Gå til innhold

Hvilken Mac skal jeg velge?


Anbefalte innlegg

Hei

 

Skal kjøpe meg en ny Mac snart, og det står mellom disse to:

post-356929-0-71468600-1414349625_thumb.png

post-356929-0-07599700-1414349638_thumb.png

 

Jeg skal også oppgradere begge med i7 prosessor, og 16 GB RAM.

 

Jeg skal drive med daglig arbeid, bilde og video-redgering. (Photoshop, FXCP osv)

Og er ute etter å ikke måtte vente så mye som jeg må med min MCBP nå. Vil at arbeidet skal gå smood og raskt.

 

Og er GHz veldig viktig? Ser jo at jeg kan få en mye billigere Mac Mini, og fortsatt opggradere til i7, og 16 GB ram. Istednfor 2,8, så 2,6 feks.

 

Så hvem ville dere valgt?

Mvh Heisenberg.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ytelsesmessig vil en iMac være betydelig bedre enn Mac Mini. Ville utvilsomt heller gått for en 27" iMac, eller aller helst iMac 27" Retina 5K. Selv om 5K-modellen er relativt dyr er det jo nettopp for din type anvendelser den virkelig skinner.

 

NB! Viktig forskjell mellom 21,5" og 27" iMac er at det bare er på 27" modellene du kan oppgradere RAM selv.

Lenke til kommentar

Hvis det står mellom de der to så er det best å gå for iMacen. Denne har dedikert grafikkort som kommer godt med til videoredigeringen. Mac Minien blir trist i forhold.

 

Hvis du skal drive en del med videoredigering, og du prøver å holde et budsjett på 10k +/-, så får du egentlig litt lite for pengene ved å velge en Mac.

 

Klarer du å strekke deg til en Mac Pro så går nok videoredigeringen unna tenker jeg. Nå vet jeg ikke hvilket nivå du jobber på, men skjermen som kommer med iMacen er lite egnet til profesjonell bildebehandling, så du blir jo uansett nødt til å kjøpe ekstern skjerm. Men hvis du kun driver på hobbybasis og ikke bryr deg så mye om at farger blir riktig og at lysstyrken er tilfredsstillende så blir det en annen ting.

Lenke til kommentar

Helt enig med BadCat. Har du kunnskap nok, så er utvilsomt det beste alternativet å bygge seg en "Hackintosh". Finnes mange guider og handlelister på nettet om du bruker litt tid, med testede og fungerende bygg som fungerer minst like bra som en vanlig Mac.

 

En Mac Pro blir nesten alt for dyr om man ikke tar den gjennom firma...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Apple tar seg godt betalt selv om komponentene ofte ligger en generasjon bak hva som er tilgjengelig.

De tar seg alt for godt betalt for SSD, minneoppgraderinger. Det koster ikke mer i arbeidspenger å sette inn en SSD på 512 GB kontra en på 256 GB, kun en ekstra kostnad for maskinvaren. At Apple ønsker fortjeneste er forståelig men at man må betale bortimot dobbel pris for småplukk som lagring og minne er noe som kundene burde sette ned foten for.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Om jeg kjøper:

27-tommer: 3,2 GHz

Spesifikasjoner
  • 3,2 GHz firekjerners Intel Core i5
  • Turbo Boost opptil 3,6 GHz
  • 8 GB (2 x 4 GB) minne
  • 1 TB harddisk1
  • NVIDIA GeForce GT 755M med 1 GB videominne

Og kjøper to 8Gb "Ram'er", fra et annet sted enn Apple. Og bytter ut de med de to 4GB RAM'ene som allerede er i Imacen.

Vil jeg få en brukbar Mac da?¨

Men da får jeg jo ikke i7, har det mye å si på ytelse?

Lenke til kommentar

Du kan jo se litt på Benchmarks her. Kort oppsumert så yter i5 godt ved bruk av bare en kjerne, men faller litt til kort når det er snakk om multi-core.

Hovedsalgspunktet til Intel (i5 vs i7) er hyper-threading, hvilket muliggjør at to programprosesser kjøres parallelt (som om du skulle hatt to prosessorer). Intel påstår selv at dette i enkelte tilfeller vil gi 15-30% bedre ytelse (sammenliknet med en prosessor som har samme hastighet men ikke HT (i5)). Forskjellen det er snakk om er riktignok ikke bare 3.2 Ghz i5 vs 3.2 Ghz i7, men 3.5 Ghz i7. Jeg vil tro at om du skal gjøre mye tung rendrering så vil du nok sette pris på i7.

 

Ettersom du skriver at du må vente mye med din MBP nå, hvor gammel er denne? Og hva slags prosessorkraft kan den skilte med? Det er jo et godt utgangspunkt om vi skal hjelpe deg å vurdere. Personlig så holder min nye MBPr 2.3 GHz Intel Core i7 16GB til det meste jeg gjør (da snakker vi svært tung CADing, og filer på over 1GB i både illustrator og Photoshop, samt endel 3DS max og Rhino). Jeg bruker den riktignok ikke til videoredigering (begynner jeg med det så blir det ny workstation med en gang), og rendreringer (hvilket jeg setter igang over natten på egne arbeidsmaskiner jeg har tilgang til).

