Gå til innhold

SSD kjøp - hvilket merke bør en gå for?


G

Anbefalte innlegg

Ser ut som 850 EVO har samme V-NAND som 850 PRO, bare at det er en 3-kjernet ARM på PRO, mens det er en 2-kjernet kontroller på EVO som igjen er produsert med lavere tetthet og klokket litt opp, slik at den trekker mindre strøm pga 2 kjerner og bedre litografi?

 

http://www.anandtech.com/show/8747/samsung-ssd-850-evo-review

 

 

 

 

The first hint of the capability of TLC V-NAND is the endurance ratings. The 120GB and 250GB capacities are rated at 75TB, which is fairly average, but the 500GB and 1TB models match up with the 850 Pro with their 150TB write endurance. I'll be talking a bit more about the NAND and testing its P/E cycle rating on the following pages, but it's clear that 3D NAND technology is taking TLC NAND to a whole new level in terms of endurance. Thanks to the more durable NAND, Samsung is also upping the warranty from three to five years, which is always a welcome upgrade and I think too many vendors have been fixated on three-year warranties even though NAND endurance has never been the limiting factor.

 

 

 

In addition to the NAND, the 850 EVO sees an evolution in the controller. The 120GB, 250GB and 500GB models now come with a newer generation MGX controller, although unfortunately I have very few details as Samsung couldn't get me the information about the new controller ahead of the embargo lift. I've heard the MGX is a dual core design, whereas the MEX in the 1TB model (and 840 EVO & 850 Pro) features three ARM Cortex R4 cores. The reason behind the change is increased power efficiency and supposedly the third core isn't needed with the smaller capacities as there are less pages/blocks to track and thus NAND management requires less processing power. I'm guessing that the MGX is also manufactured with a smaller process node and the two cores run at a higher clock speed, but for now I don't have any concrete information backing that up.

The 850 EVO also features the common Samsung feature set. DevSleep, hardware-accelerated encryption (TCG Opal 2.0 & IEEE-1667) and RAPID are all supported. With the 850 Pro Samsung introduced RAPID 2.0 that upped the maximum RAM allocation to 4GB (with 16GB or more RAM installed in the system) and as one would expect the 850 EVO supports the updated version of RAPID. In fact, with the release of Magician 4.5 (included on the CD that is found in the retail package), RAPID sees an update to 2.1 version, although this is merely an incremental update with enhanced error handling and fixed compatibility issues with Intel's Rapid Storage Technology drivers.

Endret av G
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nei ser at det er en ganske enkel loptop. Så er vel neppe M.2 eller mSATA kontakt på den. På min Clevo så satt M.2 kontakten under original SSD`n. Er jo bare en liten brikke, så den tar ikke mye plass. Antikvarisk DVD-drev sier du? Hadde ett slikt antikvarisk optisk drev på min pc også... men byttet det ut med blue-ray. Men det var i grunnen ikke my vits. Har ikke brukt det mange ganger. Men der har du jo en mulighet! Du kan jo butte ut dvd drevet med en hdd adapter. Så har du plutselig to hdd`r. Dvd`n kan du jo putte i en ekstern usb boks. Så du kan bruke det om du trenger den. Setter du inn en ssd på hdd plassen så kan du ha den "gamle" snurre disken som ekstra lager der dvd-rom sitter nå. Koster ikke mange kronene på ebay for en dvd til hdd adapter og en ekstern usb dvd-rom boks.

Lenke til kommentar

Kikket for sikkerhetsskyld under HDD-brønnen, men kunne ikke se noe som minnet særlig om en flerpinners stikk noe sted under der. Den har jo jammen meg en stykk USB 3.0 blå kontakt. Kanskje enklere å gå for standard USB 3.0 utstyr framfor å forsøke å modde det interne rundt om.

 

Prøvde jo selvfølgelig å kjøre VMware Workstation på denne maskinen. Går som en "drøm"..., men var lite ekstra lager på SSD'en til å ha svære Windows-gjester liggende. Så da ble det til at jeg forsøkte en ekstern snurredisk på USB 3.0 porten, men det gikk sirup. Kanskje det går bedre med SSD på USB 3.0?

Endret av G
Lenke til kommentar

Vel trenger ikke å moddes noe særlig mere enn du allerede har gjort. Kjøp en slik til å putte gamle disken din i:

http://www.ebay.com/itm/12-7mm-SATA-to-SATA-HDD-SSD-Hard-Drive-Caddy-CD-ROM-Support-Windows-Linux-Mac-OS-/161673446711?hash=item25a47d0537:g:lSAAAOSweW5VLhwl

Så setter du ssd der OZC`n har sittet nå.

