Gå til innhold

Trenger et nytt (billig men bra) multimeter


Anbefalte innlegg

Jeg trenger et nytt digitalt multimeter til bruk i generell hobbyelektronikk av bra kvalitet. Ukjente Kinamerker til kr. 79,- er ikke av interesse, ei heller Fluke metre til flere tusen. Tenker noe til under tusenlappen. Kanskje man får noe bra for rundt 500,- også? Litt dumt å betale for mye for funksjoner/nøyaktighet jeg ikke kommer til å utnytte heller.

 

Bortsett fra de vanlige AC/DC Volt, Amp og Ohm vil det være hendig med en hørbar summer for kontinuitetssjekking, og frekvensmåling samt kapasitetsmåling vil også komme til nytte. Kanskje også mulighet for å teste transistorer. Har også savnet en mulighet for å sjekke f.eks. spenning der den varierer fort eller mye -vet ikke om dette kalles "Peak" eller "Hold" funksjoner. Andre ting jeg bør se etter?

 

Har fått med med at AmProbe er rimelige varianter fra samme produsent som Fluke, og AM-510 virket grei, inntil jeg leste at sikringer til disse er nær sagt umulige å få tak i, så da går den ut. Andre forslag?

Endret av minimax
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om du har lyst på instrumentet fra Amprobe så bare kjøp det. Sikringer i formatet 6 x 32 mm er ikke vanskelige å få tak i. Elfa har 193 varianter på lager. 0,5A og 10A som brukes i dette instrumentet har varenummer 33-187-48 og 33-187-53. Dersom du kjenner en elektriker som kan handle varer hos en elektrogrossist så har sikringene el-nummer 1600086 (0,5A treg) og 1600099 (10A treg).

Endret av Professor Balthazar
Lenke til kommentar

Så dette er altså ikke noen spesialsikringer slik det virker ut fra den brukertilbakemeldingen?

Har ikke noen erfaring med Amprobe, men siden de er laget av produsenten bak Fluke tenkte jeg det ville være et bedre alternativ enn alle disse billige ukjente merkene.

 

Har aldri hatt et auto-range digitalt multimeter før (kun den typen der du velger f.eks. 400mV, 4V, 40V, 400V, 750V) og leser at det kan ta flere sekunder før man får en måling. Hvis jeg ikke skal vente 3 eller 5 sekunder før jeg får vite hva spenningen eller motstanden er på er det kanskje like greit å kjøpe et uten auto-range (hvis dette ikke kan slås av da), eller varierer dette mye fra de ulike modellene? Forstår det slik at ved å sjekke for kontiunitet (med en summer som gir lyd fra seg) gjelder også denne forsinkelsen, som for meg er uakseptabel. Ved kontakt bør den gi lyd fra seg øyeblikkelig.

Lenke til kommentar

Har et UNI-T UT58B jeg bruker mye for tiden som jeg er ganske fornøyd med til prisen. Koster rundt 40usd hos amazon. 

http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v0/1792158509_3/New-UNI-T-UT58B-Digital-Electrical-AC-DC-Multimeter-Voltage-Current-Resistance-Temp-1000C-200M-Ohm.jpg

 

Har aldri hørt om dette merket, men ser at Clas Ohlson selger UT-61D for kr. 599,- som ut fra spesifikasjonene virker å være på høyde med andre merker som koster mye mer.

Lenke til kommentar

Uni-T 61D virket som et bra valg ettersom den har ganske mange funksjoner (bla. frekvens og kapasitans) som koster mer hos andre merker, inntil jeg kom over en test på Youtube som viser at innmaten ikke er spesielt bra eller trygg.

På den andre siden kan det hende at den er bra nok for "vanlig hjemme/hobbybruk" (i motsetning til profesjonell bruk) der man ikke måler noen høyere spenninger enn AC 230V....

