Jump to content
Crayonz

Pensjon

Recommended Posts

Mulig jeg er dum, men kan noen forklare meg pensjon for dummies? På nett forklares alt som om man skjønner det fra før..

Jeg forstår at pensjon er penger du skal leve av når du blir gammel. Jeg forstår at man kan spare selv og jeg vet at arbeidsplasser har forskjellige ordninger for pensjon.

 

Er pensjon en fast sum som bygger seg opp og så blir fordelt over årene du har igjenn å leve ( hva skjer liksom da hvis du lever lengre enn antatt?)

 

Eller er pensjon en sum som bygger seg opp, og den summen er det du får utbetalt hvert år?

Jeg forstår bare ikke dette med pensjonsberegning.

 

Og hva med egene sparte penger? De er vel bare å ta ut som man vil?

Share this post


Link to post

Det siste innlegget skal man ikke ta så seriøst, folk som har flyttet ut av Norge og tilbringer meste av dagen sittende å klage over hvor jævlig Norge er, tar man bare ikke seriøst.

Pensjon er en andel penger som blir trukket fra lønna, og som gir deg noe å leve for når du er ferdig i arbeidslivet og blir pensjonist. Det er selvsagt ekstremt viktig å sjekke hvor mye du faktisk får, tjener du lite ender du opp som minstepensjonist med et grunnbeløp, som ikke er mye å slenge ræva i veggen etter.

  • Like 2

Share this post


Link to post

Er pensjon en fast sum som bygger seg opp og så blir fordelt over årene du har igjenn å leve ( hva skjer liksom da hvis du lever lengre enn antatt?)

 

I all super-enkelheit er pensjon ein forsikringsavtale der du i bytte mot faste innbetalingar som yrkesaktiv får faste utbetalingar resten av livet som pensjonist. Kor mykje du betalar inn og kor mykje du får utbetalt er avhengig av kva "forsikringsavtale" du har inngått, det finnes både gode og mindre gode pensjonsavtalar.

 

Som du sjølv har funnet ut so finnes det forskjellige pensjonsordningar.

Men i all enkelheit er pensjon noke som du sparer opp gjennom heile arbeidslivet, men i motsettning til privat sparing der du setter pengane inn på ein konto som du sjølv disponerer so betalar du inn til ein felles pensjonspott. Når du pensjonerer deg får du faste utbetalingar frå den felles pensjonspotten so lenge du lever.

Du kan fint leve lenger enn antatt, det som skjer då er at du får utbetalt det som dei som døde tidlegare har betalt inn. Summen i pensjonspotten skal derfor i utgangspunktet gå i null.

Fordelen med ei slik ordning er at ein er sikra utbetalingar gjennom heile aldersdommen, ulempen er at dersom ein dør i ung alder so betalar ein berre inn utan å få noke tilbake.

 

 

I Norge har vi obligatorisk pensjonssparing for alle ansatte (enkelte unntak som blant enkeltpersonsforetak) der ein må betale inn minst 2% av lønna til pensjonskassa.

 

I tillegg til denne lovpålagte pensjonssparinga finnes det mange forskjellige ordningar som kjem i tillegg.

Enkelte har arbeidsavtaler der arbeidsgiver også betalar inn i pensjonskassa, enkelte oppretter eit pensjonsfond der pengane blir forvalta i fond for å gi best mulig avkastning, enkelte oppretter eigen privat sparekonto i tillegg til den pålagte pensjonssparinga, osv.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Staten (folketrygden) garanterer deg en minstesum, men denne har gått nedover de siste tiårene. Den er proporsjonal med lønnsinntekten du har hatt gjennom livet, men bare hvis du har tjent totalt over en viss sum. Hvis ikke så får du minstesummen. Denne ender som regel opp på litt under halve snittlønna di med en gjennomsnittlig lønn. Dette er en fast månedssum som du får livet ut.