Så tar du cd-romen å putter i en sånn som dette:

http://www.ebay.com/itm/US-HOT-USB-3-0-External-Enclosure-Case-For-CD-DVDRW-Blu-Ray-12-7mm-SATA-Drive-/191560228520?hash=item2c99e11ea8:g:YV4AAOSwBLlVMAGO

Billig og lettvint. :innocent:

Lenke til kommentar

Da ble det mandag, og OCZ besvarte med følgende på engelsk:

"Vi er lei for at du opplever problemer med et av våre produkter. Det kan se ut som om at SSD-en er defekt og trenger å skiftes ut. Kan du være grei å opplyse om følgende data:

 

- laptop modell

- operativsystem

- enhetens firmware versjon (dersom ukjent, oppdaterte du firmware ved et tidligere tidspunkt?)

 

 

Snille hilsener..

 

 

Lenke til kommentar

Jo, men jeg er villig til å ha en dialog med dem, utelukkende for å høre om det finnes råd om å berge data ut av den defekte SSD'en. Egentlig ikke noe annet formål. Er jo de som skulle innha størst ekspertise egentlig..

 

Noe jeg også indirekte opplyste om til OCZ ved første henvendelsen min om hvor gode forbrukerrettigheter vi har her i landet, når jeg opprettet "ticket". Men, den beskjeden har de vel bare skumlest kjappt over. Viktig å bevare standard-besvarelser, vet du..  :wee:

 

Er jo egentlig litt farseaktig, at man i det hele tatt behøver å minne noen om at man har mistet noe data, for å få vite mer om datagjenopprettelsesmulighetene. Burde jo vært litt mer service på informasjonsbiten allerede i første besvarelse fra teknisk support spør du meg.

 

Er jo bare å besvare at du som forbruker har alt ansvar for egen databackup, så "vi" er ikke villig til å betale for noen gjenopprettelsesforsøk. Vet jo ganske sikkert hvilken vei høna sparker her, så hvorfor gidder jeg? Gir det meg noen glede å kommunisere med OCZ? Kanskje..  :hmm:

Endret av G
Lenke til kommentar

Ser den, men faktisk de rettighetene vi har her i Norge betyr lite eller ingenting for den som leverandør. Den biten faller på butikken som solgte deg disken. Det eneste de er ute etter er å finne ut hvilken pc`r disken de lager kan få problemer med. Og om det var ett firmware problem. Slik at de eventuelt kan forbedre den.

 

Det å hente ut data fra disken må du nok ta opp med butikken. Men de fleste butikker i Norge pleier å gardere seg mot slike ting. Står som regel med liten skrift som det fleste ikke tar seg tid til å lese... :innocent:

Lenke til kommentar

Til den PCen du har er det ikke noe poeng i å gå for en rask SSD. Du har SATA tilkobling og ikke M.2. Det å kjøpe en dyr Intel eller Samsung er som å kaste bort ytelse, da SATA ikke kan overføre alt.

 

Du sier det er en skog med produsenter....vel når det kommer til SSD er det 4:

Samsung

SK Hynix

Toshiba/Sandisk

Micron/Intel

Av disse er det bare Intel og Samsung som selger under eget navn. På en måte Toshiba med OCZ. Så alt annet har NAND og RAM fra en av disse og en 3. parts kontroller. I motsetning til Samsung som lager alt helt selv. Som gir dem en stor fordel. Og Samsung er og langt foran. Du har snakket om 3D V-NAND teknologi her.... Det handler jo om å stacke NAND i 32 layers, 48 kommer snart. Samsung har vel hatt dette i over et år nå uten at noen av konkurrentene har kommet med noe. Intel sine SSDer er vel forsåvidt greie, men Samsung sine er klart nyere. Samsung har dessuten SSDer tilpasset bærbare PCer. Det har ikke Intel. Samsung sine SSDer er og generelt veldig gode på strømforbruk, som er bra i en laptop. Kan god være forskjell på mSATA/M.2 og SATA versjonene her, men ikke sikker.

