Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Jeg tror transekjønn er en mental sykdom


Anbefalte innlegg

Det er ikke det jeg sier. Transseksualisme er ikke en mental sykdom, og det har ingen ting med hester å gjøre. ;-)

 

Likevel er det en diagnostisk beskrivelse... Og diagnosen dreier seg om å ha en følelse av å være født i feil kropp. Sykdomsbegrepet er kanskje et ladet ord for tilstanden, men det sier ihvertfall noe om at noe er riv ruskende galt med personen. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei. Det er ikke å være født i feil kropp, ingen kan være født i feil kropp.

Transseksualisme er at kroppens utseende og kjønnidentiteten spriker og ikke stemmer - som den jo gjør for de fleste av oss. 

 

Ja, det er en diagnose, det må alle ha som skal ha behandling. Men det er ikke en sykdomsdiagnose, men kan sammenliknes med diagnosen 'gravid'.

 

Det er ikke noe 'riv ruskende galt' med transseksuelle. De er akkurat like sammensatte, fine og alminnelige som andre mennesker - bortsett fra dette noe uvanlige som de sliter med.

Tenk på hvordan homofile bel fremstilt av både lek og lærd for inntil få år siden. Se hvordan verden har gått fremover på det området.

På mange måter har transseksuelle og homofile samme utfordringer, og samfunnets holdninger er langt på vei likt. 
Prosessen har vært fra usynliggjøring via latterliggjøring og sykeliggjøring til gradvis aksept for at kjærlighet kommer i mange former. Dette har litt etter litt blitt nedfelt i lovverk og nå sist i Den Norske kirkes vedtak om å vie samkjønnede. Det er riktig og verdig, og det eneste mulige i et liberal og sammensatt samfunn. Mennesker må få være slik de er i så stor grad det er mulig.

 

Og det samme vil skje med transseksuelle, håper og tror jeg.

 

For å vise hvor langt vi faktisk har kommet, så ga Kongen i fjor sin fortjenstmedalje til Tone Maria Hansen, mangeårig leder for Harry Benjamin Ressurssenter, interesseforeningen for trannsseksuelle.

Da ble jeg så rørt at jeg måtte felle en tåre. Selv Kongen som representant for øverste statsmakt gir sin anerkjennelse av disse menneskene og deres kamp for likeverd og aksept. Det er bare å bøye seg i støvet.

http://www.hbrs.no/no/forside_artikler/nyheter/underartikler/Daglig+leder+Tone+Maria+Hansen+f%C3%A5r+Kongens+fortjeneste+medalje.b7C_wtjIZT.ips

 

Pave Frans skulle ikke være dårligere, og da han fikk høre om en spansk transmann som ble nektet nattverd av sin lokale prest, inviterte paven denne mannen og hans forlovede hjem til sin private leilighet i Vatikanet. Der snakket de sammen i en time.

Jeg kan love deg at det ikke er mange prester i den kirken som nekter transseksuelle noen rettigheter etter dette. 

http://ncronline.org/blogs/ncr-today/report-pope-francis-meets-hugs-transgender-man

 

Transseksualisme er ikke en sykdom, om det er noe sykt så må det i fall være holdningene til transseksuelle. Men ikke transseksuelle i seg selv, de er verken syke eller gale. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

 

Dette er mennesker som er i nød, og som trenger hjelp. Det har ingen ting med kosmetikk å gjøre. 

 

 

Svært så bastant du skulle være da! Det har jo alt med kosmetikk å gjøre. Operasjoner gjør ingenting med DNA, en får ikke samme biologiske funksjoner som vanlige kjønn. Det er en hel del kosmetikk inne i bildet.

 

Med at noen må bli avhengige av videre kirurgiske inngrep, mente jeg de som går fra mann til kvinne, og som får konstruert en vagina. Kroppen forsøker nemlig å lukke igjen denne, som om det var et sår. Dette gjelder selvsagt ikke alle de som går fra kvinne til mann. Du sier jo selv at en transseksuell må belage seg på å vedlikeholde behandlingen livet ut.

