Gå til innhold

Gulvvarme eller panelovn?


oyztein2

Anbefalte innlegg

Hei! Lurer på om hva som vil koste minst? Ha en panelovn på ca.20 grader, eller bruke golvvarme?. Dette er en kjellerleilighet, så tenker at det må være mye dyrere med golvvarme. Bildet viser hvordan gulvvarmen er delt opp, og gulvvarmen vil bare bli brukt rom nr.1 (og det er ikke en vegg mellom rom 1 og 2, bare for å skille mellom gulvvarmens inndeling). Så det blir over dobbelt så stor oppvarming med panelovn. Beklager for litt rotete spørsmål.

post-359092-0-57821700-1416577830_thumb.png

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skjønte ikke HELT det spesifikke spørsmålet. Det er kun gulvvarme i rom nr 1, mens i rom nr2 er det nada, eller gulvvarme som ikke er i bruk oO?

Men kan si litt generelt:

Å varme opp et rom til en gitt temperatur krever en gitt mengde energi. Og så lenge du ikke tilfører energi fra et annet sted (f.eks varmepumpe som tar fra omgivelsene ute), så er det nøyaktig like mye strøm du må tilføre. Krever det f.eks 1 kWh for å holde et rom varmt, så koster det det samme om det er PC, lys, panelovn vifteovn eller gulvvarme i utgangspunktet.

 

Det er godt mulig du er klar over dette, men er uansett greit å være klar over før man fortsetter en slik sammenligning.

 

MEN, i et realistisk scenario så er det ikke fullt så lett, for det er ikke bare den gjennomsnittlige lufttemperaturen i rommet som har noe å si for hvor varmt det FØLES. Som selvsagt er det som er av mest betydning for folk flest.

 

En panelovn er sånn passelig god på å sirkulere varmen, og kan plasseres de deler av rommet hvor det er ekstra høy varmelekkasje. F.eks under et vindu, slik at det blir en kuldesperre, som hindrer kald luft å gå fra vinduet og ut i rommet. Og når du ikke har slike kalde "gufs", så vil temperaturen føles/blir jevnere.
Har du meget godt isolerte vinduer/ikke så mye vinduer så er det potensielt ikke like viktig.

Gulvvarme vil ikke hjelpe mot dette, men har sin egen fordel, og det er at det kan kjennes varmere om føttene våres er varme. Noe gulvvarme åpenbart er god på. Du får også bedre varmeledning rett i kroppen i stede for kun via luft. MEN, gulvvarme har en stor nedside, og det er at den er nødt å varme opp hele gulvet, noe som krever ganske mye energi. Det kan derfor øke varmetapet i huset, gjennom bakken.

 

Nå kjenner jeg ikke til fancy gulvvarme-regualtorer, men vet ikke hvor gode muligheter det er å skaffe seg rimelige regulatorer for f.eks nattsekning osv.. som er fint om du ikke bruker rommet på natten. Her finnes det jo plenty av løsninger på varmepaneler, som takket være sin langt raskere fordeling av varmen, raskere kan justere dette opp og ned.

 

Resultatet er mer effektiv bruk med varmepaneler.

Men om du bare skal bruke det til å holde leiligheten jevnt varm dagen rundt, så er det nok svært begrenset hvor stor forskjell på strømforbruket det blir på de to løsningene.

 

Obs: Det er jo typisk å ha ganske mye høyere strømregning med gulvvarme på, da mange bruker det for å øke temperaturen på baderom osv.. til høyere temperaturer enn de normalt har. Og DA vil strømforbruket gå opp kraftig.

Endret av Andrull
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg trodde først spørsmålet handlet om investeringslønnsomhet. Gulvvarme koster vanligvis mye mer enn panelovner og du bruker antagelig litt mindre strøm med gulvvarme. Det finnes altså et krysningspunkt i tid når den dyre og energisparende metoden vil gå i null.

 

Stemmer det at du har gulvvarme fra før men ikke panelovner? Eller har du begge deler og lurer på hva som er best å bruke?

 

Hvilke av veggene på tegningen er yttervegger? Hvor er vinduer og dører?

 

Hva brukes rommene til? Stue, soverom og bad bør ha ulik temperatur og ulik døgnsyklus på temperaturen.

 

Når ble huset bygd? (Det sier mye om energistandard, forventet varmetap, trekkfullhet osv)

 

Har du balansert ventilasjon som fordeler varmen ut til andre deler av huset og gir luftsirkulasjon i rommene? Hvor mange er dere normalt i rommet?

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Har gulvvarme her, men ikke panelovn, siden de har gått til h***. Jeg skal alltids klare å få tak i noen billige panelovner. Og jeg er interessert å vite hva jeg vil spare mest penger på (strømregning-sett). På tegningen kan du se hvordan huset er delt opp. Er som regel i stua. Er litt usikker på når huset ble bygd, men tror det må være en gang mellom 1980-1995, med tanke på maling og at det er et tyrolerhus. Er som regel 2 i rommet, og det er ikke balansert ventilasjon så vidt jeg veit! Ytterdøra er en dobbeltdør, og vinduene har ganske standard mål. Kan også være verdt å nevne at hybelen er på 120kvm , og sist strømregning kom på rundt 1350,- (oktober).

post-359092-0-07309400-1416691360_thumb.png

Endret av oyztein2
Lenke til kommentar

ENeste måten du vil kunne få en reel inntjening er ved å bruke varmepumpe (meget høy inntjening), eller bruk av peis eller annet som ikke går på strøm.