 

Jobben din er pliktet å spare opp en viss prosent av lønna di som tjenestepensjon (typisk 2-7%). For de aller fleste så er ikke dette en garantert månedssum, men en konto som tilhører deg (noen få er på en gammel ordning, men disse er i ferd med å bli avskaffet). Du får denne utbetalt i 10-15 år etter pensjonsalder, til det er tomt. Hvor mye dette er kommer an på hvor god pensjonsordningen er hos arbeidsgiver, hvor høy lønna di er, og hvordan pengene er plassert frem til pensjonsalder (type investering).

 

I tillegg er det privat pensjonssparing. Dette er opp til deg. Du kan spare på konto, i aksjer, i fond osv uten å bruke pensjonsprodukter. Eller du kan benytte f.eks. IPS som låser pengene dine og gir skattefordel. Eller du kan benytte diverse bedre og dårligere private ordninger som banker tilbyr.

 

Det viktige å huske er at det eneste som er garantert livet ut er pensjon fra folketrygden. Tjenestepensjon spart opp via jobb varer i en del år men går til slutt tom. Du bør tenke over hva dine utsikter til lønn er, og hva du har tenkt å gjøre som pensjonist, og selv om det er litt morbid bør du tenke på hvor lenge du kan leve og hvor mye penger du trenger da. Trenger du like mye penger til forbruk som 85 åring som du trenger som 65 åring? Isåfall bør du nok spare ekstra. 

  • Like 2

Share this post


Link to post

Det siste innlegget skal man ikke ta så seriøst, folk som har flyttet ut av Norge og tilbringer meste av dagen sittende å klage over hvor jævlig Norge er, tar man bare ikke seriøst.

 

Syns det er en usaklig kommentar.  Mannen har jo faktisk helt rett når det gjelder pensjon fra staten; det er de som jobber som betaler dagens pensjonsutbetalinger.  Noen tror at en del av det de betaler i skatt går inn på deres egen pensjonskonto i staten, men det er jo ikke slik det fungerer. 

 

Det er derimot enklere å forhold seg til OTP og andre privat oppsparinger, der vet du hva du har, men den statlige endrer seg alt etter hva politikkerne finner på og den har ved de siste endringerne bare blitt dårligere så er der 25+ år til du går på penson, er der god grunn til å tro at den vil bli yderligere forringet et par gange før den tiden. 

  • Like 1

Share this post


Link to post

Takk for gode svar! Forstår det bedre nå!

 

Hvis jeg har forstått det rett så får man ett minstebeløp fra folketrygden fast livet ut. Pluss oppspart pensjonsavtaler gjennom jobben (som vil gå tom etter noen år) pluss privat sparing (som kan gå tomt). (?)

Edited by Mashux

Share this post


Link to post

Hvis jeg har forstått det rett så får man ett minstebeløp fra folketrygden fast livet ut.

Nja, det avhenger fullstendig av politikeres velvilje, samt deres interesse i å kjøpe stemmer hos pensjonistene.

Share this post


Link to post

Oljefondet og pensjonsfondet skal lissom dekke all pensjon x antall år inn i framtida.

Siden folk blir eldre en tidligere, Staten har sykt mange ansatte som skal ha pensjon, og siden byråkratiet og andre ansatte har økt sykt de siste 20-30 årene.

Hvor mye penger har det landet her i praksis til pensjon?

Eksperter mener at Oljefondet teknisk sett er brukt opp allerede.

Share this post


Link to post

Selv tror jeg at den pensjonen staten betaler ut vil synke litt for hvert år. Årsaken er at oljealderen er på hell (hva skal vi erstatte de enorme oljeinntektene med?), ikke bærekraftig innvandring og eldrebølgen.

 

Den smarte starter aggressiv privat pensjonssparing allerede nå, og helst i starten av karrieren.

 

Et annet problem er at skattene vil bli økt for å dekke inn et ellevilt offentlig forbruk, så hvor mye man sitter igjen med etter å ha betalt skatt på f.eks. utbytte i aksjefond i 30 år kan diskuteres.

 

Kanskje man bør kjøpe gull og lagre det selv. Når skatteetaten kommer på døra kan du si du har spist det opp (gull er spiselig).

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...