 

Fluke er ikke aktuelt pga. den høye prisen, men vurderer som sagt "nesten Fluke" merket Amprobe (andre kvalitetsmerker også) selv om det virker som jeg får mer for pengene med Uni-T 61D, f.eks "True RMS" som jeg forstår gir riktigere målinger for strøm og spenning. Har aldri hatt dette tidligere, så er det viktig? Til mitt bruk spiller det mindre rolle om jeg måler spenningen i stikkontakten til 229V eller 230.1V hvis det er så små forskjeller det er snakk om. Det er litt forvirrende, for på Elfa sin filtreringsside for digitale multimetre kan du velge mellom AVG, gjennomsnittsverdi, RMS, TRMS, TRMS AC og TRMS AC+DC.

Jeg bruker et multimeter mest til å måle lave spenninger (opptil 12V), motstand, kontinuitet (en summer er et must!), dioder/lysdioder, frekvens og innimellom kapasitet og strømstyrke, og det bør være noe som holder i mange år (jeg er ganske forsiktig med ting, så det trenger ikke være bygd for å kastes ned 5 etasjer).

Leser også at multimetre må kalibreres nå og da, men at dette koster ganske mye, så de fleste modeller utenom de aller dyreste profesjonelle modellene er vel gjerne av "bruk og kast" varianten dessverre vil jeg tro.

Endret av minimax
Lenke til kommentar

Har et UNI-T UT58B jeg bruker mye for tiden som jeg er ganske fornøyd med til prisen. Koster rundt 40usd hos amazon.

http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v0/1792158509_3/New-UNI-T-UT58B-Digital-Electrical-AC-DC-Multimeter-Voltage-Current-Resistance-Temp-1000C-200M-Ohm.jpg

Har denne selv (ihvertfall en som ser helt lik ut, får ikke sjekket modellnummeret nå akkurat).

Fikk denne i fjor når jeg gikk på VG1 elektro, syns den fungerer veldig fint.

Lenke til kommentar

Ser veldig bra ut (spesielt displayet), men har ikke frekvensmåling som jeg trenger.

Vurderer nå Uni-T UT61E (ikke "D" som Clas Ohlson har til 599,-) ettersom den har frekvensmåling opp til 220 MHz. Det eneste den mangler er bakgrunnsbelysning til displayet (hører derimot om ulike modifikasjoner for å få dette til).

De selger den på eBay osv. til rundt US$ 50 (Kr. 410,-) med frakt, så med moms og fortollingsavgift kommer den på ca. Kr. 650,-). Hendig utregningskalkulator for slikt på posten sin importkalkulator.

Virker som et bra multimeter iflg. diverse elektronikkforum. Noen her som har brukt den?

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Skulle til å foeslå UNI-T jeg også. har ett mulitmeter med scope som jeg ga ca 900 kr for som jeg er veldig fornøyd med. Har også ett enklere UT61B på jobben, og det er også helt ok.

 

Ser forøvrig at prisen og valuta har gått bananas siden jeg kjøpte mine metere, så nå koster scopemeteret 1400.

 

http://www.ebay.com/itm/UNI-T-UT81B-LCD-Handheld-Digital-Multimeter-w-USB-LCD-Meter-Tester-Oscilloscope-/231382820186

 

Har også ett tangampermeter fra UNI-T som fungerer helt fint. Hvis det tilfører synspunktet mitt tillitt har jeg også metere fra Fluke og Appa, men ser ikke noen større forskjeller som tilsier at prisdifferansen blir rettferdiggjort for hobbybruk.

 

Eneste jeg anbefalder deg er at du også investerer i ett sett med målekabler som har diverse klyper osv, for det er gull verdt til tider.

Endret av Plug&Play
Lenke til kommentar

Interessant at du nevnte målekabler fordi jeg bestilte et sett med gullbelagte samt klyper for å bruke med Uni-T UT61E, så oppdager jeg at det gamle meteret mitt blir som nytt! Plutselig er det slutt på dårlig kontakt og det fungerer helt som det skal.

Det blir nok etterhvert på tide å oppgradere multimeteret siden det er slitt og jeg gjerne skulle ha bedre frekvensmåling, men inntil videre får jeg holde liv i mitt gamle litt til :)

 

Visste ikke om det oscilloskopet -det var stor forskjell i pris fra den gang du kjøpte det, men fortsatt ikke så ille for et oscilloskop vil jeg tro. Får sette det på ønskelista :wee:

Lenke til kommentar
  • 9 måneder senere...
  • 3 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...