 

 

 

 

Okey da, hvis du mener korrigering av utseende som kosmetikk, så er jeg med. 

Men det er den hormonelle behandlingen som skal være livet ut. De som velger operasjon, gjør seg ferdig med det, og skal ikke opereres igjen og igjen, som jeg trodde du mente. 

 

Det stemmer at vagina kan lukke seg igjen. Derfor må de bruke dildo den første tiden. Men de fleste jentene blir utseendemessig veldig bra nedentil. Det er ikke lett å se at de har vært født som gutter, og de kan ha god sex med en konstruert vagina.

 

De som skal ha mannlige kjønnsorgan får ikke så vellykket resultat. Selv om det forskes en del på nye måter å konstruere penis på, så gjenstår det mye før snoppen blir like fin og funksjonell som hos de som er født som gutt. Det er et ganske kompleks organ som er krevende å bygge opp for kirurgene. Det er stort sett to måter å gjøre dette på, og ingen av dem er så veldig gode, spør du meg.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

 

Det er ikke noe 'riv ruskende galt' med transseksuelle. 

 

Jeg beklager, jeg mente å skrive at personen opplevde at noe er riv ruskende galt. Jeg mente ikke å kalle transseksuelle for riv ruskende gale, jeg mente virkelig å skrive at det sykdomsdiagnosen pekte til at personen opplevde at det er noe som er galt med en selv.

Lenke til kommentar

 

For å vise hvor langt vi faktisk har kommet, så ga Kongen i fjor sin fortjenstmedalje til Tone Maria Hansen, mangeårig leder for Harry Benjamin Ressurssenter, interesseforeningen for trannsseksuelle.

 

Artig, et sitat over som jeg brukte, er fra interesseforeningen du nevner.

Lenke til kommentar

"Diagnosen transseksualisme er følelsen av å være født i feil kropp, det er følelsen av å ikke passe inn sjelelig og sosialt. Man føler ofte avsky mot sitt eget somatiske (kroppslig) kjønn."

 

http://www.hbrs.no/no/transseksualisme/

 

Det er en tullete betegnelse. Ingen kan være  født i feil kropp. Vi er født i de kroppene vi er født i, men opplevelsen knyttet til kroppen kan være annerledes enn utseendet til kroppen. 

Men som pedagogikk funker begrepet godt, da de fleste intuitivt skjønner hva det dreier seg om. Men i seg selv gir det jo ingen mening. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Fikk denne fra Harry Benjamin Ressurssenter i dag. Blir varm om hjertet av slike modige, sterke og flotte unger. De som finner noe mental sykdom hos disse, bør snartest få hodet sitt undersøkt, og ikke minst synet, for da ser de ikke forskjell på sort og hvitt.

Dette er friske og sunne unger som ikke mangler noe utover at kropp og identitet ikke stemmer. 

 

http://nrksuper.no/super/supernytt/2016/05/24/kristian-11-ble-fodt-som-jente/

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jada, vi skal alle dø en dag, men alle andre dager skal vi ikek det.

 

Den snart 12 år gamle artikkelen er diskutert tidligere i tråden. Den er relativ dårlig, men som ofte i pressen holder ikke artikkelen det overskriften lover.

 

Jeg siterer siste setninger i fall du ikke orker lese alt: 

 

''Mr Bellringer, who works at the main NHS gender identity clinic at Charing Cross hospital in west London, said: "I don't think that any research that denied transsexual patients treatment would get past an ethics committee. There's no other treatment that works. You either have an operation or suffer a miserable life. A fifth of those who don't get treatment commit suicide."

 

Det finnes langt bedre og helt fersk forskning som sier at behandling gir transseksuelle klart forbedrede liv og at de etter behandling ikke har særlig større sykelighet enn resten av befolkningen. Denne forskningen har jeg vist til og kommentert tidligere i tråden.

