Jump to content

oglabar

Medlemmer
 • Content Count

  189
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by oglabar

 1. Hmm, så fortollingsgebyr vil man fortsette med? Det blir vel uansett billigere enn nå. Får høre med butikkene hvordan de gjør det med mva.
 2. Så ikke MVA til f.eks. Tyskland OG Norge? MVA pleier å være inkludert i prisen, men ser noen butikker tar bort for norske kunder, siden den skal betales her.
 3. Takk, altså 1. april. Føler det er fortsatt uklarhet rundt praksis med dobbel MVA. Men det må jeg bare undersøke nærmere.
 4. Hei! Kan noen forklare meg de nye tollreglene for klær? Har de trådt i kraft allerede? Vil de fleste utenlandske butikker fjerne MVA i selgerlandet, så man slipper å betale det to ganger?
 5. Jeg trodde det var mange butikker som ikke fjernet dette. Ebay vil det jo fremdeles være moms på da. Men godt å slippe denne tollen.
 6. Betyr de nye reglene at man slipper dobbel moms hvis man kjøper klær fra en utenlandsk nettbutikk? Det er det som irriterer meg. Jeg vet mange av nettbutikkene allerede fjerner momsen, så man slipper dobbel moms. Bra nyheter, dette.
 7. Ja, da har du misforstått. Skal bare bort en måned eller to.
 8. Noen som kjenner til dette årsstudiet? https://www.usn.no/studier/studie-og-emneplaner/#/studieplan/602_2019_H%C3%98ST Er det noe som styrker kompetansen ens nok til å få en jobb? Eller er dette mer et fag unge folk tar i kombinasjon med andre ting? Jeg har en god del arbeidserfaring som innholdsredaktør, oversetter, men mangler en del erfaring innen programvare. Jeg har ofte vært på intervjuer, men har kommet til kort pga manglende teknisk kompetanse. Ulike tekniske kurs er jo mulig, men krever en god del mer motivasjon å gjøre det på egen hånd.
 9. Ok, så må ganske enkelt spørre om det er mulig? Er snakk om en ettroms leilighet, så er til én person eventuelt.
 10. Nei, mente mer generelt. Men du har jo naturligvis rett. Men kommer ikke til å spørre nå når kontrakten ble utleid i dag, ikke sant. Derfor jeg heller vil synse i første omgang.
 11. Jeg skal leie en leilighet. Det står at fremleie ikke er lov uten utleiers skriftlige samtykke. Er det vanligvis greit å få leid ut videre? Jeg har ingen erfaring med dette.
 12. Hallo! Jeg fyller ut næringsrapport for første gang, jeg har ikke hatt enkeltpersonforetak før. Det var litt mer komplisert enn ventet. Jeg har hatt noe lønnsarbeid ved siden av, skatt er allerede trukket for det. Noen (dumme?) spørsmål: 1. Skal ikke lønnsinntekt og skatt registreres i næringsrapporten? Jeg finner ikke noe felt hvor dette kan føres inn. 2. Hvor fører jeg inn småbeløp for fratrekk, f.eks. abonnement på Windows Office? 3. Salgsinntekter og uttak, her fører jeg inn hva jeg har fått utbetalt for næringsvirksomheten min?
 13. Mange takk, amalia, for omfattende svar (og til dere andre også, da). Jeg liker storbyer. Men kan nok ikke være i Mexico by i flere uker, kanskje mest gøy med noen dager der, så dra videre. Men inntrykket mitt er at det er en temmelig heftig by. Hvilke bydeler er det man bør bo/være i? Noen bestemte tips når det gjelder bosted og mat? Jeg må som sagt ta et spanskkurs når jeg er i Mexico, for jeg har fått et stipend (jeg er heldig!). Det er ikke superstrengt, men er det jeg søkte om. Men tenker ikke jeg trenger gjøre det i fire uker om jeg blir så lenge. Ellers er det interessant hvordan folk har veldig ulike oppfatninger om sikkerheten. Jeg vet at trusselen mange steder lett hauses opp, og at de fleste reiser overalt er uproblematiske. Men vil ikke ta lett på det heller. Jeg skjønner at det er enkelte ting som bør unngås; taxier, de mest utsatte narkoområdene osv. Jeg skal søke opp alle stedene du nevner. Jeg foretrekker å fly til Mexico by, virker mer spennende enn å havne rett i det verste sydenhelvetet, som det virker som om Cancun er. Det gir mange muligheter. Men kommer ikke til å stresse rundt på denne turen, heller velge meg noen få steder og ta det med ro.
 14. Kanskje jeg burde nevne også at jeg blir nødt til å ta et spanskkurs i løpet av turen (ikke at det er så ille altså). Fikk et stipend via en organisasjon for å lære litt spansk, så må bli en del av turen. Men regner med det er muligheter for det mange steder. Har du noen kjennskap til Oaxaca- og Chiapas-regionene da?
