Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

PC'en slår seg av helt ut av det blå


Anbefalte innlegg

Mitt søskenbarn fikk kjøpt en grei pc brukt som en førstegangspc. Den var vel ikke ment til å være high-end eller noe, men den burde likevel fungere til litt spilling og surfing på nett. Den funket en liten periode men nå har den begynt å skru seg av. Den har alltid vært litt treg da det var en gammel harddisk, men den skrudde seg ikke av før etter noen uker.

Den kan skru seg av rett etter den er startet opp eller med en gang man starter et spill. Her tenker jeg at noe må erstattes men vet ikke hva som foråsaker problemet og hva som burde byttes ut og hva som kan beholdes. Jeg tok en kikk på oppgavebehandling og da ser jeg at "disk" noen ganger går helt opp til 100% og andre ganger er det prossessoren som går skyhøyt opp - uten at vi har åpent noe som helst av nettlesere eller spill. Kunne dette være grunnen til at den slår seg av også? Pcen varierer også med å være helt fin til å plutselig bli supertreig uten at man nødvendigvis har åpnet noe annet en filutforskeren.
Jeg tenkte først at det kanskje kunne være grafikkkortet men etter å ha sett på oppgavebehandling lurer jeg på om kanskje alt i pcen må erstattes, spesielt harddisken og CPU. Det er selvfølgelig en risk å kjøpe brukt pc men håper kanskje at noen har litt mer peiling og vet hva som gjør at dette skjer, slik at vi kanskje slipper unna med å bare erstatte en del eller to.


Her er specs:

Hovedkort: Asus P7H65
CPU: Intel i5-650 330Mhz
RAM: 8gb (usikker på hvilken type)
GPU: Nvidia GeForce GTW 770 26b
PSU: Cooler Master 500W

Harddisken er på 200gb.Har ikke sjekket merke.

Tror dette er all informasjon som trengs, men er ikke så flink med pc så bare si ifra om noe informasjon mangler. Budsjettet er lavt, han er ikke ute etter high-end men en pc som fungerer uten å skru seg av. Han vil bare bruke den til å spille litt(ikke de feteste spillene) og se på youtube osv. Aller helst håper jeg kanskje at det bare må erstattes harddisk med en SSD ellernoe, men ønsker ikke å bytte ut den før jeg har spurt her i tilfelle det ikke er nødvendig.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hvis den faktisk slår seg av, burde det stå noe i loggene om årsaken.

 

Jeg opplevde det samme for noen år siden. Maskinen slo seg av uten noen grunn. Loggen sa at prosessoren var for varm, men det stemte ikke. Dette ble gradvis verre inntil hovedkortet kræsjet fire måneder senere.

Lenke til kommentar

Her kan det vere fleire ting som er problemet. Det første eg ville gjort var å sjekka hendelsesloggen for ka som blir spytta ut der. Du finn denne med å opne ein kjør-dialog (win+R) og går til Windows-logger også System. Dette vil vise en haug med ting. Sjå om du finn noko frå det tidspunktet maskina sist skrudde seg av.

Ein annan ting er - får han bluescreen når maskina skrur seg av, eller blir berre alt svart?

For å sjekke at alt inni maskina er ok, anbefaler eg at du demonterer heile greia, og bygger den på nytt, for å sjekke at alle kablar og komponenter sit skikkelig. Spessielt 24-pin power connector, som er ansvarlig for å levere strøm til hovudkortet. Ville og sjekka ekstra alle SATA kabler. både Sata power og SATA data kabler til harddisken. Om alle kablar er OK, kan det kanskje vere PSU. Sjekk og at RAM og CPU er i god stand, sjølv om desse ville spytta ut en spesifikk bluescreen med feilkode. 
Du kan sikkert sjå om nokon du kjenner har ein PSU tester du kan bruke for å sjekke at psu er i god stand. Du kan og få ein billig på nett: https://www.digitalimpuls.no/WebPages/Produkt/ProduktInfo.aspx?plid=145083&WebSiteMapNodeID=1000001
 

Prøv dette først, og om ingenting fungerer av det eg har nemnt over, så kan vi gå vidare til dei andre komponentane :)

-Isak

Lenke til kommentar

Hvis du har en sata kabel og strømkabel til systemdisken med vakkel og dårlig kontakt i en av endene er det nok til at pcen skrur seg av.

Hvis systemdisken mistes bare et lite øyeblikk vil pcen slå seg tvert av.

 

Bare til info.

Det er ikke alltid det er noe komplisert som sviktende deler.

Men gamle hovedkort og strømforsyninger kan også utvikle sviktende kondensatorer som kan gi samme symptomer (spesielt budsjett/billig/medium varianter av disse som ikke benytter påkostede high grade kretskort komponenter )

i5-650 hadde lansering i 2010 hvilket vil si at dette systemet kan være i faresonen for komponent degradering i hovedkort og psu.

Endret av syar2003
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...