Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Muligheter for fremleie?


oglabar

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette er regulert av husleigelova:

 

 

§ 7-2.Den alminnelige regelen om framleie

Leieren har ikke adgang til å framleie eller på annen måte overlate sin bruksrett til andre uten samtykke fra utleieren, med mindre annet følger av avtale eller lovbestemmelse.

 

I dette tilfellet er det eksplisitt avtalt at framleige ikkje er lov utan samtykke.

 

Dersom du skal leige ut berre ein del av leiligheita, som f.eks. gjesterommet så er det også krav om samtykke frå utleigaren, men då kan utleigaren berre nekte dersom han/ho har sakleg grunn.

 

 

 

§ 7-3. Framleie av del av bolig

Leier av bolig som selv skal bo i boligen, kan framleie en del av boligen med godkjenning fra utleieren. Godkjenning kan bare nektes dersom framleierens forhold gir saklig grunn til det eller husrommet klart blir overbefolket.

0 Endret ved lov 16 jan 2009 nr. 6 (ikr. 1 sep 2009 iflg. res. 12 juni 2009 nr. 641).

 

Det er også ein tilsvarande regel der leiligheita blir ståande midlertidig tom, også der kan utleiger berre kan nekte framleige ved sakleg grunn.

 

Det bør også bemerkast at famileopptak ikkje er framleige, så du kan skaffe deg sambuar eller la dine foreldre/barn flytte inn til deg utan at utleiger kan nekte.

 

 

Konsekvensen av å framleige leiligheita utan samtykke er at utleiger kan heve leigeavtalen på bakgrunn av vesentleg misleghol jmf §9-9 punkt c.

Det einaste kravet er at utleiger må ha varsla skriftleg minst ein gong før ein kan gå rett til heving.

Du som leigetaker vil ved heving av leigeavtalen være ansvarleg for å dekke utleigers tap som følge av hevinga. Dette vil typisk innebære at du må betale husleige fram til ny leigetakar kan flytte inn, utleigarens sine utgifter knytta til låsskifte, osv.

 

I tillegg vil du pådra deg erstatningskrav frå framleigaren som plutseleg blir kasta ut etter å ha leigd ei leiligheit i god tru.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg skal leie en leilighet. Det står at fremleie ikke er lov uten utleiers skriftlige samtykke. Er det vanligvis greit å få leid ut videre? Jeg har ingen erfaring med dette.

Det pleier sjelden å være problem så lenge utleier godkjenner ny leietaker, og slipper å stresse med prosessen. Det er min erfaring. Men du spørre da det er individuelt fra utleier til utleier hva de gjør tillater rent praktisk.

Endret av Røsslyngen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Etter husleieloven §7-4 kan du framleie ved midlertidig fravær på grunn av arbeid, utdanning, militærtjeneste, sykdom eller andre tungtveiende grunner. 

 

I slike tilfeller kan utleier kun nekte hvis "framleierens forhold gir saklig grunn til det".

 

Men som de andre sier. Spør først, det pleier å løse seg. Utleier vil kanskje være mer "vrang" med å tillate framleie feks der utleier selv bor i boligen. Da er personen man deler med av større betydning. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...