 15. Men er Yucatan litt kjedelig? Ser på kartet det er stort, er vel mer enn de partystedene som er verdt å besøke? Klarer meg fint uten dem i det hele tatt. Men er jo en fin base å fly til, ser prisene til Cancun ligger på ca. samme som Mexico City. Jeg har lest at Uber er tryggere enn normale taxier.
 16. Jeg ser ikke typisk meksikansk ut, nei. Men har mørkt hår forsåvidt. Jeg hører så mye forskjellig om Mexico. Noen sier at det er bedre enn ryktet tilsier, andre mener at det er veldig farlig. Man kan vel minimere risikoen ved å unngå visse landsdeler, bydeler og planlegge på forhånd hvis man skal dra i størst mulig grad.
 17. Uff da, jeg trodde ikke folk var så masete der. Men kriminaliteten skremmer meg. Jeg har gjort mer research siden jeg skrev, og tenker meg f.eks. Mexico City (eller Mexico by som det egentlig heter på norsk), og så Oaxaca- og Chiapas-regionene. Dette er ikke de klassiske narkoproblemområdene. Men de som ble kidnappet, var dette folk som var synlig velstående? Vil det ramme en backpacker i vanlige klær? Tenker vel å legge igjen finklærne hjemme. Hvis man skal være redd hele tiden, er det jo ikke noe moro. Jeg vurderer også Cuba, som sies å være mye tryggere, men med enda flere irriterende selgere.
 18. Jeg tenker på en tur til Mexico. Har noen noen tips? Liker byer, strender, gammel kultur, ny kultur, mat, drikke, alt slikt, men kan ikke tenke meg være i en hektisk storby eller ligge på en strand hele tiden. Jeg snakker ikke spansk, så det er vel et problem? Tenker dog å lære meg litt de neste månedene. Jeg er naturligvis litt urolig for sikkerheten i landet. Noen tanker om det fra de som har vært der? Jeg tror jo ikke jeg blir rammet av narkovold, men tyveri, ran og slikt vet jeg at det er en sjanse for. Og hvis man er veldig dum med hvor man drar, kan det gå enda verre. Jeg ser visse regioner advares mot (Sinaloa f.eks.). Jeg er for øvrig ute etter å unngå de aller verste turiststedene også. Greit med turister, er jo det selv, men orker ikke at alt er tilrettelagt for besøkende.
 19. Funker denne f.eks.? https://www.multicom.no/vogels-epw-6565-veggmontering-for/cat-p/c1002845/p3246264 Den fås mye billigere andre steder, men tenkte modellen. Hvor bra veggfeste trenger man? Denne burde vel gå greit med Epson-projektoren min. Tenker kanskje de aller billigste, de til rundt 300 kr, er lurt å unngå.
 20. Takk nok en gang, spock. Antar alle projektorer kan snus på hodet og fortsatt vise bilder riktig vei? Er vel greiest å kjøpe et veggfeste spesielt laget for denne bruken. Dessverre er det veldig høyt i taket der jeg bor, så må bli veggen. Vil bli noenlunde riktig billedstørrelse, har ellers litt zoom.
 21. Nå har jeg brukt projektoren mer. Bare i cinema mode, og har egentlig blitt mer begeistret for projektoren nå. Synes bildet fungerer bra. Skal se på kalibrering evt. senere. Men fortsatt styr med oppsett, pleier å holde på en stund før bildet er noenlunde rett, med noe keystone. Tror jeg blir nødt til å skaffe veggfeste. Skal da projektoren stå opp ned og treffe toppen av bildet?
 22. Skal oppfølgeren være bra da? Det jeg mener med flatt er det man ofte kritiserer digitalt for generelt. Jeg ser mange gamle filmer, altså filmet og redigert og i sin tid vist på 35mm, så jeg vil bevare mest mulig av den looken. Pleier ikke være noe problem på TV. Kan hende jeg er for kritisk, er jo en bra projektor jeg har. Har vært travel den siste tiden, så faktisk ikke brukt den mye ennå. En venn som så film på den syntes den var kjempebra. Og regnbueproblemet er helt fraværende, noe som var det viktigste for meg. Ellers fint å se at det ble mange gode diskusjoner på denne tråden:)
 23. mrspock, får du et rikt, levende bilde når du ser film, eller virker det litt flatt (av mangel på bedre ord)?
 24. Ikke ennå. Brukt den lite faktisk. Tror du egentlig det er verdt det å bruke mye tid på kalibrering for en som er middels opptatt av optimalt bilde? jeg er selvsagt interessert i å få best mulig kvalitet, men er samtidig ikke ekstremt nøye på det.
×
×
 • Create New...