Gå til innhold

Usikkert forhold, kjøpe bolig sammen eller leie?


Anbefalte innlegg

Jeg har en samboer og et barn på 4 år. Samboeren min går på skole og er forhåpentligvis ferdig utdannet om 2 år. Vi har hatt det litt turbulent siste tiden og forholdet vårt er ganske usikkert. For egen del er jeg bare sammen fordi det vil stille dama i en økonomisk knipe nå som hun er under utdanning, som igjen vil gå ut over sønnen vår, men jeg ser for meg at vi gjør det slutt når hun er ferdig hvis ting ikke blir bedre innen da.

Jeg eier en andelsleilighet fra før vi ble sammen som for tiden leies ut.

Nå leier vi en del av et hus relativt rimelig, men det er gammel standard, upraktisk planløsning, omstendig hage og dårlig beliggenhet ift jobben min. Jeg er ganske lei av å bo her siden det er så gammelt og upraktisk og vi ikke vil få noe igjen for å pusse opp.

Det jeg vurderer er å kjøpe noe sammen med samboer og beholde leiligheten, så jeg kan flytte tilbake dit når det blir slutt, evt om vi finner en løsning der vi deler på begge boligene og at sønnen vår bor fast i den nye boligen. Leiligheten min er verdt ca 3,5 mill, jeg har et lån i banken på 1 mill samt at jeg har lånt 900 k av foreldrene mine som skal tilbakebetales når jeg selger leiligheten og jeg ikke betaler noe avdrag på.

Jeg vil være i stand til å betjene et lån på 1-1,5 mill til og etter det jeg har regnet på vil dama kunne klare omtrent det samme, ihvertfall når hun er ferdig utdannet. Men er usikker på hvor mye jeg må regne med ekstra i utgifter dersom vi kjøper f eks et rekkehus. Kommunale avgifter, vann, elektrisitet, bolig- og innboforsikring etc?

Kan jeg øke mitt nåværende boliglån nok til å dekke min del av fellesbolig eller vil jeg måtte ta opp et nytt boliglån for fellesboligen?

Vil jeg få mye større skatteutgifter på min andel av fellesboligen siden det på en måte blir min sekundærbolig? Vil det utgjøre noen forskjell dersom jeg eier under halvparten av boligen?

Er det noen mulighet for å få et år eller to med avdragsfrihet på et sånt lån?

Høres planen min gjennomførbar ut eller høres det ut som en særdeles dårlig idé? Hva bør jeg være obs på i en slik situasjon?

Grunnen til at jeg heller vil kjøpe er at dersom vi skal leie en tilsvarende bolig vil leieprisen være rimelig stiv, og det er surt å kaste så mange penger ut av vinduet hver mnd. Dama vil også få mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet tidligere enn hun vil klare på egenhånd, samt at vi vil forhåpentligvis slippe å flytte så mye som vi ville gjort dersom vi flytter til en annen leiebolig for et par år til dama er ferdig på skolen.

 

Et lite bonusspørsmål på tampen. I reglene til borettslaget til leiligheten min står det at jeg kan bare leie ut i 3 år av gangen, har nå leid ut i snart 2 år. Bryter jeg noen lov ved å leie ut lenger eller er det bare borettslagsreglene jeg bryter da?

 

Anonymous poster hash: 2c535...ba1

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Er det ikke litt drastisk å dele felles bolig med eks og barnemor? Ser for meg at man setter hele livet sitt på hold, med mange plagsomme, brysomme og irriterende hendelser. Når man begynner å date andre mennesker igjen? Hva om din tilfeldige tinderbimbo kommer på overraskelsesbesøk, og det viser seg at du er i leiligheten mens eksen din er i rekkehuset? Skal dere dele leilighet også? Da vil jo ingen av dere ha noe som kan kalles "mitt"... 

 

Klippe plen, reparere tak, male hus, vaske gulv... Hvem gjør hva, og hvordan løser man skikkelige krangler? 

Lenke til kommentar

Å dele bolig er ingen permanent løsning, og selv om det i teorien vil være bedre for barnet vil ingenting rundt fungere i lengden. 

Du bør derfor planlegge en del lengre enn dette. 

 

Hvis du leier ut leiligheten din i dag og har kun 30% belåningsgrad på dette et det et godt utgangspunkt. 
Skal du kjøpe et hus i tillegg må du stille 25% egenkapital for begge boligene. 

Litt avhengig av hvor i landet man bor vil du fint kunne kjøpe et hus til 3millioner så lenge lønnsinngang tilsier dette. 

 

Ang tilleggsutgifter så er det vanskelig å si noe spesifikt da det er avhengig av hva man kjøper. Nytt hus krever normalt mindre strøm osv. 

