Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hvilke økonomiske/juridiske forpliktelser inngår man ved ekteskap?


Duppelupp

Anbefalte innlegg

Jeg er en mann, og jeg tenker å gifte meg med kjæresten min etterhvert :wee:

 

Økonomisk sett er det ganske stor forskjell på oss, jeg har en høy inntekt (ca. 1 mill i året) og en egenkapital på rundt 10 mill. Kjæresten min tjener ca. 400.000kr og eier ingenting av økonomisk verdi.

 

Så da lurer jeg på:

 

1. Hvis en av oss skulle få betydelige betalingsproblemer, vil kreditorene kunne gå etter ektefellen når de krever inn pengene?

 

2. Hvis det skulle bli en skilsmisse, er det da slik at jeg risikerer å miste 50% av eiendelene mine i et skilsmisseoppgjør?

 

3. I USA har de noe som heter "Alimony", altså at mannen må betale sin ekskone forsørgerbidrag resten av livet, er dette noe som også praktiseres i Norge?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

https://www.help.no/Fagomraader/Samboer-ekteskap/Juridiske-artikler/Saereie-vs.-felleseie-Hva-skjer-ved-samlivsbrudd

 

Så beste er å inngå kontrakt om dette, men husk alikevell hvis dama kun vil passe barn og ikke jobber risiker du å måtte dekke nødvendig kostnader til barnet og dama selv ved skilsmisse. Det er fordi ofte dama tar ansvar for barna slik sett det blir urettferdig hvis dama kommer dårligst ut økonomisk.

 

Ergo ikke lurt å gifte seg med fattige eller folk som er opptatt av penger.

Angående betalingspenger er nok stort sett den som er over 18 år ikke verge, ansvar for sine betalinger med unntak av avtaler dere gjør sammen f.eks kjøp av bolig\hytte og dere er med.

Endret av LMH1
Lenke til kommentar

1)

Gå etter deg og dine eiendeler for visse typer gjeld:

Ekteskapsloven § 41 etablerer et solidaransvar for begge ektefeller når det gjelder "vanlige avtaler om det daglige husholdet og oppfostring av barna og vanlige avtaler for å dekke den enkelte ektefellens nødvendige behov", herunder leie av felles bolig.

 

Hvis slike utgifter ikke blir betalt kan kreditor gå etter dere begge, uavhengig av hvem som inngikk avtalen.

 

Gå etter dine eiendeler for din kones gjeld:

Utgangspunktet er at det den enkelte ektefelle erverver er den ektefellens eneeie. Det ektefellene erverver sammen er deres sameie. Se ekteskapsloven § 31. Sameie kan etableres selv om det bare er den ene som betaler. Det man eier sammen eier man som hovedregel 50/50 hver, se sameigelova § 2.

 

Kreditorer kan derfor gå etter din ektefelles eierandel i ting du oppfatter som "dine" ting, herunder hus og bil, selv om du står registrert som eier alene.

 

2) Ved en skilsmisse skal felleseiet deles likt. Det man hadde med seg inn kan man kreve holdt utenfor (skjevdeling). Gjeld kan trekkes fra. Den som sparer vil imidlertid risikere å måtte overføre verdier til den som bruker ved en eventuell skilsmisse. Ektepakter og særeie kan bøte på noe av dette.

 

3) Vi har regler om ektefellebidrag i Norge, men kravene til ekteskapets varighet mv. gjør at det er forsvinnende få slike saker i praksis.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ca. 50% av de som gifter seg går gjennom en skilsmisse. Det kan være lurt å skrive en rettferdig kontrakt før ekteskapet, eller i det minste være 100% klar over regelverket ved eventuell skilsmisse. Prat med en advokat slik at du er helt sikker. Det har du råd til.

Lenke til kommentar

Er det egentlig noen fordeler med å være gift?

 

Gift er et dårlig ord, da det deler mening med noe helt annet, men på den annen side, så er det det samme..

 

Salige Jon Bing har vistnok uttalt: "Gift er noe man tar, ikke noe man er".

 

Nå skal det legges til at han giftet seg han óg.

 

Å være gift har noen praktiske fordeler i forbindelse med reise til en del land. Men først og fremst er det en fordel den dagen man blir skilt. Ganske klare, ganske rimelige og ganske fornuftige regler for fordeling av formue, (formues-)gjenstander og barn.

 

Man trenger å bruke ganske mange timer med advokat for å komme opp med noe som er bedre, IMNSHO.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...