Hvis ikke det er annen alvorlig sykdom, så er det ingen medisinske grunner til å nekte transseksuelle behandling. Det er uetisk, urimelig og inhumant å ikke hjelpe noen som trenger hjelp.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

 

 

- At kosmetiske operasjoner eller hormonbehandling skjer på skattebetalers bekostning

 

Enig med deg. Tenk om alle de som føler at de har for liten penis, selv om de kanskje ikke har det, skulle få finansiert kirurgisk penisforstørring på skattebetalernes regning? 

 

Når vi har et helsevesen som etter mitt syn ikke greier å ta godt vare på de eldre, finner jeg det absurd at skatten vår skal finansiere kosmetiske operasjoner og andre inngrep som angår en ung persons ytre karakteristika. Hjemmetjenesten trenger opprusting, det må bli flere sykehjemsplasser, og vi må legge til rette for at eldre kan være hjemmeværende så lenge som mulig. I forhold til det siste, kommer slike ting som ergoterapi og psykososial oppfølging inn i bildet. Slikt koster også.

 

Hvis det skal være unntak fra prinsippet om at kosmetiske operasjoner og behandling skal betales av skatten, synes jeg heller de skal komme til gode for alle de ekte kvinner som ønsker nye bryster etter brystkreftoperasjon. Kreftbehandling blir allerede neglisjert av helsevesenet; det fins flere avvik hvor mennesker ikke har fått tilstrekkelig behandling, tidsnok. Det fins også mange tilfeller hvor mennesker har finansiert store deler av kreftbehandlingen selv, av nordmenn selv! Hva pokker?!

 

Sorry ass, men i helseomsorg må vi prioritere. Så lenge eldreomsorg og kreftbehandling trenger tung finansiering, mener jeg det er soleklart hvor pengene skal investeres. Når alt kommer til alt, koker ting ned til et økonomisk spørsmål. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg synes det er simpelt å sette svake grupper opp mot hverandre.

Vi skal dekke mange pasientgruppers helsebehov, og transseksuelle er en pariakaste som må klare seg med smuler i helsebudsjettet, de tar så visst ingen stor bit av den kaka.

Avdelingen på Rikshospitalet som behandler disse, er latterlig underbudsjettert og underbemannet. De må ha mye mer midler, slik at de kan gi et anstendig tilbud til denne gruppen mennesker. Det må rustes opp i forhold til denne pasientgruppen, men det må ikke gå på bekostning av andre trengende.

Så lenge vi har et offentlig helsevesen, skal det være godt og trygt for alle innbyggerne i landet som trenger helsehjelp. Det tror jeg alle må si seg enige i. 

 

Dessuten: om vi kun skulle hjelpe dem som har det verst, da ville vi til slutt flytte alle grenser. Alltid noen som har det verre. Alltid.

Det er feil måte å angripe problemet på; transseksuelle, i dette tilfelle, får det ikke noe bedre fordi om andre har det vanskeligere. 

Transseksuelle har rett på og trenger behandling like mye som andre som lider, og de får det langt bedre etter behandling. Det er et bærende prinsipp i mye behandling: lindre smerte og bedre livskvalitet. Det tror jeg du skjønner nå du får tenkt deg om. 

 

At du stadig vender tilbake til kosmetikk-argumentet, sabelpikk, viser at du ikke har satt deg godt nok inn i hva transseksualisme er og hvilken belastning det er å leve med kjønnsinkongruens og behandlingen av denne tilstanden.

Se på den linken jeg la ut fra NRK Super, og tenk at dette ikke bare handler om ytre karakteristika.

Se for deg hvilket liv du ville hatt om du måtte leve med en kropp du foraktet, som du ble dårlig av å se på og som du ikke orket bruke til intimitet eller fysisk aktivitet, at du aldri kunne vende deg til å like, samme hvor mye du prøvde. Ville du vært fornøyd med et slik liv? Og om du visste det fantes behandling, men du ikke fikk den, ville du bli glad av det?

 

Jeg kjenner jeg blir litt forarget på deg, noe jeg ikke ofte blir på noen. Du av alle, med regnbueflagg og greier, burde jo være blant de første som stilte deg skulder ved skulder med mennesker som lever vanskelige liv av pga samfunnets holdninger til noe de selv ikke kan noe for.

