Gå til innhold

Ny sprut i gammelt hovedkort


aaad

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Etter at jeg for litt siden klarte å oppgradere mitt gamle 200FSB hovedkort med en Athlon 266FSB prosessor (Duron 700/200 – TB1400/266), har jeg blitt litt nysgjerrig på hvor langt det går an å strekke den strikken.

 

Noen som har erfaringer, med f.eks kraftigere XP-prosessorer?

 

Så lenge sokkelen er den samme, og volt verdiene er innenfor det som håndteres av hovedkortet, er det da ikke bare spørsmål om hvor høy multiplier en har å spille på?

 

Hadde jeg kunnet kjøre en multiplier på 20x, kunne jeg ikke puttet f.eks en XP2400 i 200FSB-kortet mitt (100x20=2000Mhz)?

 

Nå kommer visst snart en dingseboings som kan modifisere multiplieren på AMD-prosessorer, XP-TMC fra upgradeware. I henhold til supportlist for denne, skal jeg til og med kunne kjøre hovedkortet mitt med en Barton-prosessor (Multiplier på opp til 24x).

 

http://www.upgradeware.com/english/product/xptmc/xptmc.htm

http://www.upgradeware.com/english/product...mpatibility.htm

 

Eller kanskje det går an å modifisere default multiplier manuelt? På tomshardware.com finnes ei liste der det går fram hvordan en kan gjøre dette på litt eldre Duron/Athlon-prosessorer ved å kutte/koble ulike L3, L4 og L6 broer. Er det noen som vet om det finnes en lignende oversikt over XP-prosessorer? Kanskje det er noen som har et større utvalg prosessorer for hånden som kan ta fram lupen og starte et registreringsarbeid?

 

http://www.tomshardware.com/cpu/20000711/amd-04.html

 

Jeg syns det er tragisk hvor kort levetid enkelte komponenter har når en ønsker å holde litt tritt i megahertzgaloppen.

 

Det skulle være morsomt å vite hvem på hardware/overklokking.no som har den grommeste prosessoren på et 200FSB hovedkort..!

 

Noen som har noen å melde inn?

Endret av aaad
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Håper det er noen som kan noe om dette. Har selv 200 FSB hovedkort uten prosessor, og nå er det ikke mulig å få tak i Duron 1300 MHz lenger.

 

Kan man evt. underklokke, slik at man beholder multiplier, men kjører 200 FSB?

En duron 1400 burde da kunne kjøre på 1050 MHz....?

 

Hadde bare vært så gromt å få det hovedkortet opp å gå igjen...

Lenke til kommentar

Du kan sikkert bruke Duronen!

 

Det er også godt mulig at du kan åpne multiplerlåsingen, hvis den er låst da, og guffe opp multiplieren til "korrekt" hastighet.

 

Jeg gjorde jo det med Tbirden min, som rett nok ikke var låst. Det var en 1400/266-prosessor som gikk på default 1050Mhz etter oppstart (100x10,5). Nå kjører den på 108x13 og går som det suser.

Lenke til kommentar

Jeg liker ideen om å tyne hovedkortet max.

Kjøp en AthlonXP med T-BredB-kjerne til 530kr og sett den i kortet. Forhåpentlig starter alt normalt. (hvis ikke trykk reset-knappen noen sekunder etter at du har slått på PC'n, da skal det starte) Hvis du ikke får det til å fungere er det bare å bestille nytt HK og ram.

 

Hvis det funker er det bare å overklokke i vei. Den CPU-kjeren skal ganske enkelt nå 2,25GHz (XP2800+) med en god kjøler. Tilgang til høye multipliere (opp til 24x) får du enkelt via pin-mot trikset.

 

Ytelsen med et så gammelt chipsett blir selvfølgelig ikke det samme som med et nytt chipsett, men den blir i hvertfall en god del bedre enn å ikke oppgradere. Ny CPU hjelper også voldsomt på brukt-prisen av PC'n din.

Lenke til kommentar
Håper det er noen som kan noe om dette. Har selv 200 FSB hovedkort uten prosessor, og nå er det ikke mulig å få tak i Duron 1300 MHz lenger.

 

Kan man evt. underklokke, slik at man beholder multiplier, men kjører 200 FSB?

En duron 1400 burde da kunne kjøre på 1050 MHz....?

 

Hadde bare vært så gromt å få det hovedkortet opp å gå igjen...

Du kan jo se om noen har en 1300Duron som de ikke trenger lenger. Jeg vet jeg etterhvert vil få en jeg ikke vil ha bruk for lenger....

Lenke til kommentar

Hvis en bruker denne "pin-mod" metoden, vil dette da sette ny default multiplier på en låst prosessor, eller må en først låse opp L1 broene?

 

Hvis en kobler sammen pins på en ulåst prosessor, vil da CMOS-innstillingene gi flere multiplikatorvalg utover defaultverdien?

Lenke til kommentar

Med pin-mod så setter man ny default multiplier selv om man ikke låser opp L1-broene. Du må sette multiplieren til "default" i bios. Tror ikke det går an å sette andre multipliere siden den er "låst" til den nye multiplieren. Jeg har i hvertfall bare brukt "default".

