Gå til innhold

Hva gjør deg fet? Å spise for mye fett ller karbohydrater?


Mangelfull

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er to sider av samme sak. Du må i kaloriunderskudd om du skal ned i vekt. Hvis du kutter ut 50g fett per dag, men ender opp med å spise 100 g ekstra med karbohydrater så er du like langt da energimengden du får inn vil være ca den samme.

 

Fett gir deg flere kalorier per spiste gram enn både karbohydrater og proteiner, over dobbelt så mye. Så hvis du skal slanke deg og skal spise 100g mindre mat per dag så er det mer utslagsgivende å kutte i mat med høyt fettinnhold enn høyt sukkerinnhold, da antall kalorier i den fete maten vil være høyere enn antall kalorier i den søte maten.

 

 

Skal du slanke deg så må du enten øke aktivitetsnivået eller få ned det totale kaloriinntaket, men aller helst gjøre begge deler samtidig.

Bare det å begynne å gå daglige turer på en halvtime-time og bytte ut all brus/juice med vann vil utgjøre ganske mye forskjell.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Karbs eller fett har ikke så mye å si egentlig. Total energimengde er det som teller. I dag regner vi det med kalorier (kilo kalorier = kcal = 1000 kalorier/calories). Endel produsenter feilmerker sine varer med kun å skrive calories eller kalorier, men de mener egentlig kilo kalorier, altså 1000 kalorier.

Kalorier er ikke spesielt nøyaktig, men fungerer greit nok.

 

Det er i all hovedsak så enkelt. (Energimengde inn) vs (energimengde ut + energimengde brukt) 

 

Enkelte hevder fett er livsfarlig, andre hevder at karbs er livsfarlig. Jeg tror en balanse er viktig. Det finnes også endel fettsyrer som kroppen ikke kan produsere selv, og dermed er avhengig av å få tilført. Kutter du ut all fett vil du etterhvert få problemer.

Sukker er omtrent det eneste kroppen absolutt ikke trenger, så om du skal kutte noe så kutt hurtige karbohydrater (Sukkerstoffer, hvetemel, etc). Fiber dermot er anbefalt.

 

Spesialtilfeller:

A)

Lavkarbo, hvor kroppen går over i ketose (målbart med ketostix el.) gjør at man kvitter seg med endel energi (ketogener) i utånding samt urin/avføring. Kombinert med redusert sultfølelse kan dette hjelpe med å gå ned i vekt. Ulempen er at du må ha stålkontroll på inntak. Ferdigmat og halvfabrikata er alltid full av karbs. Tar du inn for mye karbs går du ut av ketose. Kombinerer du det med høyere inntak av proteiner og fett går du svært hurtig opp i vekt. Går du for lavkarbo bør du lese deg opp. Man kan få endel problemer med synsing og dagbladets-sterke-meninger-versjon. Kjøp boka til Atkins og les (verdt å lese for informasjonens skyld uansett hva du velger egentlig).

 

B)

Lavkarbo, hvor kroppen IKKE er i ketose. Samme som ellers. Kcal er det som teller.

 

 

Personlig vil jeg anbefale deg en gratis bok på nettet som heter The Hackers Diet:

https://www.fourmilab.ch/hackdiet/

Den er informativ og motiverende. Skrevet av han som grunnla Autocad i sin tid. Gammel bok. Veldig relevant.

Kombiner den med en wifi vekt fra Withings el. 

 

 

TL;DR;

For mye kcal gjør deg fet. 

Lenke til kommentar

Er vell ikke mer avansert en å laste ned "myfitnesspal" loggfør alt mat igjennom skanning av matvarer og en matvekt, supler gjerne trening med endomondo trenings app med et pulsbelte (endomondo samkjører trenings økten til myfitnesspal). Tada: man har relativt stål kontroll på kaloriene for enten vektnedgang eller oppgang.

Lenke til kommentar

Slanking er bare et regnestykke, som flere har nevnt her. Det vil ikke i praksis gå dag til dag, men regulere seg mer "flytende". VI kan bruke dag til dag som eksempel. Så si at du én dag bruker 3000kcal. Dette er energibehovet til kroppen den dagen, hvor mesteparten brukes til å holde kroppen 37 grader, og resten brukes til hjerneaktivitet, organer, arbeid osv. Om du denne dagen spiser 2500kcal vil kroppen mangle 500kcal, disse vil bli tatt fra energilagre du har på kroppen, dvs. glykogen (store karbohydratmolekyler) i lever og muskler, og fett. Altså vil du slanke deg. Greien med trening og fysisk aktivitet er at du kan øke behovet fra 3000kcal til f.eks. 3500kcal, noe som hjelper deg å komme "under" behovet i inntaket ditt. Eller du kan tenke at om du trener kan du tillate deg å spise mer mat og likevel komme under behovet.  

Behovet er altså 3000kcal. Om du får i deg 3500kcal denne dagen vil det motsatte skje, du har 500kcal til overs som kroppen ikke trenger den dagen. Da vil denne energien lagres til senere bruk, i lever, muskler og som fett. Da legger du på deg. 