Jeg synes du skal vise solidaritet med mennesker som har kommet enda lengre vekk fra matfatet enn du selv, og som sitter så langt nede ved bordenden at mange ikke regner dem som ekte mennesker, eller vil anerkjennes deres problemer, nesten som om de har seg selv å takke for sine problem, og som i alle fall ikke skal ha vår empati og den hjelp som faktisk finnes. 

 

Jeg finner ingen grunner, verken medisinske, psykologiske eller menneskelige, til at ikke jeg skal bruke min kunnskap, erfaring og det mandat jeg har blitt gitt til å hjelpe denne gruppen av mennesker til å få bedre livskvalitet. De er på ingen måte de eneste jeg arbeider med, langt der i fra, men de har like stor rett på å bli hjulpet som andre.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

 

 

 

- At kosmetiske operasjoner eller hormonbehandling skjer på skattebetalers bekostning

 

Enig med deg. Tenk om alle de som føler at de har for liten penis, selv om de kanskje ikke har det, skulle få finansiert kirurgisk penisforstørring på skattebetalernes regning? 

 

 

Altså; Helsevesenet finansierer i visse situasjoner rene kosmetiske operasjoner. Jeg fikk f.eks tilbud fra Rikshospitalen om et ganske så omfattende kosmetisk inngrep; Da ikke penis forstørrelse ettersom den allerede er altfor stor men for brystkassa mi.

 

Jeg lider ingen helseplager og tilstanden er heller ikke fysisk farlig (stort sett) så jeg takket pent nei til tilbudet siden jeg vet at en slik operasjon vil innebære store smerter i lang tid - i verste tilfeller flere år.

 

Det er ikke verdt det for meg og sikkert ikke for deg heller - det er skattebetalere som måtte ha betalt for dette kosmetiske inngrepet. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

de har like stor rett på å bli hjulpet som andre.

 

Helt enig.

 

 Det er uetisk, urimelig og inhumant å ikke hjelpe noen som trenger hjelp.

Igjen, helt enig. Bare ikke helt enig i at kosmetiske operasjoner og inngrep skal dekkes av skattebetalere. Hvis det blir fritt fram for transeksuelle å gjennomføre kirurgiske korrigerende inngrep, burde det være fritt fram for mannfolk som vil ha større penis også. Hvor skal vi stoppe?

Lenke til kommentar

 

 

de har like stor rett på å bli hjulpet som andre.

 

Helt enig.

 

 Det er uetisk, urimelig og inhumant å ikke hjelpe noen som trenger hjelp.

Igjen, helt enig. Bare ikke helt enig i at kosmetiske operasjoner og inngrep skal dekkes av skattebetalere. Hvis det blir fritt fram for transeksuelle å gjennomføre kirurgiske korrigerende inngrep, burde det være fritt fram for mannfolk som vil ha større penis også. Hvor skal vi stoppe?

 

 

Hva tenker du om at rikshospitalet tilbyr kosmetiske inngrep for traktbryst på skattebetaleres regning? Er det ugreit?

 

Som regel så innebærer ikke traktbryst fysiske plager men psykisk plager - f.eks skam og sjenanse. Akkurat det samme man kan oppleve om man har liten penis.

Lenke til kommentar

 

Avdelingen på Rikshospitalet som behandler disse, er latterlig underbudsjettert og underbemannet. 

Sounds like just about every day i hjemmetjenesten og mange sykehjem. Yeah, det er simpelt å sette opp pasientgrupper mot hverandre. Men det er ikke alltid de som roper høyest som trenger mest hjelp.

Lenke til kommentar

 

 

de har like stor rett på å bli hjulpet som andre.

 

Helt enig.

 

 Det er uetisk, urimelig og inhumant å ikke hjelpe noen som trenger hjelp.