 

Som jeg og simen nevnte så kan det være noen mindre forskjeller i litt bedre fordeling av varmen, slik at det ikke trenger å stå på like lenge, litt lavere temp da det føles varmere osv.. Men totalt sett så snakker vi nok ofte om noen knappe prosent.

 

En varmepumpe vil fort kunne doble eller tripple effektiviteten, selv når det er ganske kaldt ute. Selv billigere enheter klarer som regel dette greit.

Lenke til kommentar

Peis er dyrere enn panelovner både i innkjøp og energiregning. Peis er noe man har for kosens del, ikke for økonomi. Ved koster ca 1 - 2,5 kr/kWh avhengig av vedpriser, energieffektiviteten til ovnen og fyringsmønster.

 

120 m2 og 1350 kr for oktober måned (inkl. nettleie?) høres ut som et forbruk på rundt 15 000 kWh årlig. Det kan lønne seg for en som skal bo der permanent med en rimelig luft/luft varmepumpe i størrelseorden 3-4 kW maks avgitt effekt. Disse går for rundt 10-15 000 kr og betaler seg selv i løpet av et par år (kan variere med mange faktorer i finregningen). Du kan alltids foreslå for huseier at han bør investere i varmepumpe og fordele kostnaden for den ut over husleien for eksempel de neste 5 årene og reklamere med lave strømkostnader.

 

Som student bør du heller satse på en frittstående ovn. F.eks denne. Da slipper du skruehull og kan ta den med deg når du flytter. Drit i energikostnaden. Ingen kostbare tiltak lønner seg innen så kort tid som 1,5 år.

 

Å skru ned temperaturen i gulvet om natta hjelper ikke så veldig mye siden det har oppmagasinert veldig mye varme og neppe blir særlig kaldt før neste gang du vil ha det varmt. På samme tid vil det neppe bli varmt igjen før du antagelig går og legger deg. Så du vil ha konstant ubalanse i komforten. La det heller stå på jevnt passe lav temperatur og ha gulvteppe akkurat der du har føttene mest. Ved skrivepulten og foran sofaen. En stråleovn som den jeg linket vil få opp følt temperatur (komfort) veldig fort når du kommer hjem eller står opp.

 

Du kan kanskje også komme et stykke med vanlige energisparetips som LED i utelampa, trekke gardinene for når det er kaldt, vaske alt i oppvaskmaskinen, mest mulig på energispareprogram. Tørke klær på veranda/ute. Sparedusjhode, kjappe dusjer og den type sparetips.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

SImen1, såklart, om man skal kjøpe det inn så koster det en del. Men peis er lett å få overlegent lønnsomt når man først har det. Personlig bruker jeg det kun for lønnsomheten sin del, og sparer et par tusen hver vinter (ingen varmepumpe eller huseier som ønsker å kjøpe det inn, da han ikke betaler strømregninga).

Nå vet jeg ikke hva slags priser du baserer deg på, men hørtes rimelig heftig ut. Type slike absurde priser du finner på lokale butikker. Kjøpte meg sist en europall for 6-700kr (har sett det billigere), og holder et år med vedfyring. Joda, det er litt mer stress å fyre opp, men etter en times tid er det godt og varmt i hele leiligheten. Slik jeg ser det så ligger prisen på rundt 0,5 kr pr kWh for vanlig furu. Men sparer inn en del ved at det er såpass raskt at du bare trenger å fyre noen få timer på ettermiddagen når man er hjemme. Og så la det være kaldt resten av døgnet.

 

Ellers så ser jeg at det er haugevis av folk som prøver å bli kvitt trær, ved og tømmer for ved. Over hele trøndelag, og selv i nabolaget så kan jeg gratis hente meg tømmer i haugesvis. Går ut fra at det ikke bare gjelder trøndelag. Og i og for seg vært tilfelle hvert eneste år, så ikke noen tilfeldigheter akkurat.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Ja, men så arbeider de også med ville vedpriser. Dinside bekrefter 500-700kr for europall. Og da blir det vesentlig billigere. 0,43 og 0,45 kr pr kWh blant annet. To av Linkene dine kan bare leses av de med premium-abb.

 

Peis øker også effektiviteten drastisk når du faktisk kan fyre opp når du er der. Da den gir umiddelbar varme i stua når du er i nærheten pga. store mengder strålevarme. Med panelovner så må de følgelig stå på lenger.

 

Og som sagt så vil jeg tro muligheten for å skaffe seg gratis ved må tynge sterkt om man ønsker å spare penger.

Å kjøpe slike "kosesekker" blir nok nettopp det, bare for kos. Men de fleste er vel innenforstått med at det umulig kan lønne seg når du betaler så mye.

Endret av Andrull
Lenke til kommentar

Godt mulig de opererer med ville hovedstadpriser på ved, men fult gratis blir det aldri selv om man hugger selv. I hvert fall ikke om man verdsetter fritid og tar høyde for avskrivning av motorsag, kløyv, tilhenger, kjøring etc.

 

Jeg kom på et triks til. Sjekk om kraftselskapet tilbyr varmepumpe på nedbetaling over strømregninga. Du bruker mindre strøm men får "samme" strømregning som før helt til differansen har betalt ned varmepumpa. Setter du nedbetalingstida til maksimalt kan du spare litt på den måten. Jeg tror det er gode sjanser for at huseieren går med på en sånn løsning.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...