Gå til innhold

Eierandel og egenkapital


legofred

Anbefalte innlegg

Jeg og samboer er enige om følgende:

Vi kjøper hus til 3 millioner kr.

Vi eier 50/50 av boligen, noe som også vil stå i skjøtet.

Vi skal ha ett lån, der vi betaler halvparten av renter og avdrag hver.

Hun har sannsynligvis mellom kr 100.000 og 200.000 i egenkapital, avhengig av kommende salg av bolig. Jeg har 1 mill.

 

Banken sier at dette er en helt vanlig måte å gjøre det på.

Men jeg er usikker. Er dette greit? Evt Hvorfor, hvorfor ikke?

Her er det spesielt det med egenkapitalen jeg har i tankene. Deler av denne er arv og oppsparte midler. Hva om det går galt, og huset selges for 4 mill?

Sitter jeg da igjen med den millionen jeg betalte + 50% av overskuddet?

Egenkaptial må selvsagt inn i en samboerkontrakt.

 

Jeg har ikke noe svar på disse spørsmålene selv, og er redd for å gjøre noe dumt.

Er mest opptatt av at vi har en fair deal for begge parter, og at ting blir gjort på en ryddig måte!

Endret av legofred
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det som er mulig er å fryse egenkapitalen på en konto med tinglysning fra bankens side. Danske Bank har en slik

Fra hjemmesiden: "Hva er Sikkerhet i innskudd?

Sikkerhet i innskudd er en konto som kan brukes som ekstra sikkerhet om du har behov for å låne over 85 % av boligens verdi. Beløpet blir sperret, men etterhvert som boliglånet betales ned kan det sperrede beløpet reduseres. Det er ingen kostnader knyttet til opprettelse og etablering av denne sikkerheten."

Det er ikke den mest økonomiske måten å løse det på, iogmed at man får kanskje 0,6% rente på en slik konto, og må betale minst 2,5% rente på boliglånet. Men på denne måten isolerer dere hver deres egenkapital.

 

Det er en mulighet å skrive samboerkontrakt der egenkapitalen dere spytter inn i bolig tas ut ved samlivsbrudd, men de pengene vil da holdes som gisler uten mulighet for verdistigning. Gitt at dere bor i huset i 10 år, så er den millionen idag mye mer verdt enn når dere flytter.

Lenke til kommentar

Millionen din har ikke mulighet å stige i verdi nei, men den vil redusere lånet ditt betraktelig.
Et lån på 500 000 kan lett betales ned på 5-6 år, og vil bare koste deg rundt 40 000 i renter, mens hvis du låner 1 500 000, kommer det til å ta 17.5 år og betale ned med like store innbetalinger i måneden. Da koster lånet deg over 370 000 i renter.

Er det en mulighet at dere tar opp hvert deres lån til bolig?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tjener samboer godt? Vil hun klare å betale 400K til deg over de neste årene?

Isåfall er det en mulighet å lage et personlig lån dere imellom. Iogmed at hun har 200K og du har 1000K, vil dere møtes på midten om hun låner 400K av deg. Setter du renta til det samme som Husbanken kjører f.eks, får du en grei avkastning sammenlignet med bankinnskudd.

Det blir en form for "aggressiv" sparing for hennes del, iogmed at hun må ut med alt mellom 4-10K pr mnd for å betale ned lånet til deg på en relativt kort tidshorisont.

 

Men på en annen side har hun på rekordtid fått 600K i egenkapital

 

 

Forslaget til Zash er forsåvidt ganske smart. Splitt lånet i to, hver deres med ulik sikkerhet. Du har god sikkerhet, og hun ligger sikker godt over 85%. Er du snill kan du mulig stille som kausjonist med sikkerhet i din andel for å presse ned renta hennes

Endret av newman221
Lenke til kommentar

Den mest gunstige løsningen her er i mine øyne at hun låner mer enn deg. Dere eier 50/50, og skal også finansiere 50/50. I ditt tilfelle vil det si at hun tar opp 1,3 millioner i lån og betaler 200 000 kontant, du tar opp 500 000 i lån og betaler 1 million kontant. I verste fall får du kausjonere for deler av hennes lånebeløp en periode, hvis hun ikke får låne så mye på hennes andel av huset.

 

Dette vil medføre visse skjevheter i økonomien deres, ved at hun må betale vesentlig høyere låneterminer enn deg. Men det er etter min mening den beste løsningen om det lar seg gjøre. Så får heller du betale litt større andel av familiens forbruk, det føles ikke like urettferdig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Takk for alle svar.

 

Vi har forskjellig lønn. Jeg har noe høyere lønn. Tror det vil gå ganske hardt ut over økonomien hennes om hun skal betjene et eget lån a la det Herr Brun skisserer her. Vet ikke om det vil bli så behagelig med denne skjevheten i hverdagsøkonomien heller, uten at jeg har noen problemer med å ta en større del av fellesutgifter.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...