Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Feilsøking av varmepumpe


Anbefalte innlegg

Har en 11 år gammel Panasonic Inverter varmepumpe som det er noe feil på. Kompressor starter, den øker hastighet, og så slår den seg av. Dette gjentar seg periodisk med noen minutters mellomrom, da går kompressor bare ca 5 sekunder hver gang. Når den stopper er det med et rykk (høres normalt ut).

Diagnosen viser H00 (ingen feil).

Servicefirma vil ta godt betalt for feilsøking, og mener det er bedre å sette inn en ny til kr 25000.

Noen som har en ide om hvor en slik feil ligger?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

For å resonere litt:

- Viftene fungerer

- Støv gir bare dårligere luftstrøm som igjen får viftene til å jobbe hardere, men dette høres altså normalt ut så det er neppe det.

- Lekkasjer viser seg som regel enten etter veldig kort tid (montasjefeil) eller etter veldig lang tid (korrosjon i loddinger etc).

- Varmepumper har normalt innebygde manometere som varsler om trykket blir feil. Uten feilkode er det neppe dette.

- Kompressoren i utedelen høres normal ut, men stopper etter en stund. Dvs. selve kompressormotoren fungerer nok som den skal. Det er ikke dermed sagt at pumpehuset er tett mellom høytrykkside og lavtrykkside eller mot omgivelsene.

- Sist gang den var brukt ble den brukt i kjølemodus.

- Kompressoren har en bestemt pumperetning som ikke kan snues. Når man veksler mellom kjølemodus og varmemodus må retninga på kompressoren "snues", dette gjøres med et ventilsystem som "kobler om" kompressorens retning i gasskretsen. Det kalles en fireveisventil og er i utedelen et sted.

 

Du kan forsøke å fundere litt på disse hypotesene:

- Kompressoren forsøker å bygge opp trykk, men tilbakelekkasje fra høytrykksida til lavtrykksida gjør at den ikke får nok trykk. Aner ikke hvorfor du ikke får en feilmelding på for lavt trykk.

- Fireveisventilen kan ha gått i lås i kjøleposisjon av en eller annen grunn. Denne har neppe noen sensor på posisjon, noe som kan forklare ingen feilmelding. Men elektronikken burde jo skjønne at noe er galt når temperaturen i utedelen stiger og temperaturen i innedelen synker når pumpa er stilt til varmemodus.

- Lekkasje til omgivelsene, men en trykksensor som burde gitt feilmelding er gåen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ingen trykkfølere, da tenker jeg at det kan ha noe med trykket å gjøre. Kanskje tomt for kjølemedie og dermed en lekkasje som du per nå ikke vet hvor er. Det kan potensielt bli dyrt å reparere fordi timene går og lekkasjestedet ikke nødvendigvis er lett å lappe, samt at du ikke vet om resten av systemet er korrodert nesten like mye sånn at det skjer noe mer snart. Ved lekkasje ville jeg ikke spandert mer på fiksing av en 11 år gammel varmepumpe.

 

Nå er riktignok 25 000 kr mye penger, men men det burde være mulig å få noe rimeligere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...