 

Fordelen med denne metoden er at den kan gjøres helt uten å gi synlige endringer på CPU eller hovedkort. Måten man gjør det på er å benytte tynne kobberfibre f.eks fra en gammel diskettstasjon-kabel du spretter opp og tvinner ut en av de tynne kobberfibrene. Så klipper du biter på ca 1cm, former de til en "U" og setter de ned i Socket'en på hovedkortet før du setter i CPU'en. Om du skal bytte multiplier må du ta ut CPU'en. (pass på så ikke de små trådene detter ned på hovedkortet og "forsvinner". Det gir lett kortslutninger.

Lenke til kommentar

Ikke helt som forventet!

 

Monterte XP2400 etter å ha modifisert default multiplier til 20x iht oppsett for "pin-mod trikset". Maskinen ville ikke starte! Tok ut igjen ledningsstumpene fra CPU-sokkelen. Maskinen startet med opprinnelig default på 15x, og cpu'en ble gjenkjent som XP1800/1500MHz. Prøvde for moro å skru opp FSB'en litt (107x15). CPU ble nå gjenkjent som XP1900/1600MHz og kjører stabilt.

 

Har ikke helt gitt opp å kjøre den med 2GHz. Kanskje prøve 18-19x og gire opp FSB'en litt? Er heller ikke helt sikker på om jeg har pin-modet riktig. Brukte oppsettet for T-bred/20x/100FSB. Skulle kanskje brukt AthlonXP/20x/100FSB, men XP2400 er nå vitterlig en T-bred prosessor, er det ikke?

Endret av aaad
Lenke til kommentar

Tror jeg gir opp "Pin-moden"..! Men....jeg prøvde å guffe opp FSB'en ytterligere. Det er mulig å sette FSB helt til 132 i CMOS. På 15x120 startet den fint. CPU (XP2400) ble gjenkjent som XP2200/1800MHz. Jeg prøvde å øke trinn for trinn, men på 125 var det stopp! På 124FSB ble CPU gjenkjent som "Athlon 1860MHz", og virker stabil med moderat temperatur.

 

Selv om det later til at jeg ikke når 2GHz, så er det nå ikke så verst å gå fra Duron700 til 1860MHz på et 100FSB hovedkort anno 1999! (MSI K7T Pro2) Gode råd mottas likevel mht "Pin-mode", eventuelle instillinger i CMOS e.l. Jeg startet med "Safe settings", der bl.a multiplier er sett til default.

 

Er det forresten noen som vet om det kan være skadlig å kjøre høy FSB, f.eks 120 på et 100FSB-kort, så lenge en holder seg innenfor totalhastighet CPU'en er beregnet for?

 

Nå da..!? Er det noen i kongeriket som kjører et 100FSB hovedkort raskere enn 1860MHz...??????????

Lenke til kommentar

Jeg vil anbefale deg å prøve ennå litt høyere multipliere. Gjerne 21x og 22x. Denne CPU'en takler slik overklokking veldig bra. (2,3GHz er normalt å oppnå)

 

Hvis ikke det fungerer, prøv 19x og 18x som du sa. Om du ikke oppnår de ogrinale 2,0GHz kan du fint senke spenningen noen hakk for å minke varmeutviklingen.

Lenke til kommentar

Er det sannsynlig at den vil starte på 21x/22x hvis den ikke starter på 20x..? Har prøvd 19x også, uten hell. Kanskje jeg skal prøve 18x eller nedover til den starter?

 

TBirden min ville jo heller ikke starte på 14x i CMOS, men det var ikke problem å gå ned til 13x og kompensere med FSB. Nå har jeg jo fått 1800MHz med den opprinnelige 15x på XP'en (FSB120), og det er nå ikke så verst heller!

Lenke til kommentar

Nå har jeg prøvd "pin-mod" på 19x, 18x, 17x, 16,5x og 16x... NO HOPE! PC'en vil ikke starte opp! Den sviver fremdeles som ei klokke ved 120*15x. Nå har jeg iallfall prøvd, og kan slå meg litt til ro, skjønt, jeg har sett et sted at hovedkortet mitt har kjørt med XP2400 ved 100*20 med bruk avXP-TMC. Denne dingsen virker vel også som en mekanisk pin-moderator? Etter som jeg forstår må multiplier være låst på CPU'en for at denne skal kunne brukes. Kanskje dette er tilfelle ved "pin-modding" også...???? L1 broene er iallfall hele på min XP2400, men jeg har lite lyst til å åpne de uten å vite om det er noe å hente.

 

Uansett! XP2400 kan godt anbefales til andre som har lyst å gi litt ekstra sprut til sitt gamle 100FSB hovedkort. Dette er den raskeste prosessoren som er beregnet på 133FSB, og dermed har den relativt høy multiplier som default (15x). Greit for de som ikke gidder styre med "pin-modding" og andre eksprimentelle saker. Den er heller ikke spesielt mye mer kostbar enn sine litt lettere søsken.

 

Jeg har iallfall fått god rutine på å montere/demontere CPU/kjøler!

 

Jeg er relativt fornøyd med mitt "får i ulveklær", XP2400@XP2200. Det går så det suser!

 

Dette har jo blitt en lang post etter hvert. Kanskje kan det være til hjep for andre som sysler litt med de samme tankene? (Er det forresten noen måte å slette innlegg på, som går litt på siden av emnet i denne posten?)

 

Tips som kan bidra til ytterligere opplysning mottas fremdeles med takk!

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...