Gå til innhold

Er globaliseringen et angrep på demokrati?


Anbefalte innlegg

Globaliseringen er den viktigste faktoren i et kapitalistisk verdenssamfunn, men er da globalisering/kapitalisme noe som kan ende med å viske ut det prinsipielle demokratiet?

 

Naturligvis har debatten og misnøyen om klasseforskjeller eksistert siden jordbruksrevolusjonen, men disse forskjellen har vel aldri vært mer tydelige enn idag, på godt og vondt. Globalisering har også bidratt til at flere hundre millioner har jobbet seg ut av fattigdommen og inn i mer levedyktige kår. Det handler jo mye om perspektiv og, -om en i Norge mister jobben pga. utflagging fører det kanskje til 4-5 nye arbeidsplasser et annet sted i verden. Og uavhengig av arbeidsforhold, arbeid er ihvertfall bedre enn å ikke gjøre noen ting.

 

Er ikke sikkert noen er enig med meg på det over engang, men interessant spørsmål så diskuter i vei!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+2534

Når du sier "globalisering", hva mener du da? Mener du økt frihandel på tvers av grenser? Litt vanskelig å si noe om globalisering sett i forhold til demokrati uten noen konkret definisjon. :)

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+2534

Dersom vi med "globalisering" kun mener frihandel, da klarer ihvertfall ikke jeg å se hvordan fri flyt av varer og tjenester skal kunne være noen trussel mot mot demokratiet. Jo mer frihandel desto bedre, dette da land som handler med hverandre vil ha liten interesse av å starte kriger.

 

"Peace, commerce and honest friendship with all nations; entangling alliances with none."
~ Thomas Jefferson

 

 

Endret av Slettet+2534
Lenke til kommentar

Globalisering er globalisering, det. Og det inkluderer bl.a. ganske så fri flyt av varer, arbeidskraft osv.

Det har egentlig ikke forandret seg noe særlig siden vi fikk seilruter til India, og karavanane fra Kina med silke. Dynamikken har forandret seg, men ikke mekanismen.

Frihandel er ikke spennende, den fungerer helt likt som den fungerte for herrens mange år siden.

 

Det som er spennende er at man har fått lobbygrupper som prøver å være globale. F.eks IMF og Verdensbanken. Og at man har andre lobbiorganer som går på tvers av flere landegrenser.

Ting som Bilderberg er derimot ikke spennende, da det er ganske gammel tradisjon.

Lenke til kommentar

Globaliseringen er den viktigste faktoren i et kapitalistisk verdenssamfunn, men er da globalisering/kapitalisme noe som kan ende med å viske ut det prinsipielle demokratiet?

Jeg vil anbefale boken "Da mennesket skapte verden" som er skrevet av Johan Norberg. Han tar opp de temaene du nevner, og er en ivrig tilhenger av både globalisme og kapitalisme, og forklarer godt historiens gang, og hva som er fordelene ved å åpne opp handelen mellom land osv. Kapitalisme er i seg selv sterkt demokratisk. Man tenker da ikke på sosialdemokratisk cronyism og sånt, men snakker om fri handel over grensene, osv. Det betyr at folk frivillig kan drive handel med hverandre uten at staten blander seg, noe som vil føre til vekst og velstand for alle.

 

 

Naturligvis har debatten og misnøyen om klasseforskjeller eksistert siden jordbruksrevolusjonen, men disse forskjellen har vel aldri vært mer tydelige enn idag, på godt og vondt.

Det er mindre forskjeller i de mest kapitalistiske landene, enn i de mest sosialistiske. Grunnen til at man finner stor fattigdom i landene, må man nesten gå å se selv grunnen til. Hvordan blir de fattige landene styrt? Har de en godt beskyttet eiendomsrett? Er det lønnsomt å investere og drive produksjon der? Blir de frarøvet det de måtte produsere om de produserer noe? osv. Grunnen til fattigdom er stort sett mangel på, kapitalisme, ikke for mye av det.

 

Globalisering har også bidratt til at flere hundre millioner har jobbet seg ut av fattigdommen og inn i mer levedyktige kår. Det handler jo mye om perspektiv og, -om en i Norge mister jobben pga. utflagging fører det kanskje til 4-5 nye arbeidsplasser et annet sted i verden. Og uavhengig av arbeidsforhold, arbeid er ihvertfall bedre enn å ikke gjøre noen ting.

 

Er ikke sikkert noen er enig med meg på det over engang, men interessant spørsmål så diskuter i vei!

Det som gjør verden rikere, er at det blir produsert flere og flere ting, og at flere og flere får seg arbeid. Det som hindrer dette er høye tollmurer, dårlig beskyttet eiendomsrett, handelsblokader, osv. Alle kan i utgangspunktet arbeide seg ut av fattigdommen. Det var ikke staten som avskaffet barnearbeid for eksempel, men det ble avskaffet som en følge av at folk fikk overskudd, og ikke hadde behov for at barna arbeidet lenger. Da fikk de råd til å betale skole osv osv... Det vi trenger i dag er mer markedsliberalisme: Frihandel over grensene. Sterk beskyttelse av eiendomsretten. Da vil velstanden skyte i været.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Er IMF og verdensbanken "lobbygrupper"?

Det er nå hva de prøver å gjøre mesteparten av tiden. Joda, de gjør veldig mye. Men de er ikke Coca Cola, de selger i praksis ingen vare som har et garantert marked. De må skape seg makt, innflytelse og godvilje.

Det er faktisk veldig spennende å se på hva slags folk som styrer skuta IMF, og hvem de velger som arvtagere.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...