Gå til innhold

Fire kommuner la ut persondata på nett. Nå kommer straffen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

Innbyggerne betaler den største kostnaden

Er det riktig da?

Hvis kommunene\fylkene eller staten begår feil, er det skattebetalene som tar regningen.

Hvis bedrifter gjør feil og det blir sak, må de ta regningen?

 

Kanskje heller de som jobber som har ansvaret som burde ta regningen?

Det vil si man blir stilt økonomisk ansvarlig, med mindre man har tegnet forsikring?

Lenke til kommentar

Dette er tullete, og bare et symptom på hvor sykelig det står til i samfunnet vårt, og hvor lite løsningsorienterte vi er. Bjørn Erik Thon og resten av noksagtene i datatilsynet har altså gitt store bøter. Hvem er det som blir skadelidende her, hvor tas pengene fra? Det betviles at dette er fra lommene til de kommuneansatte. Slike bøter rammer kun innbyggerene i kommunen.

 

Videre... kommunalt ansatte er ikke kjent for å være de skarpeste knivene i skuffen. Så forventer man altså at når man ansetter en rekke nolduser, så skal samtlige av de noldusene ha tunga rett i munnen når det gjelder publisering av dokumenter på teknisk infrastruktur? For størsteparten av disse menneskene begrenser teknisk kunnskap seg til å skru av og på datamaskinen og knotte tall og bokstaver in i word og excel.

 

Det blir helt meningsløst å drive å straffe mennesker som ikke har hverken evne, innsikt eller kompetanse til å gjøre en ordentlig jobb. De fleste kommuner i dette landet fungerer på et så lavt nivå, at dersom de var private bedrifter, ville de gått konkurs for lenge siden.

 

Å gi slike kommuner bøter er som å gå og gi bøter til barn i en barnehage fordi de ikke forstår trigonometri.

 

IT-kompetansen må styrkes hos samtlige ansatte, og IT-systemene må legges opp på en slik måte at slike feil har liten mulighet for å oppstå, men det viktigste av alt ville være å starte med personlige konsekvenser for ordfører og rådmann. Halv lønn i et par mnd for hvert tilfelle i kommunen hvor de ikke gjør en god jobb, kunne vært på sin plass. Det alene burde være nok til å dekke opp slike bøter, men det er nok dessverre andre budsjetter slike bøter tas fra.

 

I et system hvor uansett hvor mye du vender og snur på det, så blir du ikke straffet for feil, så er det lite oppmuntringer til å gjøre en god jobb. Det beste hadde kanskje vært positiv oppmuntring fremfor straff, men når det kommer til maktmennesker lokalt, så må man kanskje trå til med konsekvenser for å få noen effekt.

 

Men det er jo ikke akkurat slik at ting kommer til å bedre seg etter dette. Bøtene får ikke personlig konsekvenser for noen, og vi kommer bare til å få se dette igjen og igjen.

 

Som norsk innbygger må man bare regne med at ens personlige opplysninger, straks de ligger i et offentlig register er fritt vilt. Det burde vært tilgang til å kryptere slike opplysninger med privat nøkkel man kun selv hadde tilgang til.

 

Det eneste måten å sikre informasjon på, er å gjøre det umulig å misbruke den.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+2534

Hva er poenget med at staten kommunene? Dersom kommunene pga det blir å slite, vil de ikke da måtte få overføringer fra staten? Hva er poenget? Er det for å gi et inntrykk av at staten og kommunene har orden på ting?

Lenke til kommentar

Mye av grunnen til slike tullebøter som betales inn til samme system som deler ut penger til de som får bøtene er rett og slett "for syns skyld". Greia er at rettssystemet vårt er lagt opp på en slik måte at slike hendelser skal straffes og da blir det feil at noen er untatt disse reglene. Har sett fler saker der sykehus har fått liknende bøter. Det gir ikke mening i praksis men er teknisk riktig.

Lenke til kommentar

Skal man oppnå noe så må de ansvarlige straffes personlig. Norsk offentlig forvaltning hadde spart milliarder hvert år om offentlig ansatte kunne holdes til ansvar for både kvalitet og effektivitet på det de driver med.

 

Synes du det skulle vært slik i det private også? Man straffes personlig for feil man gjør i arbeidet?

 

AtW

Lenke til kommentar

 

Skal man oppnå noe så må de ansvarlige straffes personlig. Norsk offentlig forvaltning hadde spart milliarder hvert år om offentlig ansatte kunne holdes til ansvar for både kvalitet og effektivitet på det de driver med.

 

Synes du det skulle vært slik i det private også? Man straffes personlig for feil man gjør i arbeidet?

 

AtW

 

Straff kan være så mangt og bør nok knyttes til intensjoner, men selv inkompetanse, udugelighet og latskap bør kunne få langt alvorligere konsekvenser for et arbeidsforhold enn det gjør i dag. Om det f.eks skjer feil fordi en ansatt unnlater å fortelle at han eller hun ikke har tilstrekkelig kompetanse for oppgaven så bør det få konsekvenser.

Lenke til kommentar

Du snakket om juridisk straff fra "samfunnet", mener du man over det jevne skal straffes for feil man gjør i jobben på den måten? Du aner ingenting om konsekvensene internt for disse som gjorde denne feilen. Forskning underbygger ikke at det er noen god måte å gjøre det på å skremme folk med alvorlige konsekvenser, det senker som oftest kvaliteten på arbeidet.

 

AtW

Lenke til kommentar

 

Synes du det skulle vært slik i det private også? Man straffes personlig for feil man gjør i arbeidet?

 

 

Det er det da. Det er mange som har fått sparken for å være udugelig i det private. Men i det offentlige? Not so much.

 

 

Han snakket om strafferettslig forfølging, bøter osv.

 

AtW

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...