Du vil ikke få ekstra skatter på boligen dere kjøper, men den du leier ut skatter du allerede av inntekten på (og kan skrive av utgiftene). 
Avdragsfrihet kan du snakke med banken din om, men ser ikke hvorfor det skal være et behov. 
Er det større innkjøp som må gjøres (oppussing/hvitevarer osv) knyttet til huset så er det enklere å låne disse pengene i samme lån som tas opp for å kjøpe huset. 

 

Det absolutt enkleste du kan gjøre er å kontakte banken din å si du vil kjøpe hus å få vite hvor mye banken er villig til å låne deg/dere. 
Hør gjerne med både tre og fire banker, små og store da resultatene her svinger veldig. 

Lenke til kommentar

Husk å ta med dokumentavgift på 2,5% når du kjøper og 60-100k til megler og takstmann når du selger. Det blir fort et gratis år i leiemarkedet... ihvertfall hvis man tar med kostnader til møbler og interiør.

 

Hvis du på toppen av det hele er litt uheldig med prisutviklingen i boligmarkedet risikerer du å sitte fast i rekkehuset med eksen uten mulighet til å flytte.

Som en kortvarig løsning er boligkjøp en ganske dum ting å gjøre

Lenke til kommentar

Takk for gode svar. Jeg tenker som så at fellesboligen kan være om ikke permanent så ihvertfall langsiktig, så sønnen vår kan bo der i flere år fremover. Så om vi fordeler foreldreretten 50/50 dersom vi går fra hverandre kan vi dele på å bo en uke hver elns i felleskåken med kiden og dama får finne seg noe eget når hun er ferdig med utdannelsen. Det blir et rekkehus eller stor leilighet, noe med så lite vedlikehold og styr som mulig for å minimere sjansen for krangling om hvem som skal gjøre hva og når etc.

Om ting bedrer seg mellom oss selger jeg leiligheten min og vi blir boende sammen i fellesboligen.

Om hun ikke klarer å betjene lånet sitt selger jeg leiligheten min og kjøper hennes del så jeg eier hele kåken selv. Så får hun finne et annet sted å bo og evt betale leie til meg inntil hun finner noe.

 

Det viktigste for meg er at jeg ikke overser noe så jeg blir sittende med masse uforutsette utgifter eller gjeld som jeg ikke kan betjene, eller at hun kan kreve masse penger av meg mens hun sitter på ræva.

 

Anonymous poster hash: 2c535...ba1

Lenke til kommentar

Når du sier hva du er i stand til å betjene, mener du da hva du har regnet ut at du har råd til å betale? Det høres sånn ut på det om kommunale avgifter etc. Banken har regler å følge, nærmere bestemt kan de låne det maks 5x inntekten din (litt forenklet, men det er i praksis ganske riktig). Det er dette banken mener med betjeningsevne. Inntekten må om jeg husker rett dokumenteres med lønnslippen minimum siste 3 måneder eller jobbkontrakt med fast lønn og fast stilling. Dvs. at hva samboer håper å kanskje tjene etter endt studie er helt irrelevant for hvor mye hun får i lån. Nå sier du ikke noe om hvor stor inntekt hun har ved siden av studiet nå, men 5x regelen gjelder denne inntekten, om det er fast stilling vel og merke.

 

Så dersom dere velger å kjøpe sammen må dere kanskje ta opp forskjellig eierbrøk, delt etter hvor mye hver av dere får i lån.

 

En annen mulighet er at du kjøper 100% og så kan hun leie hos deg inntil videre. Prisingen blir selvsagt et tema. Personlig ville jeg i din situasjon priset kanskje 20-30% under markedspris for å hjelpe henne gjennom studietida, sparing til eget kjøp og å ikke være for grådig. Men ikke noe særlig lavere enn det for da kommer du fort til å føle deg utnyttet og hun fort kan føle seg som snylter. Det kan være rettferdig med tanke på verdistigning og det å komme seg inn på boligmarkedet senere. Men ikke ta dette som noen fasit, jeg tenker bare høyt. Dere må finne løsningen sammen. Leie gjør henne mindre låst til deg og boligen. Skulle det skjære seg så slipper dere en slitsom runde med banken for å klare å flytte uten å måtte selge bolig og alt det styret.

 

Angående kommunale avgifter så står det i boligannonsen. Utgifter til vann kan du spørre megler om. Han kan sikkert fremskaffe forrige eiers forbruk og så kan du vurdere ditt ut i fra om dere blir flere eller færre i leiligheta. Forsikringer tar du bare en telefon til forsikringsselskapet ditt om.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...