Gå til innhold

Hva er erfaringene med 5G?


Anbefalte innlegg

2 hours ago, vidor said:

Ja, det høres nesten ut som de folkene som har designet dette har tenkt igjennom et og annet.

Det har de nok, men det er vel ikke sikkert at de designprinsippene som er brukt dekker alle behov best.

Parallelt med at man setter opp 5G så setter man også opp eget nett for IoT eller Internet of things. Til dette så bruker men 800 Mhz som også er den laveste frekvensen som er vanlig brukt i 4G nettet. (Ice bruker også 4G over 450 Mhz)

Det kan se ut som at man setter opp IoT nettet ut i fra helt andre prinsipper enn det man bruker for 5G nettet.

Hadde et nytt 5G nett hatt iboende alle gode egenskaper, så ville det vel ikke være nødvendig å bygge opp et eget IoT nett ved siden av?

Hos Telenor så uttrykker man seg slik: "Vi har lansert to landsdekkende nett som er optimalisert for IoT, og som gjør at enheter og sensorer kan snakke sammen over 4G-nettet."

https://www.telenor.no/bedrift/iot/kampanje/

Endret av arne22
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Problemet er vel å sjonglere de ulike teknologiene på de få frekvensbåndene som er tilgjengelige. En ting er jo at folk vil ha raskere mobilt internett, men samtidig må en ta hensyn til hva som finnes av utstyr som har ulike standarder de er laget for. En prøver jo stort sett å støtte allerede fungerende løsninger blant kundene slik at en ikke får en FM->DAB effekt.

Har en gammel iPhone 3G som nødtelefon med tvillingsim og den funker faktisk fremdels selv om jeg slår av 3G sånn at den kobler seg opp mot 2G enn så lenge. Den står i Telenor sitt nett.

Lenke til kommentar
1 hour ago, vidor said:

Har en gammel iPhone 3G som nødtelefon med tvillingsim og den funker faktisk fremdels selv om jeg slår av 3G sånn at den kobler seg opp mot 2G enn så lenge. Den står i Telenor sitt nett.

3G har jo allerede blitt faset ut, i alle fall her. Tviler på at det vil skje den samme utfasingen med 2G. Den målte signalstyrken til 2G er ofte dobbelt så kraftig som 4G fra den samme senderen. 2G rekker lengre ut i terrenget og bedre inn i bygninger og dypere ned i terrenget. 2G har jo på mange måter de motsatte egenskapene av 5G. Meget god rekkevidde, rekker godt inn i bygninger, osv. Ut i fra noen kriteria så er 2G langt overlegen 5G, i forhold til de 5G basestasjonene som er satt opp fram til nå.

For min del så bruker jeg to sim kort i telefonen, ett som gjører 2G og ett som kjører 4G. (Oppholder meg til tider på steder med nokså dårlig innedekning.)

Edit:

Googlet litt i forhold til denne problemstillingen og fant følgende: "2G vil fases ut innen utgangen av 2025".

https://www.addsecure.no/faq-endringer-i-telenettet/

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Dette er feil. 5G 700 MHz, som testes nå, har bedre inneNdørs og flatedekning enn 2G.  Når 5G kommer for fullt, vil nettet bruke alle frekvenser, fra 700 til 3500 MHz. Dekningen, totalt sett,  vil dermed bli bedre enn for 2G, som bare bruker 900 MHz.

Ingen vet per i dag når 2G blir faset ut, men stalltipset er ca 2025.

Endret av Bäcker
Lenke til kommentar
22 minutes ago, Bäcker said:

Dette er feil. 5G 700 MHz, som testes nå, har bedre inneNdørs og flatedekning enn 2G.

De 5G senderne som jeg har klart å finne har bare hatt 3500 Ghz. Finnes det noen dokumentasjon på eller stedsangivelse for disse 700 Mhz senderne? Pr i dag her hvor jeg er så kjører 2G med 900 Mhz og 5G med 3500 Mhz.

14 minutes ago, Bäcker said:

Det er ikke hvilken "G" som betyr noe for rekkevidden, det er hvilken fysisk frekvens som benyttes.

Man kunne kasnkje tenke seg at måten signalet er modulert eller kodet på kanskje også kunne ha betydning?

Uten at jeg aner hva det kommer av så måler jeg ca dobbel signalstyrke for 2G 900 Mhz i forhold til 4G 800 Mhz fra den samme antennemasten. Dekningen inn i bygninger er også veldig mye bedre for 2G 900 Mhz enn for 4G 800 Mhz. (Der jeg har målt signalene.) 

Edit:

Googlet litt for å finne ut av denne problemstillingen og fant noe. Det kan se ut som at 5G 700 Mhz egentlig er en slags ny variant av 2G, med tilsvarende men forbedrede egenskaper.

https://presse.telia.no/pressreleases/telia-tar-i-bruk-nye-5g-frekvenser-3085047

Endret av arne22
Lenke til kommentar

Hvis du sjekker Telia i Lillestrøm, på finnsenderen.no, så finner du mye 5G700.

Jeg måler også sterkere signal på 2G enn 4G. I radio er det om å gjøre å unngå forstyrrelser mellom senderne, og derfor skrus sendestyrken så lavt som mulig. 4G er kodet ("modulert") på en annen måte enn 2G, og min gjetning er at man derfor kan bruke lavere sendestyrke.

Endret av Bäcker
Lenke til kommentar

Vil tippe 5G er bedre modulert og tilpasset optimal båndbredde i urbane strøk. Det forklarer vel bruken av høye frekvenser. Små soner med minst mulig overlapp for å få best mulig utnyttelse men fremdeles ha effektiv hand-over til neste mast. Moduleringen er sannsynligvis lagt slik at en effektivt skal kunne skille flere signaler på timing ala slik det gjøres på optisk media. Ikke det at jeg har satt meg mye inn i dette, mer kvalifisert gjetning og antagelser.

Uansett vil dette gi lavere effektbruk i radio på kundeutstyr og dermed bedre batteritid.

Sjekket litt med Field-test og her har jeg i alle fall 8 samtidige GSM-basestasjoner.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Bäcker said:

Hvis du har Android, legg inn Network Cell Info først som sist. Proffversjonen koster ca 35 kroner i året, og det er godt anvendte penger.

Kjøpte ved en feil to forskjellige utgaver av den. Bruker den som heter "lite". Mulig jeg ikke har testet den andre utgaven godt nok.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Noen som har sammenlignet Coax\fiber med 5g?

Problemet er vel heller både telenor\telia og ICE er trege, slutten av 2024 vil muligens blir på samme nivå med 5g som 4g++.

Men vil få neppe 100% dekning på fjellet. Så er det prisene selv om man kan få opp mot 500 mbit hastighet med telenor så gjelder det kun opp til 2 tb, med coax og 600 mbit fiber opptil 194.4 TB i måneden. faktisk sparer man 100 kr per måned eller 150 kr per måned. Med TV, Så totalprisene er vel høyere med 5g.

https://www.telenor.no/privat/internett/borettslag/eksisterende-kunde/

Spørs om boretslag kan gå for 5g teknisk mulig er det jo men er neppe billigere.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...