Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Voksenlærling, urimelig kontrakt?


Lionpride

Anbefalte innlegg

Hei

Starter snart som voksenlærling i en liten bedrift. Har skrevet under kontrakt både med opplæringsnemda og med bedriften. 

I kveld leste jeg grundigere gjennom kontrakten. Den er skrevet på både norsk og engelsk. Dette sannsynligvis fordi det er ansatt flere fra øst-europa og jeg skal jobbe sammen med blant annet disse. De er ikke lærlinger, men vanlig ansatte. 

For det første; er 10 timers arbeidsdag lovlig? I kontrakten står det kun at arbeidstiden er 07-17 hver dag. 0,5t ubetalt lunsj. 

I tillegg står det at; det ikke utbetales overtidslønn, og at det heller avspaseres hver 5. uke uten lønn.

Når dette synker inn hos meg, så skurrer det litt. Bør jeg finne meg i dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 2c5c1...8ff

Det er lovlig om bedriften har en avtale om gjennomsnittsberegning. (200t over 5 uker er 40t per uke). 

Om det er noen spesielle regler for voksne lærlinger vet jeg ikke. Om de utlendingene du prater om jobber som reelle arbeidere på dårlige, potensielt ulovlige, kontrakter vet jeg heller ikke. 

Anonymous poster hash: 2c5c1...8ff

Lenke til kommentar
Gjest 2c5c1...8ff
Softis12 skrev (3 minutter siden):

man kan jobbe 11 timers arbeidsdager, hvis ikke annet er stadfestet i tariff.

Dette stemmer da ikke. Hvor får du den informasjonen fra? 

Anonymous poster hash: 2c5c1...8ff

Lenke til kommentar
Lionpride skrev (12 timer siden):

For det første; er 10 timers arbeidsdag lovlig? I kontrakten står det kun at arbeidstiden er 07-17 hver dag. 0,5t ubetalt lunsj. 

I tillegg står det at; det ikke utbetales overtidslønn, og at det heller avspaseres hver 5. uke uten lønn.

Kva ligg det i at du ikkje overtidslønn men har avspassering utan lønn kvar 5 veke?

 

Det er lov å gjennomsnittsberekne dagleg arbeidstid, opp til 10 timar per dag med avtale med den tilsette, opp til 12,5 timar med avtale med fagforeninga, og opp til 13 timar med løyve frå arbeidstilsynet.
Det er i tillegg lov å avtale at arbeidstida per veke kan være opp til 48 timar.

Ordinær arbeidstid skal ikkje være over 40 timar i veka etter arbeidsmiljølova (men det er lov å avtale opp til 48 timar), mange med tariffavtalar har kortare arbeidsveker enn dette ofte 37,5 timar for dagarbeid, skiftarbeidarar kan ha avtale om enda kortare arbeidsveker.

Om eg forstår deg rett så har du avtale om å jobbe 10 timar per dag 5 dagar i veka? Sidan den ubetalte matpausa er å rekne som fritid så betyr det at du har avtale om å jobbe 9,5 timar per dag.
Når du jobbar 9,5 timar per dag så betyr det at timetalet per veke er 47,5 timar, altså akkurat under grensa for kva som er lov å avtale.
I tillegg så seier du at du har avtale om å avspassere kvar 5 veke, det betyr at du per måned jobbar 190 timar før du har fri heile den femte veka.

Slik som eg forstår arbeidsavtalen så er den godt innafor den arbeidstid som det er lov å avtale direkte med arbeidstakaren. Du jobbar lengre dagar dei dagane du er på jobb, men til gjengjeld så er det ikkje alle kvardagane at du jobbar ettersom du har fri kvar 5 veke.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ser ikke helt hva som er urimelig med dette. Du jobber inn timer som du a spaserer, enkelt og greit. Jeg kunne aldri ha tenkt meg å jobbe 12 timers dager, men for utenlandske som reiser hit for å jobbe er det en fordel å kunne reise hjem uten å ta ut ferie. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...