Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Utflytting av leid leilighet


Lillee

Anbefalte innlegg

Hei. Lurer på om noen har vært borti lignende problemstilling.

 

Flyttet inn i ei nymalt leilighet i slutten av september. Sa opp leiligheten den 15.oktober.

Når jeg flyttet inn, så ba de om 12000 i depositum. Men de nektet å opprette depositumskonto og sa at hvis jeg ønsket dette så måtte jeg ordne & betale dette selv. I kontrakten kaller de dette for "forskuddsleie" samt at de har krysset av "NEI" på kontrakten der det er spørsmål om depositum.

Når jeg skulle ta ned ting av veggene så kom malingen med, så jeg kjøpte maling og malte over dette. Er blitt noen småmerker på vegger etter utflytting. Er noen små merker på gulv.

Mine møbler er full av maling etter å ha stått inntil veggene i leiligheten. Utleier har ikke opplyst om herdetid på malingen slik at malingen ikke var herdet ferdig og satt seg i ting som sto inntil veggene.

Nå har utleier krevd 8692 kr i erstatning. De mener at jeg skal betale fagmann for å male alle veggene i leiligheten samt ordne de merkene på gulvet. Samt at de kreve en halv mnds husleie pga tapt leieinntekt.

 

Har de rett til å kunne gjøre dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Du skal levere leiligheten i samme stand som da du fikk den, minus normal slitasje. Normal slitasje over 2-3 uker, vil være ikke-eksisterende.

 

Du har rett og krav på å utbedre feil og mangler selv før utleier kan kreve erstatning. Husk at du må male hele veggen, å male over kun flekker vil synes.

 

Flyttet du inn få timer etter at de malte? Innemalingene jeg har brukt de siste årene har tørket lenge før 6 timer har gått. Jeg vil tro at du kan ha et erstatningskrav mot utleier her.

 

Videre så skal utleier ordne og betale for depositumskonto. Dette er lovfestet.

 

Hva sier kontrakt om oppsigelsestid? Normalt sett er dette satt til 3 måneder (noe som også brukes hvis punktet mangler i kontrakten, eller hvis kontrakten ikke eksisterer). Oppsigelse gjelder fra kommende 1., oppsigelsen din begynte dermed 1. november. Har du 3 måneders oppsigelse, så har du ut januar på å fikse skadene du har gjort i leiligheten.

 

Betalte du forskuddsleie i tillegg til vanlig leie?

Endret av Dragen
Lenke til kommentar

Der jeg hadde malt, vistes ikke i dagslys eller ved at lysene i leiligheten var på. Men de så det da de gikk inn med ei garasjesol å lyste over hele leiligheten.

De sa at jeg måtte betale 18000 når jeg flyttet inn, altså 3 mnds husleie. Småe merker på vegger må påberegnes ved inn og utflytting mener jeg. Når d gjelder merker på veggen og maling som løsnet, så har jeg masse møbler som ikke har vært brukt, annet enn til å bare stått inntill veggen. Har tre spisebords stoler som er fulle av malingsflekker på stolryggen etter å ha stått inntil veggen i stua.

Hadde en mnd oppsigelsestid, men huseier gikk med på at jeg fikk flytte den 15.nov. ba om at vi kunne gå gjennom leiligheten ei uke før den 15 men fikk til svar at jeg måtte vente til den 15 fordi da skulle jeg være ute.

 

De har beregnet erstatningen ved å ha en til å se på skadene og tatt takst og beregnet hva maling osv koster samt det han skal ha i timen for jobben. Samt kjøring osv.

 

Forskuddsleien har de på sin private konto

Endret av Lillee
Lenke til kommentar

Forskuddsbetaling:

Husleieloven forbyr forskuddsbetaling utover en måned leie. Det betyr f.eks at en utleier kun kan kreve at leien for september er betalt inn på et tidspunkt i august måned.

Hvis husleien din er på 12 000 kroner i måneden, så kan huseier kreve inn denne leien for september i august. Men huseier kan ikke kreve inn 12 000 i "ekstra forskudd" i tillegg til å kreve inn husleie for hver måned i den foregående måneden.

 

"§ 3-2.Forfallstid
Er ikke annet avtalt, kan utleieren kreve at leien betales forskuddsvis for hver måned eller annen avtalt betalingstermin. Det kan ikke avtales forskuddsbetaling for lengre tid enn én måned. [...]"

 

Flassende maling:

 

Husleieloven sier følgende om tilstanden til en leilighet ved innflytting (§ 2-2) og ved utflytting (§ 10-2):

 

"§ 2-2. Generelle krav til tilstand

[...] Er ikke annet avtalt, har husrommet dessuten en mangel dersom det ikke
a)    passer til de formål tilsvarende husrom vanligvis blir brukt til [...]

§ 10-2.Tilbakelevering

[...] Er ikke annet avtalt, skal husrommet med tilbehør være ryddet, rengjort og i samme stand som ved overtakelsen, bortsett fra den forringelse som skyldes alminnelig slit og elde, og de mangler som utleieren selv plikter å utbedre. [...]"

 

Å ha bilder på veggene og møbler inntil vegger er vanlig i en leilighet (eller som husleieloven sier "formål tilsvarende husrom vanligvis blir brukt til"). Hvis det fører til at maling flasser av veggene i stort omgang så vil det være en mangel ved leiligheten som var tilstede før du flyttet inn. Det er utleier og ikke du som leier som skal utbedre slike mangler. Her kunne du i tillegg forsøkt å få erstattet skadene på dine møbler. Minimal avflassing av maling kan kanskje regnes som normalt, men i så fall må det regnes som normal slitasje, som du heller ikke skal erstatte.

 

Se https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-03-26-17 for hele husleieloven.

Endret av what_no2000
Lenke til kommentar

Det store spørsmålet angående malingen er etter min mening om du ble opplyst av huseier om at veggen var nymalt/ikke helt herdet. Eller om du hadde annen grunn til å tro at malingen var helt fersk. Dersom du ikke ble opplyst om dette er det huseier som har et erstatningsansvar overfor deg og ikke omvendt. Dersom jeg hadde blitt overlevert en leilighet hadde jeg helt klart forventet at alt var i orden og malingen ferdig herdet dersom ikke annet ble opplyst. Jeg mener huseier har en særdeles svak sak her med mindre han kan bevise at han informerte deg om malingen. Angående gulvet er det vanskelig å si noe uten å vite hvor stor skaden er. 

Lenke til kommentar

Skadene på belegg er like småe som et knappnål hode. Med andre ord, meeget småe. Har akkurat fått erstatnings krav på 8678 kr fra huseier.

Ble opplyst om at det nylig var malt men ingen info om herdetid. Taksten på å reparere belegget var på 590 kr, så skadene er relativt små. De krever at jeg betaler 5100 for å få leiligheten malt opp. Samt 1/2 mnds husleie.

Har tatt bilder av møbler som er skadet av malingsflekker og jeg kan bevise med bilder hvor møblene har stått den tiden jeg bodde der.

Har jeg noen sak eller er det bare å godta og gå videre?

Endret av Lillee
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...