Gå til innhold

Det brygger opp til full patentkrig mellom Nokia og Apple


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ingenting er tilfeldig her, men sammenhengen er ikke den du påpeker.

 

1898: Nokia blir stiftet.
1992: Nokia registrerer sitt første patent relatert til mobiltelefoner, "Portable handset telephone".
Deretter registrerte de en shitload av patenter.

 

2001: Rundt og etter dotcombobla var det voldsom fokus på teknologisk innovasjon i verden, og patenter ble nok i større grad brukt både for å beskytte egen funksjonalitet og for å beholde fortrinnet med egne løsninger. Som andre teknologiselskap, satset Nokia kraftig på R&D. Deres R&D-avdelinger regnes blant de mer spennende i verden, og man får se mange kule, urealistiske konsepter fra dem. 

 

2007: Enter Iphone. Apple er sent til markedet, og det eksisterer sinnsykt mange patenter allerede. De oppretter nye selv, samtidig som de nok lisensierer mange. De velger også å bryte noen og utfordre noen. 

 

2010: Nokia satser videre på R&D, kanskje enda viktigere siden markedet har endret seg. De klarer ikke å omsette forskningen til attraktive smarttelefoner, men det er ikke på grunn av manglende forskning.

 

gsmarena_001.jpg

 

 

2011: Jeg har ikke kursene fra 2011 i hodet, men også i 2011 brukte de godt med penger på R&D, "€ 4.9 bn in R&D investment in 2011". Og de har en av verdens kraftigste patentporteføljer for mobiltelefoner.

 

Nokia_Patent_Portfolio.png

 

 

Tross at de starter året etter et kvartal med rekortsalg (målt i antall enheter) så er det tydelig at Nokia har ikke klart å tilpasse seg endringene i markedet. Det neste de forsøker er å sette fyr på egen plattform. Nokia og Microsoft går sammen, overførte en god del patenter til et felles IP-selskap, men Nokia moderselskapet beholder likevel mange av patentene. 

 

Samtidig har markedet hardnet til, og patentkrigene er godt i gang. Samsungs med Apple er kanskje best kjent, men alle har en høne å plukke med alle: 

 

280705-smartphone-patent-suits.jpg

 

 

2012: Patentkrigene virker roe seg litt ned. Endel settlements gjøres. Litt av balansen oppstår fordi alle trenger lage gode telefoner, er de avhengig av patenter fra andre aktører. 

 

2014: Microsoft overtar Nokias telefonavdelinger, inklusive noen tusen patenter, lisensierte ytterligere noen titalls tusen patenter etc. 

 

2016: Nokia skal ikke lage Android-telefoner. De lisensierer ut brand-name til den finske startup'en HMD med gamle Nokia-folk. Disse skal lage Android-telefoner med Nokia-branding. 

 

2016: Patentavtalene mellom HMD og Nokia er på plass. 

 

2016: Patentsituasjonen til Nokia er avklart. Nokia tvinner tomler. 

 

2016: Nokia sitter på en gullgruve av patenter som tidligere konkurrenter bryter eller lisensierer. 

 

2016: Konkurrentene sitter ikke lengre på patenter som Nokia bryter eller lisensierer - fordi Nokia ikke lager noe lengre. De trenger ikke lengre ta hensyn til balansen i markedet.

 

2017: I stedet for å tvinne tomler, begynner de å kapitalisere på sine oppsamlede IP-ressurser.

 

---

 

Nokia har satset mange euros på research, de har oppskriftsmessig patentert resultatet av researchen, og har nå lite annet å sysle med enn å begynne å tjene penger på disse patentene. Slik er nå en gang patentsystemet, det tar ikke hensyn til om man selv bruker og videreutvikler patentene.  

 

I forhold til om Nokia skulle lage Android-telefoner selv, så hadde det strengt tatt vært en bakdel om de gikk til patentkrig nå. Men Nokia trenger ikke ta slike hensyn lengre, det overlater de til HMD. 

Endret av tommyb
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...