Gå til innhold

BT eller Politi lov til å åpne panseret på bilen ?


Slitenkæll

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det blir vel det samme som å nekte å blåse i en promillekontroll, de finner andre måter å gjøre jobben på.

 

Ikke at jeg er noen juss-ekspert, men jeg tror ikke du gjør noe ulovlig ved å si "jeg ønsker ikke å åpne panseret mitt for dere", men da regner jeg med at de som skal kontrollere gjør det selv. Tror du automatisk vil bli behandlet som ganske sær ved å være vrang ved sånne kontroller, og de blir vel ikke akuratt mindre mistenksomme ovenfor deg hvis du nekter å samarbeide. 

 

Har du noe grums på deg bør du bare innse at du er "busted" hvis du havner i en kontroll. Du gjør det bare verre for deg selv ved å ikke samarbeide.

 

(Nå kan det sikkert være andre grunner enn ulovligheter til at du skulle ønske å ikke samarbeide, men jeg kommer ikke på noen, så isåfall er det jo fint om du sier hva dèt eventuelt er?)

Endret av Sjulimann
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Vegtrafikklova § 10

 

 

§ 10.Trafikkontroll m.m.

Fører av kjøretøy skal straks stanse for kontroll når det kreves av politiet eller kontrollpersonell fra regionvegkontoret. Føreren plikter å vise fram dokumenter som det er påbudt å ha med under kjøringen, og straks etterkomme påbud gitt med hjemmel i denne lov.

Departementet kan gi andre offentlige tjenestemenn myndighet til å foreta kontroll og gi påbud som nevnt i første ledd.

 

Hjemmelen er ikkje fult så spesifikk at den konkret seier noke om åpning av panser, men som du ser så plikter ein å stoppe for kontroll, ein plikter å legge fram nødvendig dokumentasjon, og ein plikter å etterkomme påbud.

Eit av pålegga som politiet eller vegvesenet kan gi er å åpne panseret, f.eks. hjemmla i § 13 for å kontrollere at kjøyretøyet er byggd, innretta, utstyrt og vedlikeholdt slik at det ikkje utgjer unødig fare eller ulempe.

 

I tillegg har politiet ein utvida hjemmel til å kontrollere kjøyretøy etter politilova § 7 og 7a for å leite etter våpen i det formål å forebygge straffbare handlingar på plassar der slik kriminalitet erfaringsmessig finner sted.

 

 

 

Ein anna ting er reint strategisk så er det vell definitivt smartast å berre åpne panseret? Sannsynlegheita for at tilfeldig personell frå politiet eller vegvesenet oppdager eventuelle uoverstemmelsar ved ein rask sjekk under panseret medan bilen står i vegkanten er nok forholdsvis liten. I alle fall samanlikna med kor grundig ein full teknisk kontroll utført på verksted av trent personell som leitar etter kva du prøvde å skjule vil undersøke motoren.

 

 

Dersom du vil nekte å samarbeide så kan du i utgangspunktet gjere det, men det er sjølvsagt ikkje utan konsekvensar.

I beste fall så taper du berre tid ved at du får kjøyreforbud og bilen blir taua til vegvesenet sitt verksted. I verste fall blir det straff.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Ein må ha tunga rett i munnen når det gjeld dette spørsmålet. 

 

Det blir sagt over at det blir det samme som å ta promillekontroll - eg meiner det er feil. Promillekontroll er heimla i vegtrafikklova § 22a: 

 

 

Politiet kan ta alkotest (foreløpig blåseprøve) og foreløpig test av om motorvognfører er påvirket av annet berusende eller bedøvende middel når:

1. det er grunn til å tro at han har overtrådt bestemmelsene i § 22 eller § 22 b,
2. det er grunn til å tro at han har overtrådt andre bestemmelser som er gitt i eller i medhold av denne lov, og departementet har bestemt at overtredelsen kan ha slik virkning,
3. han med eller uten egen skyld er innblandet i trafikkuhell, eller
4. han er blitt stanset i trafikkontroll.

 

(...)

 

I dei fleste situasjonar, når folk stoppes langs vegen, blir det rettslig sett kalla ein trafikkontroll. I alle sånne tilfelle kan politiet be om utåndingsprøve. Det er ikkje noko krav om mistanke i tillegg.

 

Når det gjeld å åpne panseret så avhenger det av kvifor dei ønskjer å sjå under. Dersom dei søker etter noko som kan være straffbart etter straffeloven (i mange slike tilfeller narkotika), må dei ha skjellig grunn til å mistenke at dei skal finne narkotika. For det å gå gjennom bilen din for å leite etter noko straffbart er ransaking, jf. straffeprosesslova kap. 15.  Dei må ha ein konkret mistanke og rekne det som meir sannsynleg enn ikkje at dei finn narkotika når dei åpnar panseret. 

 

Med tanke på spørsmåla dine, så ja, du kan nekte, men det har i praksis ingen betydning. Politiet kan aldri spørre muntlig om samtykke - det er for å verne privatpersonar. Ein privatperson blir "fanga" ved å bli stilt spørsmål om samtykke på den måten, fordi dersom han svarar nei veit han at politimannen blir mistenksom og sikkert vil leite likevel.  Det betyr at dersom politiet ønskjer å sjå under panseret/i bagasjerommet/inne i bilen, skal dei allereie ha sterk nok mistanke overfor deg til å kunne argumentere for skjellig grunn til mistanke.

 

Eg mistenker at det nokon gonger "slurvast" med dette. Eit døme er når du blir spurt om å framvise varseltrekanten, dersom politimannen eigentleg vil sjå kva anna du har i bagasjerommet. Det er nok i gråsona til kva han har lov til.

 

Problemstillinga er litt vanskelig å forklare på ein enkel måte - eg har gjort nokre foreinklingar. Eg håpar likevel det svarar på spørsmåla dine. 

Endret av Sp1ke
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Loven kan tolkes som at politi og andre myndigheter må ha skjellig grunn eller ransakelsesordre i mange tilfeller, men samtidig har de også en generell mulighet til å gi pålegg om det de vil, noe som kan være straffbart å ikke etterkomme. Så om politiet gir et pålegg om å åpne panseret eller la dem søke gjennom bilen så kan det være vanskelig å vinne frem med å nekte dem gjøre det.

 

Jeg ble en gang stopped ved en tilfeldig kontroll der hundepatruljen var til stede og de ville foreta en undersøkelse med hunden, men da nektet jeg med den begrunnelsen om at jeg ikke vil ha en hund skrape opp lakken eller skinnsetene mine. De tok da en runde rundt bilen utenfor før jeg fikk kjøre bort. Om man er i tvil så er det greiest å spørre hvorfor de ser det nødvendig og så får man selv vurdere om det er verdt krangelen.

Lenke til kommentar

er det bare jeg som lurer på hva du har under panseret på bilen din du ikke vill de skal se ?

 

Det er vell det vanlige det. Trim etc. 

 

Men har aldri reflektert over om BT eller Politiet har rett til å be meg åpne panseret for å inspisere motoren.

 

Full teknisk på BT, den er grei nok ved mistanke om trim. Men har aldri opplevd å bli bedt om å åpne panseret for å se på motoren (men ser at andre har opplevd å bli bedt om å gjøre det)

Endret av Disconnected
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...