Gå til innhold

Er ”E-stoffer” farlige for oss, eller er de nødvendige? (Ekstra)


Anbefalte innlegg

Poenget er at disse E-nummerne bare er navn på ting. At de er E-stoffer har ingen ting å si. Det blir som å si at alle med arabiske navn er terrorister. Eller muslimer.

 

Ja, det er en enkel måte å klassifisere vanlige kjemikalier som er tilstede i matvarer der hver serie har sin effekt. E300-E500 (ikke helt sikker) er antioksidanter, E300, askorbinsyre eller vitamin C er svært vanlig.

 

Det er sant at de fleste får i seg for mye salt(NaCl). Den enkleste måten å redusere saltinntaket på er å gå over til hjemmebakt brød og hjemmelaget middag, siden det er ferdigmat som er hovedkilden til salt (det er ikke potetchips). De som ikke vil bake for hånd kan kjøpe en brødbakemaskin og få ferske brød hver dag, i stedet for salte, tørre, smakløse brød.

 

Selv baker jeg mitt eget brød mest pågrunn av smaken, En sjelden gang når jeg har dårlig tid kjøper jeg på butikken, men jeg blir ofte skuffet. Reduksjonen av salt er et godt tillegsargument. Jeg har redusert blodtrykket mitt enormt siden jeg begynte å kutte ned på salt.

 

 

 

 

Dette har du antakelig rett i. Samtidig selges det svært mange produkter i norske matbarebutikker, proppet med E-er som antakelig er kreftfremkallende ++ Så lenge dette er tilfellet, så vil jeg ikke si at frykten for E-er er opphypet, selv har jeg en app som jeg raskt kan slå opp om en E er helseskadelig eller ei.

 

Jo, frykten for E-stoffer er sterkt overvurdert. Det finnes mange karsiongene stoffer i maten vi kjøper og det finnes studier som dokumenterer dette. Problemet her er at vi ikke skiller godt nok mellom disse. Tobakk er et karsinogen. Vitamin E er et karsinogen. Dersom du kutter ut tobakk vil dette være positivt for helsen din. Dersom du kutter ut vitamin E vil dette føre til mangelsykdom.

Fargestoffet i Coca cola har blitt dokumentert å være karsinogent og ulike fabrikker bruker ulike mengder. Dersom vi tar utgangspunkt i den høyeste dokumenterte konsentrasjonen av dette stoffet (4-methylimidazole) må du drikke 300 bokser cola hver dag http://www.cfs.gov.hk/english/programme/programme_rafs/programme_rafs_fa_01_07.html

Dersom du drikker en så stor mengde brus i løpet av en dag så har du langt større problemer en økt risiko for kreft. Det finnes også forkjempere for at vi ikke bør gå ute på grunn av sollys som vil være kreftfremkallende.

 

Frie radikaler er ofte forbundet med kreft, skader på DNA og eldring, men det er færre som vet at dette faktisk er viktig i flere steg av nedbrytning av næringsstoffer og lagring av energi i cellene. Det er også viktig for aktivering av immunceller, generering av hukommelsesceller i immunforsvaret og som et direkte våpen mot infeksjoner. Uten kontekst kan du argumentere for at det er skadelig eller at det er sunt. Sannheten ligger et sted mellom disse to.

 

Så jo, enkelte av oss overvurderer risikoen for E-stoffer fordi den blir presentert som ja eller nei, ofte i tilstander som kun er relevant i laboratoeriesammenheng, industri eller ved forurensning i stor skala.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Lager maten fra grunnen av, så full kontroll med inntak av sukker, salt og e-stoffer etc. En ting er e-stoffer, men hvordan er det med næringsinnholdet i maten som produseres i dag?

 

Hva legger du i "næringsinnhold" da? Det er et litt vagt begrep. Tenker du på sammensetning av karbohydrater, proteiner og fett?

 

AtW

Endret av ATWindsor
Lenke til kommentar

En ting er dog sikkert , vi får i oss for mye av noen typer tilsettinger og dette er ikke bra...

Det er derfor det er bra med en reduksjon i ting som salt , visse smakstilsettninger og andre E-stoffer.

 

Visse studier viser at noen av disse e-stoffene kan forårsake kreft hos dyr , problemet med slike studier er jo at menneskelig anatomi kan være mer robust eller svakere og dermed er det ikke sikkert at studien stemmer.

 

At stoffer som salt, sukker og fett er usunt i de mengdene vi får i oss er kjent.

Det er ikke hensikten med E-stoff grenseverdiene.

 

Når det gjelder dyreforsøk brukes det gjerne idiotisk store mengder for å fastslå om det er en skadelig effekt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

Lager maten fra grunnen av, så full kontroll med inntak av sukker, salt og e-stoffer etc. En ting er e-stoffer, men hvordan er det med næringsinnholdet i maten som produseres i dag?

 

Hva legger du i "næringsinnhold" da? Det er et litt vagt begrep. Tenker du på sammensetning av karbohydrater, proteiner og fett?

 

AtW

 

Wikipedia har en grei liste over næringsstoffer jeg tenker på:

vitaminer, proteiner, mineraler, sporstoffer, karbohydrater, fettstoffer.

https://no.wikipedia.org/wiki/N%C3%A6ringsstoff

  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

Lager maten fra grunnen av, så full kontroll med inntak av sukker, salt og e-stoffer etc. En ting er e-stoffer, men hvordan er det med næringsinnholdet i maten som produseres i dag?

 

Hva legger du i "næringsinnhold" da? Det er et litt vagt begrep. Tenker du på sammensetning av karbohydrater, proteiner og fett?

 

AtW

 

Wikipedia har en grei liste over næringsstoffer jeg tenker på:

vitaminer, proteiner, mineraler, sporstoffer, karbohydrater, fettstoffer.

https://no.wikipedia.org/wiki/N%C3%A6ringsstoff

 

 

Om det bare er mangelsykdommer du er redd for, så er det vanligvis ikke noe problem med ferdigmat.

 

AtW

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...