Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Døgnrytme


Anbefalte innlegg

Hva klassifiserer deg selv som, A, B eller C-menneske?

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Døgnrytme

Det sies jo at det ikke er verken bra å få for mye eller for lite søvn. Så...

...dette er jo lagisk tenkning fra min side, at c-mennesker lever mest usunne måten søvn messig. Eller tar jeg virkelig så feil, kan de også leve sunt? ?? Eller hva med oss a og b-mennesker, kan vi leve usunn måte søvn messig?

Ser ikke at dette sår ingen steder om hvem som er mest sunneste mellom a, b og c-mannesker, og omvendt. Alt vi vet er at rikelig søvn er viktig. Det store spørsmålet er; hva er egentlig rikelig søvn sånn egentlig? Mange sier at 7-8 timer er rikelig med søvn. Det kan jo variere fra person til person. For en c-mennske er kanskje 4 timers søvn rikelig nok søvn.

 

Endret av TheDarkSapling - SCM
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Skandinav skrev (4 timer siden):

Rikelig av noe, er tilstrekkelig av noe, og enda litt til. Noen vil si litt for mye, unødvendig, sløseri, eller luksus.

Altså er rikelig med søvn litt mer søvn enn tilstrekkelig.

For øvrig viser jeg til: https://sml.snl.no/søvn

Du misforstår poenget mitt. Jeg vet betydningen om det der. ? Det jeg sikter til står ikke i den linken heller. Eller må jeg spørre en helt annen måte? ?

Ikke akkurat jeg har løst å teste dette ut på egenhånd da. Hva skal til for å misbruke søvnen, siden det varierer fra alder, art og helsetilstand? 

Endret av TheDarkSapling - SCM
Lenke til kommentar

Du formulerte det ganske presist, det varierer fra person til person. Noen kilder jeg har lest tidligere, som jeg synes er ganske presise:

High performance: 7 - 8 hours

Medium performance: 6 - 7 hours 

Sleep deprivation : Less than 6 hours

Her kan det eksperimenteres mye for å oppnå en personlig "sweetspot", videre er alder/helsetilstand/omgivelser også ganske vesentlig. Ungdommer trenger fort 9 timer kontra en voksen som kan klare seg (tilstrekkelig) med kun 7 timer søvn . Det er heller ikke gitt at 8 timer med "rikelig søvn" vil være bra dersom du befinner deg i et veldig varmt klima hvor du i tillegg blir dehydrert, eller simpelthen sover på en hard overflate. Innsovning med mye mobilbruk/skjermeksponering (blått lys) før leggetid kan også ha innvirkning på søvnkvaliteten (REM forstyrrelse?), samme gjelder store forskyvninger av sovetid slik som døgning eller jet-lag. 

Med det sagt, finnes det også en minoritet av mennesker som tåler underskudd ganske bra, men de er det få av. ?

My two cents.

Lenke til kommentar

Søvnbehovet er svært individuelt - det er dokumentert tilfeller hvor mennesker kun sover 4 timer om natta over mange år uten å få helseskadelig effekt. Andre må ha 9 timer.

Mennesker er biologiske vesener, og forskjellene mellom individene kan være svært ulik. Alle har ikke det samme behovet. Det enkleste for å selv kartlegge søvnbehovet er faktisk å registrere egen søvn og hvor mange timer som gjorde at en var mest utvilt. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...