Gå til innhold

Utvalg ønsker full skatt på småkraft: – Vil bety full stopp i byggingen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

For noe fjas, "Småkraft er viktig, men det er ikke noen grunn til å stimulere den ekstra, også fordi den ikke har reguleringsmuligheter" 

 

Veldig ulikt sol og vind eller? Hva har vi vannmagasinene til?

 

Blårussen som har krone tegn i øyene som vanlig.. Grr..

 

Jeg ville heller klassifisert småkraftverk ut i fra turbin størrelse/omdreininger.

 

Og så kan de prøve og tyne så mye de kan ut av den for og tjene peng, ser ingen grunn til og ha en grense på strøm mengde i tillegg.

Endret av DirekteDemokrati
Lenke til kommentar

"Vannkraft er uansett en distriktsnæring. Dessuten er det en profesjonalisering også av småkraftbransjen, der store aktører kjøper opp og samler de små for å få større produksjon. Jeg ser ingen grunn til at denne typen investeringer skal ha en større fordel enn annen kraftproduksjon, sier Sanderud."

 

Jaha, store aktører kjøper opp. Det er et resultat av at de små aktørene med begrenset kapitaltilgang, ikke tør å ta sjansen på å bygge ut. Omleggingen vil føre til enda verre rammevilkår for de små aktørene. I det hele, vil man rasere landsbygda, så har utvalget truffet spikeren på hode!

En glidende overgang ved 10 MW må være å foretrekke.Resten av avgiftssystemet kan være som det er med noen modifikasjoner. Hvorfor kan ikke utvalg ha en bredere sammensetning så fikk man kanskje bedre løsninger?

 

Eller blir det sagt; "Små kraftverk har ikke reguleringsmuligheter"

 

I den forbindelse kan man bemerke at de gjerne ligger på Vestlandet , utnytter elver i lavlandet, har således en betydelig produksjon i vinterhalvåret og avhjelper ofte de store i "vårknipa".

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Uansett grunnrentenivå, må investeringer være lønnsomme. Normale industrielle investeringer bruker minimum 8% diskontering.

 

Både glidende skala etter størrelse på anlegget og kompleksitetsfaktor (investering ift energiutbytte) bør brukes. Vi trenger all ren energi som er mulig å fremskaffe, så endringer må for all del ikke medføre en brems eller stans i utbygginger.

Endret av ØysteinKL
Lenke til kommentar

Man må anta at de fleste små kraftverk etableres på privat grunn. I så fall blir det både feil og urettferdig å beregne grunnrente (en ekstra skatt til staten) fordi man leier jo ikke statens grunn i dette tilfellet.

 

Forøvrig ble vel mange kraftverk nasjonaliserte, dvs. overførte fra privat eierskap til offentlig, under den store utbyggingen av kraftverk på 1800 og 1900 tallet. Dette var jo også en illegitim anneksjon av privat område. Alle de kraftverkene som opprinnelig var oppførte på privat grunn da de ble bygde, bør altså privatiseres på nytt.

Lenke til kommentar

 

Og utvalgsleder Sanderud benekter ikke at anbefalingen deres vil ta livet av nye småkraftprosjekter:

– De har en veldig stor skattefordel i dag

De har en skatteFORDEL av å ikke betale 58% skatt bare fordi de driver med fornybar energi? Hvilke andre energiprodusenter er like hardt skattet som vannkraft? Ikke engang kullkraft er. Betaler vindkraft 58% skatt? Nei, er svaret.

Endret av likferd
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Hvilke andre energiprodusenter er like hardt skattet som vannkraft?

De tenker vel først og fremst at småkraft har en skattefordel i forhold til vanlig vannkraft (>10MW) og at det skillet er kunstig og bidrar til at suboptimale løsninger velges av skattemessige årsaker.

 

Ellers er svaret på spørsmålet ditt olja (dvs olja skattes hardere på overskudd, men har fordeler ift vannkraft ved investeringer).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

Og utvalgsleder Sanderud benekter ikke at anbefalingen deres vil ta livet av nye småkraftprosjekter:– De har en veldig stor skattefordel i dag

De har en skatteFORDEL av å ikke betale 58% skatt bare fordi de driver med fornybar energi? Hvilke andre energiprodusenter er like hardt skattet som vannkraft? Ikke engang kullkraft er. Betaler vindkraft 58% skatt? Nei, er svaret.

Mye mindre inngrep i naturen enn vindturbiner. Hvorfor favorisere vindenergi?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...