 

Hvis du vil ha SSDen som er mest stabil og pålitelig ville jeg sagt 850 Pro sånn sett, men ikke nødvendigvis. EVO betyr at et er TLC og Pro betyr MLC. 850 Pro og 850 EVO har nesten lik ytelse. 850 Pro er den beste ytelsen du kan få over SATA. TLC betyr bare at du lagrer 3 bits per minnecelle, istedenfor 2 i MLC. Noe som betyr at cellene slites raskere ut. Sånn sett vil MLC SSDen være mer pålitelig. Men, problemet ditt var ikke at du slet ut SSDen. Problemet var noe annet. Jeg tviler og på at du vil klare å slite ut SSDen. Og en 256 GB EVO koster 800 kr. En Pro koster 1400 kr. Jeg har selv kjøpt 2 stk 850 EVOer. Jeg har langt ifra hatt dem lenge nok til at jeg kan si noe, men jeg har lest MYE om SSD på anandtech, og ser ikke noe poeng i å kjøpe 850 Pro over EVO til vanlig bruk. Ikke anandtech heller. Du hadde jo en OCZ Trion 100. Den er og TLC, men ikke fra Samsung. Den koster rundt 120 kr mindre enn Samsung sin 850 EVO. Altså er 850 EVO ca 15% dyrere. Med en ytelse som er dobbelt av OCZ Trion 100:

 

 

75635.png

75603.png

Micron%20Roadmap.png

 

 

Det siste jeg la til er en roadmap for SSD teknologi. Stemmer ikke helt. Vi er jo nå i 2016 og det er fortsatt bare Samsung som har 3D NAND. Litt usikker på hvor godt tallene for produksjonsprosess stemmer og. Samsung er hvertfall på 16 nm med sine 950 Pro.

 

Også verdt å nevne at Samsung har 5 år garanti. Det betyr ikke noe i Norge, men det sier litt om hva de forventer av sine produkter. Det er ikke mye som kommer med over 1 års garanti i USA f.eks. Og hvis det ryker da har du ingen lovgivning som i Norge. Samsung tilbyr altså 5 års garanti, også i USA. Det er jo åpenbart umulig å tilby hvis de skjer mye feil før 5 år er gått.

Endret av TKongen
Lenke til kommentar

 Takker for oppklaring vedr. produsenter.

 

Du har nok rett. Tror jeg går for en Samsung 850 EVO på 500 Gig jeg  :wee:

Utelukkende fordi jeg fant ut selv at V-NAND ser mer moderne ut, som du også bekrefter her nå. Da har jeg rom til å virtualisere litt windows i windows under VMware for å se om pusle-CPU'en takler lastene. hehe

Noe som var svært vanskelig på den mindre SSD'en å få rom til ting på før.

 

 

 

 

 

 


 
 

75635.png
75603.png
Micron%20Roadmap.png

 



Men den i spoiler sier at det er på M.2 grensesnitt at den er betydelig raskere enn Trion. Nå er ikke 500 Gig i utstnittet heller på mSATA, kun 240 Gig EVO. Altså slik jeg tolker det så er en 2.5" brønn innstallasjon over SATA tilnærmet lik på EVO'en og Trion'en?

 

 

Eller er mSATA noe annet enn SATA man finner på 2,5" ? Kan jo hende det er ekstra vanskelig å tolke når man ikke vet hvilke grensesnitt de presenterer i grafene.

 

Ok, jeg så utelukkende på Destroyer (data rate), samsung kroner ganske fint høyt oppe på grafoversikt nr. 2 Random Read.

 

 

Digresjon:

 

Skjønner ikke hvordan disse kan klare å konkurrere med Samsung:

 

https://www.komplett.no/product/842680/datautstyr/harddiskerssd/ssd-25/hyperx-savage-ssd-480gb#

 

Samsung har jo "Meany"-Time-Before-"Fucked" på 1,5 mill, mens den der hyperx-en har kun 1 mill. Likevel vil hyperx ha like mye penger for sin, bare fordi de skryter av 4 kjerner og høy iops.

Endret av G
Lenke til kommentar

Fikk rimelig kjappt svar på det med datagjenopprettelse fra OCZ, og de ga følgende svar:
 

Jeg er redd vi ikke tilbyr datagjenopprettingstjenester. Men, du står fritt til å velge hvilket som helst selskap som kan utføre datagjenopprettelse med SSD-en. Vær oppmerksom på at dersom Datagjenopprettelsesfirma er nødt å åpne SSD-en som følgelig vil skade garanti-etiketten, vennligst inkluder dokumentet (eller dets kopi) fra dette selskap (OCZ) om prosessen med datagjenopprettelse når SSD sendes til oss for garantibytte av enheten.  Vennligst vær oppmerksom på at dersom gjenopprettelsesprosessen krever fjerning av minnebrikker og kontroller-IC (integrated circuit - integrert krets)  fra PCB (kretskortet) til drevet (enheten) så vil garantien bli brutt. Vennligst konsulter om valg av prosess med datagjenopprettelsesfirmaet. Snille hilsener...

