Gå til innhold

Kjøling av Dell PowerEdge 2950


Anbefalte innlegg

Jeg har kjøpt en gammel PowerEdge 2950 som jeg har tenkt å bruke som et iSCSI target (altså diskskap). Den har en Perc 5/i RAID kontroller og 6 hotswap SAS/SATA diskplasser.

 

Problemet er kjøleløsningen til Dell. Denne består av 4 stk 60mm vifter av denne typen: http://www.nmbtc.com/fans/part-numbers/DC-Axial/2415KL-04W-B80-E00/5983. De er ubarmhjertige med 11000 RPM og 57,5 dB, men de gir vanvittige 64,9 CFM hver. Den bråker omtrent som en 747 under take off under oppstart, og roer seg så litt ned til å bråke "bare" omtrent som en støvsuger. Viftene ligger og "cruicer" på ca 6000 rpm på idle. Det eneste som har egne vifter er PSU'ene (ja det er 2), ALT annet er "passivt kjølet" av den luftstrømmen de omtalte viftene lager, inkludert CPU.

 

Jeg har fått installert software slik at jeg kan lese av temp på CPU kjernene, RAM brikker, disk'er samt en "ambient" temp på hovedkort jeg ikke er sikker på hvor sitter. CPU kjernene ligger ofte på 59-60 med den originale løsningen. Hovedkortet har plass til 2 CPU, men i denne er det bare en dual core Xeon 5110: http://ark.intel.com/products/27214/Intel-Xeon-Processor-5110-4M-Cache-1_60-GHz-1066-MHz-FSB

Denne har en TCASE på bare 65°C. Greit at core temp og case temp ikke er helt det samme, men det er ikke mye å gå på med den løsningen som er der nå. Det eneste positive er at en dual core 1,6 GHz umulig kan produsere spesielt mye varme.

 

Etter å ha studert kjøleløsningen litt og lest det lille jeg har funnet på nettet, så tyder alt på at viftene IKKE styres etter CPU temp. I stedet ser det ut som om Dell har laget en slags algoritme for hvor mye utstyr som er plassert i maskinen. Setter man i flere PCI kort f.eks så øker viftene, tipper det samme skjer om man monterer CPU nr. 2. Viftene er PWM vifter, men det hjelper jo lite når selve styringen er totalt idiotisk. Det er ikke bare jeg som sliter med at disse bråker, det finnes mange tråder om det rundt på nettet, og samtlige "løsninger" går ut på å redusere hastigheten på viftene enten ved å bytte disse ut mot mer saktegående vifter eller ved å montere en motstand på + ledningen til viftene, samt å gjøre en "BIOS hack" som hindrer at viftekontrolleren går i "panic mode" når viftene går saktere.

 

Problemet med denne løsningen er at da vil det kjøle desto dårligere, og jeg synes ikke det ser ut som om det er særlig mye å gå på sånn det er.

 

Jeg har derfor lurt litt på å sette på en vanlig aktiv kjøler på CPU'en, men det er selvsagt sært det og - socket 771 - så utvalget kjølere er høyt begrenset. Jeg har heller ingen PWM CPU utgang på hovedkort, så denne må enten kjøre full speed hele tida eller "regulere seg selv" ut i fra temp. RAM'en ligger på 48-49 grader sånn det er nå, så de må nok også kjøles om luftstrømmen reduseres vesentlig. En 120 mm vifte som blåser ned på RAM er en mulig løsning sånn jeg ser det, men det fordrer jo en del rigging for å få festet den "i løse lufta". Til sist er det prosessoren på Perc 5/i kontrolleren, også denne vet jeg kan gå litt varmt og egentlig nok bør kjøles aktivt om luftstrømmen i kabinettet reduseres.

 

Dette høres fort både dyrt og arbeidskrevende å få til, og ikke minst er det store plassproblemer i et 2U kabinett. Spesielt Perc 5/i CPU'en er det minimalt med plass over, og jeg tror ikke selv en 40mm vifte vil få plass der.

 

Jeg har derfor lurt litt på om det kanskje er like greit å vannkjøle det hele. Å finne vannblokk til LGA 771 er nok ikke så enkelt i seg selv, men hva med RAM og Perc 5/i? Det er 4 RAM brikker i maskinen. Radiator/tank er det simpelthen ikke plass til inni, så dette må nødvendigvis monteres eksternt. Men, er dette i det hele tatt mulig å få til for en fornuftig pris? Selve varmeproduksjonen er minimal, så jeg tror neppe det krever mye effekt av kjøleløsningen, men dog.

 

Innspill mottas med takk..

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det du må huske på er at kanaliseringen av luft kjøler mye mer enn bare prosessorene. F.eks blir garantert minne og disker kjølt ned av luftflyten i kabinettet. Med vannkjøling forsvinner den luftstrømmen, og andre komponenter enn prosessoren kan ende opp med å bli overopphetet.

Lenke til kommentar

Selvsagt. Det var uansett aldri noen plan å kutte ut viftene helt, men å kanskje erstatte de 4 60mm'erne med noen som gikk 2000 RPM i stedet for 10000. Viftene står plassert rett etter diskene slik at de suger innluften forbi diskene, og jeg er ganske sikker på at diskene klarer seg med veldig mye mindre airflow enn de har i dag. Diskene ligger i dag på 26-27 grader når det er 23 grader i rommet.

 

Det er bare en annen chip på hovedkortet som har kjøleribbe, jeg vet ikke helt hva denne er, men den er kald å ta på og har en veldig liten kjøleribbe, så jeg vil tro den også klarer seg med en redusert løftstrøm. RAM'en er jeg dog litt usikker på, den går relativt varmt i dag på rundt 48 grader. Det er jo en treg ram på kun 667 MHz, DDR2 SDRAM - FB-DIMM 240-pin, buffered ECC uten kjøleribber av noe slag. Jeg er litt usikker på om den faktisk trenger aktiv kjøling, og vet ikke hvilken temperatur denne kan tåle før det er fare på ferde. Jeg lurte på å putte en kjøleblokk på denne, men vet lite om kjøleblokker til ram. Er disse spesialtilpasset til hver brikketype, eller får man universale? Kan de dekke flere brikker, og hvordan tilpasser man i så fall avstanden mellom brikkene? Dell sin løsning har en ganske stor plastsak som leder lufta ned på RAM'en, hvilken indikerer at den kanskje har et vesentlig kjølebehov, selv om det jo ikke er nødvendig med aktiv kjøling på vanlig ikke klokket DDR2 RAM.

 

Den største utfordringen er nok å få kjølt CPU'en på Perc 5/i RAID kortet. Dette skal være en Intel 80333 I/O Processor (http://download.intel.com/design/iio/applnots/30663002.pdf). Overflaten på denne er ca 40x40, kjøleribben som sitter der er festet med en bøyle som sitter i spenn over, og det er veldig lite plass i høyden (ca 1 cm utover kjøleribben). Dette er nok den det er vanskeligst å finne en egnet kjøleblokk til, og her håpet jeg at noen som hadde vært i gamet en stund kanskje visste om noe som kunne passe, Det sier seg selv at slangene må festes på siden av denne, det er simpelthen ingen plass til slanger som kommer inn 90 grader på kjøleflaten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...