Det har egentlig ingenting å si hvor kaloriene kommer fra, du kan slanke deg på å bare spise mcdonalds eller sjokolade så lenge du får i deg mindre enn 3000kcal. Problemet er at maten inneholder lite vitaminer/mineraler/essensielle aminosyrer og andre ting som kan føre til mangelsykdom/tilstander, i tillegg til at maten er lite mettende, altså vil du ikke føle at du har fått i deg nok mat. Generelt kan vi si at det du faktisk spiser, vil påvirke hvordan du føler deg. Det eneste som påvirker vekten er antall kcal. 

1g karbohydrat og 1g protein gir 4kcal, 1g fett gir 9kcal, 1g alkohol gir 7kcal. Fett og protein er mer mettende enn karbohydrater. Derfor vil det gi mening for en som slanker seg å spise mye protein, som både gir lite kcal men som også gir metthetsfølelse. I tillegg vil høyt proteininntak hindre nedgang i muskelmasse under slanking. En som slanker seg kan med fordel spise litt fett, da det gir mye metthetsfølelse og i tillegg har andre fordeler. Karbohydrater kan med fordel unngås, hvis man vil ha karbo bør det meste av karboinntaket bør komme fra frukt og grønt. Pasta og kornmat (brød, bakevarer) bør unngås. 

I realiteten vil både karbohydrat, fett og protein brytes ned til druesukker (glukose) og deretter ATP (adenosintrifosfat) som er "ren energi". Glukose (C6H1206) er samme molekyl som planter produserer under fotosyntesen. Det er ATP-molekylet (glukose som er spaltet i to) som brukes i "energifabrikken i cellen" som kalles mitokondriet. I realiteten trenger man derfor ikke å spise karbohydrat. Mens fettsyrer og aminosyrer (byggestoffene i protein) er karboksylsyrer som kroppen vil ha behov for av andre grunner enn ren energi. Protein er blant annet det som "styrer" kroppen etter koden som ligger i genene våre.

Det er også av denne grunn at karbohydrat kalles "rask energi", for spalteprosessen blir kortere. Jo mindre karbohydratmolekylet er, jo raskere. Derfor vil du kunne kjenne rask energiboost av f.eks. sjokolade, fordi dette er rørsukker og veldig små molekyler. Stivelse (et større karbohydratmolekyl), fett og proteiner er typisk mye større molekyler og disse må spaltes før de kan brukes i mitokondriet. Blir de ikke brukt i mitokondriet vil de alle lagres, som enten glykogen eller fett, som nevnt. 

Endret av Sitronsaft
  • Liker 2
Lenke til kommentar
 

Hva passer best til slanking? Kalorikutt? Fettkutt?

Her må litt kunnskap om begrepet kalori som også betyr energi for å gi deg et svar. Man må få i seg tilstrekkelig for å fungere optimalt, men for mye av det gjør at det blir lagret som fett på kroppen.

 

Vi kan forenkle det vi spiser ned til proteinfett og karbohydrater. Disse tre hovedkategoriene bidrar alle sammen til å gi kroppen vår energi, altså kalorier. 

 

Kalorikutt betyr å kutte ned på menge mat man spiser, som består av både protein, fett og karbodrater.

 

Fettkutt, betyr å kutte kun ned på fett mengden man tar i seg, som resulterer til færre total kalorier med mindre man kompanserer ved å spise mer av karbohydrater og proteiner.

 

For å slanke seg må man altså ta i seg færre kalorier, og det gjør man med å innta mindre av protein, fett og karbohydrater.

Begge måter fungerer, men kalorikutt er det mest direkte svaret på ditt spørsmål.

 

 

For slanking er det lureste er å kutte ned på karbohydratene og beholde protein og fett inntaket. Altså spise mindre poteter, ris, brød, pasta og den slags. Noe vi nordmenn er i utgangspunktet alt for glad i. 

 

Man kan øke effektiviteten ved i vektnedgangen ved å være bevisst på hva slags type karbohydrater man inntar seg. Det deles opp i to underkategorier; enkle og kompliserte karbohydrater. Enkle karbohydrater brytes lettere opp og inntas fortere i blodet som øker omdannelse til energi og overskudd. For mye av det gjør at karbohydrater omdannes til fettvev lettere. Kompliserte karbohydrater tar lengre tid å bryte opp og inntas saktere som "passer" bedre med forbrenningnivået i kroppen, slik at kroppen får tid til forbruke det uten at det går til overskuddlageret, altså fettvevet. Mat og drikke som inneholder tilsatt sukker som er enkle kalorier er noe av det verste man tar i seg og definitivt bidrar til å gjøre en feit.

 

Enda et tiltak man kan gjøre er å kutte litt på fettet fordi per gram fett gir mer kalorier enn tilsvarende gram protein og karbohydrater. For at man ikke skal gå rundt å føle seg sulten kan man innta mer proteiner som kompensasjon for mindre fett.

I tillegg jobber kroppen hardere for å omgjøre protein til energi, enn det fett og karbohydrater gjør.

 

En høy protein og lav karbohydrat matstil er i min mening den beste måten å gå ned i vekt så lenge man først og fremst ikke tar i seg flere kalorier enn man forbrenner.

 

 

Endret av ntls
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...