Gå til innhold

Stein (72) har forsynt tre landsbyer i Afrikas jungel med solceller. Målet er 89 til


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"– I seks måneder prøvde vi alt vi kunne for å få den ut, uten å lykkes. Til slutt gikk jeg til statsministeren, og da var konteineren ute på et blunk."

 

Det er vel dette som er utfordringen i Afrika.

Før det er gått 10 år har du skaffet deg fiender ved ikke å betale under bordet til de rette folkene, og i løpet av en natt er hele anlegget rasert.

Blir spennende å følge med hvordan det går, men på meg virker det som det er vanskelig å lykkes over tid i Afrika.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Håper der er både er penger og personell som skal vedlikeholde anleggene etter at de er utplassert. At det ikke blir reprise av den gang Norge gav traktorer til landsbyer i afrika for at de skulle kunne drive mer effektivt jordbruk. Etter kort tid stod alle traktorene ubrukt fordi landsbybefolkninga ikke hadde kunnskap eller midler for å drifte dem. (mangler ref. )

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Håper der er både er penger og personell som skal vedlikeholde anleggene etter at de er utplassert. At det ikke blir reprise av den gang Norge gav traktorer til landsbyer i afrika for at de skulle kunne drive mer effektivt jordbruk. Etter kort tid stod alle traktorene ubrukt fordi landsbybefolkninga ikke hadde kunnskap eller midler for å drifte dem. (mangler ref. )

 

Det var vel britene som sendte traktorer; først gjorde de nesten hele landsbyen arbeidsledig, siden traktoren erstattet mange mennesker ute på åkrene, så brøt de sammen og ingen hadde fått opplæring i vedlikehold. Reservedeler manglet også.

 

Norge sendte derimot moderne fiskebåter til et annet område, der ble fiskerne arbeidsledige, fisken råtnet på mottaket fordi det kom inn alt for mye fisk i slengen - begge er eksempler på velment kunnskapsløshet...

  • Liker 3
Lenke til kommentar

missi: I denne sammenhengen er batterier dyrt og neppe en tjeneste brukerne vil betale det det koster for. I hvert fall ikke for mer enn et absolutt minimum av lys. Det skulle ikke forundre meg om det var snakk om mobiltelefoner der batteri og LED-lys er lyskilden 2-3 timer etter solnedgang. Tviler sterkt på at noen tar seg råd til å batteridrifte kjøleskap. Mulig de som har råd til kjøleskap fikser det med kuldelager (dag-nedkjøling + isolasjon for å bevare kulda.

Lenke til kommentar

De fleste slike off-grid systemer inkluderer batteri med nok kapasitet til å holde lys og en liten tv gående noen timer. Hele poenget er at anlegget skal kunne gi belysning og strøm etter solnedgang, der de har vært avhengige av f.eks farlige parafinlykter som trenger en liter eller to dyr parafin per dag, og lading av mobil som de ofte må betale for i nærmeste butikk kanskje ei mil unna.

 

Jeg har satt litt penger i svenske Trine (https://www.jointrine.com ), som ordner crowdfinansiering til slike lokale prosjekt, stort sett i Kenya. Der er det oftest til lokale selskap som tilbyr "huspakker" på 20-30W med et par led-lys, mobillader og kanskje en liten TV, med et batteri stort nok til å drive alt frem til leggetid. Finansieringen gjør det mulig for selskapene å tilby pakkene på rimelig månedlig avbetaling eller "pay as you go" der de kan fylle på penger som et kontantkort. Prisingen er slik at det blir rimeligere enn det de bruker på parafin og stearinlys eller dieselgeneratorer i dag.

 

Siden det er både lokalt forankrede prosjekter og finansieringen er i form av rimelige lån som ansvarliggjør de lokale selskapene så virker det på meg som mer hensiktsmessig enn den tradisjonelle doneringen til gode saker.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

"Sunergy har en temmelig unik businessmodell til norsk bedrift å være. De leverer ikke bare strøm, men også kabel-tv og internett."

 

Da er det en god mulighet for at landsbyene ikke bare utstyres med solcelleanlegg, men også med kabel-TV og internett, Men uten batteripakker har de strøm kun sålenge solen skinner. Så for å få med seg TV-serier, filmer og naturprogram med isbjørn og polarrev...(på de digre 65 tommerne...) samt være aktive på sosiale medier....så må de sitte klistret til skjermen hele formiddagen. Helt til solen går ned. Og etter mørkets frambrudd er det for risky å jobbe på markene (for da kommer løven og flodhesten og tar deg...). Ergo blir landsbyen totalt uproduktiv døgnet gjennom.....takket være tilgang på strøm på dagtid only..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...