Gå til innhold

Oppsiktsvekkende effekt av tosidige solcelle-paneler. – Vi tenkte bare: Wow! [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

67% mer er vanvittig bra. Koster disse panelene bare 67% mer så gir det en besparelse på stativ og reduserer arealbehovet.

Mulig de kunne økt det ennå mer ved å bruke mer reflekterende taktekking. F.eks noe diffust prismatisk (der prismene sitter på undersiden, mens overflaten er glatt), eller ennå bedre, reflekterende fresnel-mønstre som styrer refleksjonene kun mot panelene. Eller ennå bedre, øke oppkonsentreringa så panel-arealet synker. Speil er billigere pr kvadratmeter enn solcellepaneler. Det setter selvsagt store krav til kjøling, der oppvarmet kjølevann selvsagt kan brukes til noe konstruktivt i bygget.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis panelene er tosidige, og man alstå dobler arealet med aktive solceller antar jeg det betyr at arealet på de ensidige solcelle er under 50% av takarealet de dekker. Solinnstrålingen øker jo ikke selv om man monterer solceller på bekke sider av panelet, så skulle tro at samme effekt (eller bedre) oppnås med å bare dekke taket 100% med solceller, som på eneboliger...

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (5 timer siden):

Evt. oppkonsentrere slik at f.eks solcellearealet er 10% av takarealet men lyset likevel konsentreres fra 100% av takarealet til disse 10%.

Reflektorer og kjøleribber er nok billigere enn høykvalitets silisium.

Jeg kjenner noen som lagde en studie på å montere speil vinklet slik at de styrte ekstra sollys inn mot solcellepanelet. Det virket og ga økning i levert energi, men regnestykket viste også at man kunne oppnå samme økning i levert energi ved å bare ha flere solcellepanel, og det var faktisk billigere. Og siden da har solcellepanelene bare blitt ennå billigere.

 

Det som er genialt med tosidige solceller er at de er bare minimalt dyrere pga at man ikke har to solcellepanel, men bare legger silisiumfilm på begge sider av "hovedglasplata" og så en glassplate på baksiden i tillegg til den som er på fronten. Ramme innfesting og stativ har man uansett bare en litt annen fasong.

 

Man får altså mye mer energi for en liten ekstrakostnad.

Endret av RJohannesen
Lenke til kommentar

Bifacial er vel og bra, men sikker innfesting med de høye stativene vil ødelegge hele økonomien i forhold til å bruke sydvendte ballastbasert stativer med 20 graders vinkel. Videre er kostnadene med bifacial paneler mye høyere enn vanlige paneler av den enkle grunn at volumene som produseres er mindre og en må i hvertfall bestille minst leveranser med ca 950 stk i hver container. De vanlige panelene som vi tar inn nå er på hele 385W. På Åssiden vdg er det installert 9 forskjellige solcelleanlegg med lik effekt. Ett av de er med bifacial. Lyse og kalde tak forbedrer også produksjonen til vanlige solcelleanlegg. Alternativer er med elvestein, sedum eller såkalt lyst "blått tak".

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...