 
 
Fikk et par RMA eposter utenom også..
 
Også fikk jeg en del annen tekst, som jeg tror er helt standard. Oversatte det ovenfor mhp. at jeg kanskje bryter konfidensialiteten med e-post. De neste kommer på engelsk, da det umulig kan være noe annet enn standard tekst, slik jeg kan se:
 
 

Please read the following information carefully. Follow all instructions
to ensure your RMA is properly received and processed.

We regret to see there is an issue with your product. Fortunately, OCZ
offers the ShieldPlus Warranty protection on your product. This means
that we expect to ship you a brand new replacement drive within the next
business day. In addition, you will receive a pre-paid return label and
instructions on how to return your defective drive to OCZ free of charge.
 
Your RMA number is: NNNNNNNN
 
Your RMA return address is:
OCZ Storage Solutions
RMA# NZ025172
Daltonstraat 4
Zwijndrecht, 3335LR
NL

Each RMA package must have the RMA number clearly marked on the outside
of the package.

Please ensure the return shipment is properly and securely packed. We
recommend using the original packaging for each product and using at
least one inch of bubble wrap or foam for padding. Do not directly attach
bubble wrap or foam using adhesive to the product as this may void the
warranty of the product. The product return should not include any
accessories such as adapter brackets, manuals or mounting screws. OCZ
will not replace these accessories.

Please note that OCZ Storage Solutions will not accept any product(s)
that has been damaged as a result of accident, abuse, misuse, neglect,
natural disaster, or any unauthorized repair or modification. Products
approved for RMA are conditionally accepted for in-warranty return but
are subject to product testing and evaluation.

IMPORTANT: During the testing and validation process, all data on the
product will be lost. If the data is critical, you will need to back up
the data or look to use a 3rd party data recovery service. OCZ Storage
Solutions is not liable for any data loss or recovery of any lost data.

Please find more information about the OCZ warranties for your specific
product(s) here:

[1]http://ocz.com/consumer/support/warranty

[2]http://ocz.com/enterprise/support/warranty

If you have any other questions, feel free to contact me at any time.
 
Thank you,
 
NNNNNNNNNNNNN
 
 
CONFIDENTIAL COMMUNICATION: This communication including any attached
file(s) is CONFIDENTIAL, intended only for the named recipient (s) above
and contains trade secrets or other information that is exempt from
disclosure under applicable law. Any use, dissemination, distribution or
copying of this communication and any file attachments by anyone other
than the named recipient (s) is strictly prohibited. If you have received
this communication in error, please immediately notify us by reply
electronic mail and permanently delete the original transmission and any
attachments from your computer system and any copies of this message and
file attachments. Thank you.


1. http://ocz.com/consumer/support/warranty
2. http://ocz.com/enterprise/support/warranty


 
Og her er returinfo:
 

Please find attached your pre-paid RMA Return Label. Please read the UPS
instructions carefully and follow all the instructions to ensure your RMA
is properly received and processed.

Your RMA number is: NNNNNNNN

Your RMA return address is:

OCZ Storage Solutions
RMA# NZ025172
Daltonstraat 4
Zwijndrecht, 3335LR
NL

Please ensure the return shipment is properly and securely packed. We
recommend using the original packaging for each product and using at
least one inch of bubble wrap or foam for padding. Do not directly attach
bubble wrap or foam using adhesive to the product as this may void the
warranty of the product. The product return should not include any
accessories such as adapter brackets, manuals or mounting screws. OCZ
will not replace these accessories.

Please note that OCZ Storage Solutions will not accept any product(s)
that has been damaged as a result of accident, abuse, misuse, neglect,
natural disaster, or any unauthorized repair or modification. Products
approved for RMA are conditionally accepted for in-warranty return but
are subject to product testing and evaluation.

IMPORTANT: During the testing and validation process, all data on your
product will be lost. If the data is critical, you will need to back up
the data or look to use a 3rd party data recovery service. OCZ Storage
Solutions is not liable for any data loss or recovery of any lost data.