Igjen, helt enig. Bare ikke helt enig i at kosmetiske operasjoner og inngrep skal dekkes av skattebetalere. Hvis det blir fritt fram for transeksuelle å gjennomføre kirurgiske korrigerende inngrep, burde det være fritt fram for mannfolk som vil ha større penis også. Hvor skal vi stoppe?

 

 

Dette er en søkt sammenlikning, dette er ikke kosmetikk - men det går ikke inn samme hvor mange ganger dette gjentas. Du fremstiller transseksuelle omtrent som noen som vil pynte på kroppen. Sånn legger du stein til byrden, i det du avviser og benekter smerten til disse menneskene. Det er ikke fair av deg.

 

Og om så var, så dekkes en rekke kosmetiske operasjoner i dag - blant annet som wubwub, skriver. Hvis du hadde hatt en mikropenis som gjorde det vanskelige for deg å ha alminnelig sex, eller vise deg naken med andre menn, så synes jeg det er rett og riktig at dette dekkes av det offentlige.

 

Vi skal stoppe der det ikke er helsemessige grunner til å tilby behandling. Når det ikke er andre enn estetiske grunner, og det ikke er nevneverdige plager, så skal det offentlige ikke dekke behandlingen. Transseksuelle får et langt bedre liv etter behandling, derfor skal de få slik hjelp. 

 

Jeg blir litt oppgitt, du fremstiller transseksuelle som en énsartet gruppe som bare vil ha kirurgi og leser ikke hva som skrives i tråden; det er et helt spekter av behandlinger som ønskes og tilbys. Kirurgi er for noen, men ikke for alle.

 

Det er trist at du ikke ser forskjellen, sabelpikk, og det er trist at du i så stor grad vektlegger økonomiske argumenter.  For dette har vi råd til. Og vi sparer utgiftene inn igjen på reduserte sykemeldinger, færre innleggelser, færre utrykninger ved selvmordsforsøk, mindre medisinbruk, færre psykologtimer, mindre utbetaling i uføretrygd, osv, osv  - i det hele så er det lønnsomt å behandle transseksuelle. Og det er human, god og forsvarlig helsetjeneste.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

 

Så absolutt. Og når mange rapporterer om at de angrer på kirurgi i etterkant, synes jeg det er verdt å ta på alvor. 

 

(...) But now, having lived as a women for less than a year the 18-year has decided to change back in to a man after suffering huge mental anguish as a woman.

 

 

 

 

 http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2224753/Ria-Cooper-Britains-youngest-sex-change-patient-reverse-treatment.html#ixzz49nGdTmDn Chelsea Attonley, 30, who was born a boy and called Matthew, said she now finds being a woman 'exhausting'

 

 http://www.dailymail.co.uk/news/article-2776090/Transsexual-10-000-surgery-NHS-wants-man-again.html#ixzz49nGtCY2X 

 

 

 

Lenke til kommentar

Og her er utdrag fra en tekst fra en som har angret på kirurgi selv. Han omtaler bruk av den svenske studien hvor bare 2,2 % rapporterte vansker etter kirurgi:

 

TRANSGENDER REGRET IS REAL EVEN IF THE MEDIA TELLS YOU OTHERWISE
(...)

Early in the interview, she made the statement, “We have researched… and we found a recent Swedish study that found only 2.2 percent of transgenders, male and female, suffered from sex change regret.”

Costello is a bright reporter. That it is why it was so puzzling she would use her interview of me to misinform her audience, unless the intent was to diminish and dismiss reports of sex change regret among the transgender population. Costello used only one study to reach a conclusion on the frequency of regret. She or her staff did not look at the wealth of other studies that suggest sex change regret is quite common. One such study commissioned by The Guardian of the UK in 2004 reviewed 100 studies and reported that a whopping 20 percent (one fifth) of transgenders regret changing genders, ten times more than CNN’s Costello reported.

The review of 100 studies also revealed that many transgenders remained severely distressed and even suicidal after the gender change operation. Suicide and regret remain the dark side of transgender life.
 

Endret av sabelpikk
Lenke til kommentar
×
×
  • Opprett ny...