Gå til innhold

Slutten på 3G. Kapittel 217.


Gjest Slettet-376f9

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

3G blir stengt ned neste år, om alt går greit for Telenor og deres fremgang. Jeg blir gjerne med på det eventyret uten 3G, men da må jeg først anskaffe en telefon som har VoLTE støtte hos operatøren.

 

Jeg skjønner at 5G blir umulig å dekke overalt, men det blir greit å ha bare 4G og 5G å velge mellom. Ikke 2G, 3G og 4G som i dag.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-376f9
Jeg blir i grunnen lettere forvirret av Telenors forhold til 3G. På den ene siden mener dekningsdirektøren at 3G må stenges ned fortest mulig. På den annen side så ser jeg at mange av de nye sitene deres får 3G som fallback for dem som ikke har tilgang til VOLTE. Så ikke vet jeg…

 

Telia har en litt annen tilnærming. De mener at det kanskje ikke blir noen slukking over natta, men at 3G stenges ned i visse områder. Det er et par forumbrukere som melder at 3G er tatt ned i Aremark i Østfold.
Lenke til kommentar

Skal en ha god lydkvalitet er det ikke bare å stenge ned 3G sånn uten videre.  De aller fleste nyere telefoner støtter HD-Voice (AMR-WB kodek) på 3G men det er ikke like mange som støtter det på 2G.  Telenor støtter bruk av AMR-WB på 2G men Telia gjør det ikke.  Men Telia bruker AMR-NB på 2G så en slipper i alle fall transkoding mellom 2G og 3G (som en måtte gjøre før) og det gjør 2G-tale ganske bra.

 

VoLTE er derimot en helt annen historie.  VoLTE (tale over 4G) er en standard men implementering gjør at de enkelte operatørene (ikke bare i Norge) foreløpig godkjenner terminalene (telefonen) som benyttes.   For selv om VoLTE i prinsippet bare er software så er den nødvendig av hardware for å fungere.  Og i Android så løses dette med et leverandøravhengig binært bibliotek som legges til selve Android OS.  Det betyr at selv om VoLTE er standard i Android 7.x så er det fortsatt avhengig av at telefonprodusent lager et bibliotek som gjør det mulig for operativsystemet å benytte hardware i telefonen (på samme måte som en trenger en driver/bibliotek i Windows eller Mac for å benytte ny maskinvare koblet til en PC).

 

For at VoLTE skal fungere må chipsettet i telefonen støtte flere samtidige aktive APN-er.  APN som benyttes for internettrafikk på telefon er kjent for alle.  Telenor bruker "telenor" og Telia bruker "telia" eller "internet".  Men APN som benyttes for VoLTE trafikk settes i selve VoLTE profilen på telefonen.  Det benyttes dedikert APN for VoLTE trafikk på grunn av QoS (prioritere trafikk) både på telefonen og i nettverket forøvrig.   MMS benytter også dedikert APN for å dekke sin funksjonalitet men kan regnes mer som et ekstra "data-only-APN" som hverken trenger QOS funksjonalitet og som kan kobles opp/ned etter behov (i noen telefoner kobles "Internett APN" ned når telefonen henter/sender MMS meldinger).

 

Så for at VoLTE skal fungere på telefonen må følgende være oppfylt.

  • Chipsett i telefon må støtte flere samtidige aktive APN tilkoblinger
  • Chipsett i telefon må støtte QOS prioritering mellom de forskjellige APN tilkoblingene
  • Operativsystem på telefon må støtte VoLTE funksjonalitet i software 
  • Telefonleverndør må levere binært bibliotek (driver) som operativsystemet kan benytte 
  • Og per dags dato krever operatørene at telefonen testes og godkjennes før de sender ut VoLTE profil til den.

Dette er nok en medvirkende årsak til at innføring av VoLTE tar lenger tid enn planlagt og at 3G derfor henger igjen.   Tale er fortsatt en veldig viktig del av mobilnettet og en kan ikke koble ned 3G før dette fungerer 100% tilfredsstillende på 4G.

 

Og ser en på listen over så forstår en fort hvorfor operatørene startet med Apple iPhone når de testet og innførte VoLTE i sine nettverk.  Apple har kontroll på både software og hardware.  En telefon med Android (eller annet) er avhengig av både Google (standard fra og med Android 7) og at telefonprodusent leverer med korrekt bibliotek for korrekt versjon av Android.

