Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

[Løst] Brannsikre nyt el-anlegg, hvem har ansvaret?


Anbefalte innlegg

En bolig fikk helt nytt el-anlegg, i hele boligens 1. og 2 etg. Det gamle anlegget var fra ca 1970. Det ble endret til større inntak, samt 3 faset. En vegg i boligen ble sertifisert med Ai-60 krav, fordi et nytt tilbygg ble bygd like ved boligen, nærmere enn 4 meter, ca 1.5 meters avstand.

 

Den nye del av tilbygg ene av sine vegger fikk også Ai-60 (to isolerte brann celler). Elektrikeren legger da inn inntaksrør fra nytt tilførselskap montert på boligen Ai-60 vegg og med rør boret igjennom brannskille veggen. Han legger også inn nye kurser i tilbygget fra boligen, som føres inn i dette bygg gjennom et 15 cm tykt betonggulv.

 

I vedlegget for brannvurdering og utførelse er det vist hvordan brannskillen kan utføres. Dette skrives slik: "Tilbygget må være egen branncelle Ei 60 [b 60]. Gjennomføringer av kabler og rør i brannskille skal ha tilsvarende brannmotstand og utføres som vist i NBI A520.342"

 

Elektrikeren sier at noen slik brannsikringsmotstand "gjør aldri de", men større firmaer i større prosjekter, ja, de kan utføre slike arbeider.

 

Spørsmål:

Løper elektrikeren her fra sitt ansvar?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om ikke elektrikeren selv gjør det må noen andre gjøre det og har jobben en fast pris er branntetting noe som naturligvis burde være inkludert, og er det ikke det må kunde varsles om dette.

Har man tatt hull i et brannskille uten å hverken tette eller varsle har man vel gjort seg selv ansvarlig for denne feilen og de følger dette kan få.

Lenke til kommentar

Takk for gode fornuftige innlegg. I anbuds papiret (totalentreprise) står det oppført at entreprenør iberegner brannskillesikring av boligen, samt at det for elektro oppføres etter NEK 400-2010 versjon. Da er vanlig oppfatning at forbruker har bestilt tilbygget brannsikret med skille, hvor det må være entreprenøren som står ansvarlig for denne del, og selv leier inn sertifiserte folk (?), skulle en anta.

 

Nå er det slik at tilbyggets areal krevde byggrådgivning med ansvarsrett, hvilket vi benyttet før innsending av søknaden til kommunen (byggrådgivning stod også for innsending av søknaden). Brannsikringen og det dokument er tilsendt til entrprenør, hvor både skillevegg krav og sikring av rørkabler var oppført. Det er vel derfor ikke tvil her, at det må være entreprenøren som må bære det fulle ansvaret for at også denne del av brannsikringen blir utført.

 

Så deres innlegg var belysende med takk! og jeg ser nå hvordan jeg skal løse den siden av saken.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...