Gå til innhold

Mildt vær og mye nedbør ga rekordlave strømpriser i februar


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg begriper ikke dette at man hele tiden skal referere til norske forhold for å forklare den lave prisen på strøm! Prisen er den samme lave i Danmark, Sverige, Finland, de baltiske stater og over hele Europa. Det burde ligge under TU's verdighet å formidle denne NTB-meldingen som er fullstendig hjernedød.

TU burde heller fått fram en artikkel om hvorfor strømmen over hele Europa har vært svært lav siden januar, i en tid på året der behovet for strøm er høyest (selv om ikke alle bruker så mye strøm til oppvarming som vi i Norge, så går det mye strøm til samme i andre land også) og strøm fra solceller bidrar minimalt.

Men at vi overhodet skal få vite noe intelligent og opplysende om strøm i dette landet, er vel for mye forlangt?

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Må sei meg meget enig med Ketill Jacobsen her, det hadde vore på tide med litt meir innsikt i artiklane om straumpriser. I 2019 var forbruket 12,3 TWh i februar, produksjonen 11,7 TWh.  2020 forbruk på 12,7 TWh, produksjon 12,9 TWh! Dersom høg temperatur i Norge skulle påvirke straumprisen burde det vel vore lavere forbruk i år? Prisen har endra seg frå 46,35€/MWh i fjor til 12,46€/MWh i år. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly12/?view=table

Prisen i Norge svinger i takt med våre naboland, eg trur den viktigste årsaka til lave priser i vinter er urolig ver med mykje produksjon frå vindkraft i Danmark, Sverige og Tyskland. Men fyllingsgrad i vannmagasin og særlig snømengdene i tilsigsområda begynde å spele ei rolle for norske straumprisa. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Enig. Ingen er tjent med at det renner over så nå selges det billig fra Norge for å lage plass i magasinene, samtidig som Europa ikke trenger så mye fordi det blåser godt.

https://www.nve.no/energiforsyning/kraftmarkedsdata-og-analyser/magasinstatistikk/?ref=mainmenu

Kablene går for fullt likevel på eksport og litt import av og til https://www.statnett.no/for-aktorer-i-kraftbransjen/tall-og-data-fra-kraftsystemet/#produksjon-og-forbruk

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er slik det kommer til å være fremover i gjennomsnitt kan en gjette, med varmere klima som gir mere vann i magasinene og mere energi i atmosfæren som gir vind til Europa også vinterstid. Så da blir det billig kraft med alle vindmøllene, ny fornybar gir luksusproblem aller meste av tiden.

 

Så får vi brenne gass i stedet når det ikke blåser, samtidig som kanskje eksportere noe norsk vannkraft. Om det blir mere fornybarproduksjon i Europa om vinteren så kan norsk vannkraft ha mere å si for å jevne ut de få timene som trengs. Slik som bare litt batterilagring hjelper veldig mye tilsynelatende, siden kan være raskt på pletten og stabilisere nettet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fikk lyst til å kommentere det du skriver, da en analyse av fenomenet "Strømpriser" er interessant. Det er kompliserte sammenhenger, hvor været er den viktigste premissfaktoren.

Det er umulig å forutsi været kommende vinter, når en skal bestemme seg for fast-pris avtale på ettersommeren, så da blir det "gambling".

Jeg bommet stygt denne gang, da magasinfyllingen var lav på ettersommeren og med en streng vinter i Nord Europa lå det an til høye strømpriser.

Virkeligheten dette året er motsatt, og magasinfyllingen nærmer seg for tiden maks-grensen for årstiden.

Magasinene i Norge representerer et batteri på 80 TWh, og blir en viktig brikke i prissettingen på Nord Pool.

Med god magasinfylling, milde vintrer og mye vind er det duket for billig strøm.

Problemet er kanskje at noen tror det blir slik også de kommende årene, men det sikreste vi kan si om været er at det er "usikkert".

Vi har fått et år som viser at de norske vannmagasinene fungerer som batteri i Nord Europa, og kan hende vil gjennomsnittsprisen på strøm bli lav fremover, dersom denne vinteren representerer en ny "normal".

Kanskje tyske forbrukere finner ut at varmepumper er både beste og billigste oppvarming.

I dag gjør avgiftene at strømmen er kostbar til forbruker i både Tyskland og Danmark, men når lånene til vind- og solkraftutbygging er nedbetalt, blir nok avgiftene redusert.

Tyskland og Danmark er egentlig i en fase som kan sammenlignes med vannkraftutbyggingen i Norge.

Sannsynlighet er stor for at Statkraft, som forvalter vannkraftressursene i Norge, vil tjene mye penger i årene som kommer, og vi strømkunder kan håpe på flere slike vintrer med billig strøm.

Hvorfor ikke bygge ut i Norsk Økonomisk Sone, og utnytte vinden og bølgene, så tjener vi enda mer penger?

Lenke til kommentar
trikola skrev (58 minutter siden):

Gratulerer!

Du har ikke nevnt ordet ACER en eneste gang. Kanskje du også lærer noe av og til.

ACER er også en viktig premissleverandør for handelen med strøm i Nord Europa, og burde være med i en analyse.

Grunnen til ikke å nevne ACER beror mest på at en må prøve å begrense lengden på debattinnleggene, men din kommentar er kanskje i korteste laget da det er vanskelig å vite hva du egentlig mener.

ACER er EU sitt regelverk for handel med strøm over landegrensene, og vi må forholde oss til det om vi liker det eller ikke.

Egentlig bra for Norge da vi kan regne med høyere gjennomsnittspriser i fremtiden, og det Tyske markedet er stort.

I dag bruker en tysk husholdning i gjennomsnitt 6000 kWh/år, mot 16000 i Norge.

Med billigere strøm øker forbruket, som igjen fører til høyere priser, men som batteri for Nord Pool vil trolig Norge bli en vinner i det fremtidige strømmarkedet i Nord Europa. 

Lenke til kommentar
On 3/3/2020 at 11:28 AM, HF- said:

https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Capacities1/Capacities/KEY/Norway/?view=table

Kapasiteten for å handle med utlandet er halvert. Dette kan også påvirke prisane i det korte bildet

Til tider kraftig redusert mot SE3, men det er på ingen måte sant at kapasiteten er halvert mot utlandet.  Kapasiteten mot NL er attende til normalen etter å ha vore halvert i lang tid.

 

Flaskehalsane i det norske nettet er veldig synlege no.  Prisen i NO3 og NO4 er ofte over dobbelt so høg som i NO1, 2 og 5 når det er lite vind i Fosen.  (Og lågare når det er god vind i Fosen.)

Endret av Sturle S
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sturle S skrev (2 timer siden):

Til tider kraftig redusert mot SE3, men det er på ingen måte sant at kapasiteten er halvert mot utlandet.  Kapasiteten mot NL er attende til normalen etter å ha vore halvert i lang tid.

 

Flaskehalsane i det norske nettet er veldig synlege no.  Prisen i NO3 og NO4 er ofte over dobbelt so høg som i NO1, 2 og 5 når det er lite vind i Fosen.  (Og lågare når det er god vind i Fosen.)

Dersom du hadde sett på linken, ville du sett at kapasiteten er halvert. 5327 pluss Nederland ca 700. Kapasiteten redusert i går med 3009 MW (Danmark og Sverige) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...