Please find more information about the OCZ warranties for your specific
product(s) here:

[1]http://ocz.com/consumer/support/warranty

[2]http://ocz.com/enterprise/support/warranty

If you have any other questions, feel free to contact me at any time.

Thank you,  NNNNNNNN

 

Så det.. Da kan jeg vel ikke forvente å slippe å sende enheten tilbake, altså å heller velge å gå til Elkjøp. Siden jeg valgte å opprette "ticket".

Kan jeg forvente at Elkjøp tar erstatningsenheten i retur, i bytte mot noe som jeg finner mer pålitelig? Sannsynligvis ikke. Må i såfall være av ren godvilje fra butikksjefen eller noe slikt det da, om jeg passer på å la ytteremballasje stå urørt. Er dessuten utover de 30 dagene nå kjenner jeg på meg, er nokså sikker på det. Men hei, hvem vet, burde kanskje lete etter kvitteringen. Og om UPS er kvikke, så kan jeg kanskje nå 30 dagers returen, og har ikke gjort en flue fortred. Elkjøp får i såfall en uåpnet / urørt enhet i retur. Noe som er bedre enn å måtte selge det som B-vare etterpå.

 

Hadde kanskje vært enklere å gjøre via Elkjøp direkte. Mye oll med dette her kjenner jeg nå  :hmm:

 

 

Men, hva utstår man ikke for å informere folket her på forumet  :)

Endret av G
Lenke til kommentar

Jeg ville ha tatt med meg disken til Elkjøp og bedt det sende den i retur til OZC. Jeg ville i alle fall ha forventet at de skulle ta enheten i retur. Du har jo handlet med Elkjøp og ikke OZC. Er jo det som skal være fordelen med å handle i en fysisk Norsk butikk. Let etter kvitteringen du. :innocent:

Lenke til kommentar

Så ikke at grafene kunne skape forvirring, så beklager det.

 

Grunnen til at Samsung står oppgitt med mSATA og M.2 er at de er testet over dette. Forskjellen til vanlig SATA er så godt som ikke eksisterende. Fordi det er ikke så lett at M.2 = mer hastighet. M.2 kan være over SATA eller PCIe. Jepp, det stemmer. M.2 som vist i grafen opererer egentlig via en SATA tilkobling. De som er veldig raske, som 950 Pro, opererer på en M.2 over PCIe. Akkurat som i stasjonære. PCIe altså.

 

Dette er slik det ville sett ut i en test hvor SATA er begrensningen:

73218.png

Det er tall fra en enkel test som dette som de skriver at SSDen skal klare. De testene jeg viste er ekstra tunge tester, der du faktisk ser forskjellen på SSDene. En lett test som dette vil bare vise at alle SATA SSDer yter likt. Ubrukelig altså, for det gjør de ikke. I destroyer testen jeg linket yter ingen over 400, altså godt under ~500 som er grensen for SATA. Så ingen er begrenset av båndbredde.

 

 

Jeg forstår ikke hvordan noe som helst som bruker SATA og ikke er 850 EVO kan selges. Joda, det finnes tilfeller, og for OEM kan jeg forstå det, men stort sett så forstår jeg det ikke. Det som er morsomt i SSD industrien er at når du kommer med ny teknologi som dette, så blir det ikke dyrere. Det blir billigere. Jepp, det stemmer. Samsung har bedre teknologi, produkter som yter bedre og er bedre, samtidig er de billigere å produsere (!) Samtidig lager Samsung alt selv, tom pakking osv av SSD gjør de selv. 100% av verdikjeden kontrolleres av Samsung. (ikke materialer da..) Så selv om Samsung er såpass lang foran kan de selge til en pris som bare er litt over de billigste konkurrentene, og likevel tjene godt på det. Det å lage NAND minnet i lag som Samsung gjør er langt mer økonomisk enn å spre alt utover. Det er og en stor forskjell i pris på TLC og MLC. EVO og Pro. Grunnen er jo at TLC lagrer mer data på akkurat samme mengde NAND minne. Du har altså fysisk like mye, men den ene får plass til mer enn den andre. Som betyr at du med TLC slippe å lage like mye NAND, som betyr lavere priser. Den kommer med en rekke ulemper, men med 3D V-NAND og super kontroller så klarer Samsung nærmest å eliminere de for vanlig bruk. Som du ser er ikke EVO langt unna pro, for nesten halve prisen. Resten av produsentene derimot... de er alle på nivå med Trion 100. Samsung lagde bedre i 2013....(!).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...