-20 000 kr til en konto i utlandet. Etter en uke oppdager banken at sjekken egentlig er uten dekning eller falsk. Så trekker de beløpet rett av selgers konto for hele sjekken. Beløpet selger sendte fra seg er tapt og selger må dekke alt. Banker og spedisjonsfirmaer vet om trikset. For å unngå å bli lurt så må selger vente til beløpet er DISPONIBELT på konto før selger gjør noe som helst av utbetalinger. Banken trenger ofte 1-2 uker for å finne ut om sjekken har dekning eller er ekte. Det er denne tidsluken svindleren bruker. Ofte har ulykkelig selger tapt frakt, overskytende beløp og returfrakt. Konteinerfrakt koster nå dobbelt så mye som i fjor, 50 000 kr til havn i Østafrikansk havn + returfrakt.

Trikset burde avsløres ved at prisen er ALT for høy, men.... grådigheten blender.

Lenke til kommentar
Gjest 703f0...300

 er dette snakk om en kjørbar Corolla som ikke har gått gjennom EU-kontroll, den er ikke verdt mer enn 4-5K… Jeg er bare redd for at den står i mitt navn og noen kan bruke den til kriminelle handlinger o.l. selv om den er avskiltet. Hvis jeg ikke får kontakt med kjøper etter hvert så må jeg kanskje melde den som stjålet?

Anonymous poster hash: 703f0...300

Lenke til kommentar
Gjest 703f0...300
Mag ne skrev (1 minutt siden):

Å melde den som stjålet når den er solgt er i seg selv straffbart.

Det virker som det er vanskelig å få registrert noe eierskifte nå, da hadde jeg bare slått meg til ro med at den er solgt som uregistrert delebil.

Da vil den for alltid henge på meg på Statens Vegvesen? 

Anonymous poster hash: 703f0...300

Lenke til kommentar

Og står den registrert på deg kan du også bli ansvarlig for skader bilen måtte forårsake pga. andre.

https://www.gjensidige.no/godtforberedt/content/na-ma-uregistrerte-motorkjoretoy-forsikres

Quote

Hovedregelen i loven om motorvogner er objektivt ansvar, det vil si ansvar uten hensyn til skyld. Kjøretøy må derfor forsikres for dette ansvaret, opplyser Andreas Blydt, fagansvarlig for forsikring og sikkerhet i Nye Veier. Han legger til at endringen kan føre til store konsekvenser for eiere av uforsikrede kjøretøy.

 

Endret av sedsberg
Lenke til kommentar
Gjest 703f0...300 skrev (50 minutter siden):

Den er heller ikke omregistrert

du er klar over at "melding om eierskifte" og "omregistrering" er to forskjellige ting? det første er gratis, mens "omregistrering" er når kjøper evt. vil ha ut skilt, og betaler omreg. avgift.

forøvrig slapt av dette familiemedlemmet ditt å ikke sørge for å enten fylle ut papirblankett om eierskifte med kjøper, eller gjøre det digitalt på nett.

hadde vært spart for dette rotet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nei, det er man ikke. Registrering er ikke det samme som eierskap. Eierskap gir rett til å bli registrert som eier - en registrert eier kan ikke nekte faktisk eier å endre registreringen.

Vel, han kan naturligvis nekte å medvirke frivillig, men faktisk eier kan tvangsregistrere seg som eier via Statens Vegvesen etter forskrift om bruk av kjøretøy § 2-28 eller via domstolene som fastsettelses- eller fullbyrdelsessøksmål. 

Lenke til kommentar
krikkert skrev (12 minutter siden):

Nei, det er man ikke. Registrering er ikke det samme som eierskap. Eierskap gir rett til å bli registrert som eier - en registrert eier kan ikke nekte faktisk eier å endre registreringen.

du tar begivenhetene i feil rekkefølge.

Først må melding om eierskifte leveres, og bilen oppføres så på ny eier i registret (det skrives ikke ut nytt vognkort)

etter det, er det totalt likegyldig for selger om ny eier vil betale omregistrering får å få skilte/nytt vognkort eller ei. Dette får altså ikke vedkommende gjort uten at eierskiftemeldingen er notert.

Lenke til kommentar

derfor bør man strengt tatt ikke la noen ta med seg en bil før alt det formelle er i orden. I dag er jo dette heldigvis lettvint å gjennomføre fra datamaskin hjemme, når salget skjer. Eller alternativt, la bilen stå til kjøper har ordnet det hjemme hos seg selv hvis vedkommende trenger tid. Og så får han/hun heller komme senere å hente bilen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...