Endret av Øystein H
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Så i bunn og grunn må vi bare vente til alt blir standard og automatisert. Litt på samme måten som mms og mobildata var en gang i tiden. Man måtte knote inn alt manuelt for å få ting til å virke, men jeg forstår at VoLTE er mye mer komplisert å implementere.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Ja. Slutten for UMTS er nok ganske nær. Svar fra Telia her. (Som har vært vanskelig og få dem til å svare på, måtte fysisk opp til senderen og ta bilde før de ville inrømme dette svaret)

 

 

******

 

Hei! Vi har en sender som står ved Aremarksjøen. Er det denne du sikter til? Der er 3G dekningen erstattet med 4G i sommer, det stemmer det. På denne senderen er det tilgjengelig med 2G og 4G dekning. Jeg har undersøkt med dekningsavdelingen vår og løsningen vil nok forbli som den er i dag, da med kun 2G og 4G. Mvh Camilla :)

post-90598-0-01778900-1506327562_thumb.jpg

post-90598-0-22831000-1506328842_thumb.jpg

Endret av mlan
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-376f9

Jeg har en Motorola G5 med Network Cell Info (anbefales) installert, og to sim fra Telia. Hvis jeg setter telefonen til kun å bruke 2G og 3G, forsvinner 3G-dekningen når jeg beveger meg innover i lokalet. Kan det være at Telia bygger ned 3G noen steder?

Lenke til kommentar

Har du noen eksempler? 

 

Litt vanskelig før finnsenderen.no er oppdatert.   Men det gjelder i alle fall senderen som står og dekker Grønnsfjorden.  

 

Jeg bruker en Huawei B593 ruter (4G men ikke 4G+) og er koblet mot denne senderen for mobilt bredbånd.  Tidligere så rapporterte denne, og debug mode på iPhone, bånd 20 på 4G og bånd 1 på 3G (dvs 800Mhz og 2100 Mhz).  I sommer oppgraderte de senderen (denne med flere) til 4G+.  Min B593 (og iPhone debug mode) rapporterer da 4G på bånd 1 (2100 Mhz) og 3G på bånd 8 på 3G (900 Mhz).  Dersom jeg flytter ruteren slik at den ikke får dekning for 2100 Mhz så går den over til å vise 4G på 800 Mhz (bånd 20).

Lenke til kommentar

Noen dager til, så blir Finnsenderen oppdatert. Jeg tipper at vi vil se at mange sendere har blitt strippet for 3G, både hos Telia og Telenor.

 

 

Mangler bare mer generell støtte for VoLTE.   De kan sende ut VoLTE profilen på samme måte som de sender ut MMS profilen.  Det betyr at det er ikke noe veien for at en helt overlater til telefonen til å lese denne.  Android v7 og over har generisk støtte for VoLTE men det krever jo at hardwaren også støtter det.  Apple har hatt generisk siden IOS 10.2.

 

Men det er en risiko ved å gjøre det på denne måten.  Dersom telefonen benytter å bruke VoLTE settingen den får via SIM kort og profil, og det viser seg at det er dårlig implementert i sw/hw/driver på denne telefonen, så er det nok operatøren som får kjeften og ikke telefonenleverandøren.  Så jeg forstår hvorfor både Telia og Telenor foreløpig velger å teste ut/godkjenne telefontype før de aktivere VoLTE på spesifikk modell.

Lenke til kommentar

Har du forslag til en app som viser hvilken frekvens, nett, spredekode du er på?

 

Nei.  Bruker bare standard debugfunksjoner.  På Huawei B593 er det en egen info-meny som viser 4G/3G bånd og på iPhone bruker jeg *3001#12345#* (field test) og leser av Serving Cell Info og Freq Band Indicator for 4G (og noe tilsvarende for 3G). 

 

 

Hadde et bra program på en Blackberry Z10 tidligere men den har tatt kvelden.  

Endret av Øystein H
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Skal en ha god lydkvalitet er det ikke bare å stenge ned 3G sånn uten videre.  De aller fleste nyere telefoner støtter HD-Voice (AMR-WB kodek) på 3G men det er ikke like mange som støtter det på 2G.  Telenor støtter bruk av AMR-WB på 2G men Telia gjør det ikke.

Nå har også Telia slått på AMR-WB i 2G nettet sitt, for de med en Samsung-telefon kan det høres og ses i *#0011# menyen under samtale. Der kan man forøvrig også se hvilket bånd, båndbredde, CA kombinasjoner, celle man er koblet til, dekningsforhold osv.

Endret av mandela
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...