 

Altså til mitt bruk så hadde antakelig i5 holdt, men hadde jeg ikke hatt tilgang til egne maskiner for rendreringer så hadde jeg definitivt gått for i7 (og kjenner jeg meg selv rett så hadde det fort blitt en iMac Retina med raskeste prosessor og beste grafikkort... :p). En annen ting som er viktig å huske på er at du ikke har muligheten til å oppgradere denne maskinen, så den bør gjerne holde i en 3-4 år når du først har kjøpt den. (Apple produkter holder seg riktignok svært godt i pris på finn.no..).

 

Her er forøvrig en oppsumering fra MacWorld om hva du bør velger (basert på hva du gjør på maskinen din):

 

  • Video editing. Hyper-Threading is the biggest difference between the two models. One area that makes heavy use of Hyper-Threading is video editing, which uses the threads during rendering. Go for the i7.
  • Programming and compiling. This is another area that uses a lot of hyper threading technology. again this largely depends on the size and scale of the programs you are editing, but if you spend a lot of time in Xcode you will want to update to an i7 CPU.
  • Cinebench and 3D rendering. Again, this is an area where the hyper-threading will give you a good speed increase. Go for the i7.
  • Gaming. This, surprisingly, is an area that doesn’t lend itself to hyper threading. So there isn’t an advantage for gaming with multiple cores or hyper threading. Instead you are better going for a pure faster clock speed, or spending the money on games. Go for the i5.
  • Digital Photography and Image Editing. Hyper Threading but only when it provides a performance boost, which it rarely does. Mostly Photoshop uses the multiple physical cores rather than the Hyper-Threaded logical cores. We do not think that Photoshop, Lightroom users or digital photographers get enough of a speed boost from the I7 processor. Stick with the i5.
  • Music. If you’re creating music in Logic or GarageBand you will get faster performance from an i7, but it really won’t be noticeable. You are advised to spend your money on larger storage space instead. Stick with i5 processor.
  • Finance. if you use extremely large spreadsheets then the i7 has a larger cache that helps the refresh rate. However they have to be large (more than 20,000 entries) and have complex equations for you to start noticing the difference. Go with an i7

 

 

Endret av blured
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hei og tusen takk for flott svar!

 

Har Macbook Pro 2012, 2,5 Ghz, i5 og 4GB ram.

 

Det jeg spessielt er ute etter er litt video-redigering(FCPX), litt photoshop og daglig arbeid (word osv).

Er som sagt opptatt av at det jeg driver med skal gå smod for seg, uten mye venting. Feks overføring av bilder og vurdere dem i Iphoto osv. Tenker å komme igang litt ordentlig med foto igjen, så en Mac med god støtte innenfor dette temaet.

 

Håper dere har fått litt mer greie på mitt bruk.

Lenke til kommentar

Var det 13" eller 15"? Med en 13" så er vel dette med to kjerner om jeg husker riktig? (og da kan jeg forstå at endel prosessing går litt tregt).

 

Hadde selv en MBP 15" (Early 2011) 2,2 Ghz i7 jeg byttet ut i sommer pga ytelsesproblemer (kombinert med at jeg hadde slitt den fysisk ut..). Men underveis så forlenget jeg levetiden ved å (1) oppgradere minnet til 8GB og (2) erstatte HD med en SSD. De gangene jeg opplevde maskinen min som ufattelig treg så var det fordi jeg har behov for mer minne enn jeg faktisk hadde tilgang til (var også et sentralt problem med 8GB etterhvert). Mistenker derfor at hovedproblemet ditt i dag er alt for lite minne.

 

Videoredigering og rendrering er som jeg skrev i sted hovedargumentene for i7. Så hva du legger i litt videoredigering må du nesten vurdere selv, hva er det du tenker å redigere da? Oppløsningen på det du redigerer har er også ganske mye å si. Skal du mekke sammen go-pro filmer, eller videoer tatt med et mobilkamera? Da er det strengt tatt litt begrenset hva du trenger. Eller har du et semi-profft kamera du filmer endel med og som krever mye av maskinen din?

 

Er det slik det ser ut økonomisk nå 21,5" med i7 vs 27" med i5? Stor skjerm er jo også en ganske grei fordel når du skal drive med videoredigering, så å måtte gi slipp på det for å få en kraftig nok maskin er jo litt kjipt... :p Men personlig så har jeg ikke fått testet den faktiske forskjellen på i5 og i7, men googler du det så finner du sikkert endel som skriver om sine personlige erfaringer med det.

 

Edit: Men når man ser på hva du opprinnelig spurte etter så begynner vi å komme ganske langt unna både ytelsesmessig og prismessig. Regner kanskje med at du fortsatt går på skolen (ung/vgs), og kanskje har noe begrensede økonomiske midler... Ser forresten i åpningstråden at du vurderer å gå for en vanlig HD, da vil jeg påstå at FusionDrive (HD+SSD) eller SSD er viktigere enn i7.

Endret av blured
Lenke til kommentar
Har du et (maks)budsjett? Har du dette så er det vel strengt tatt bare å sette opp alle alternativene som kommer innenfor hva du faktisk har råd til.
Både 21,5" (1920 × 1080) og 27* (2560 × 1440) er gode skjermer. Med inntoget av 4K/5K så vil det ikke ta så langt tid før de ikke lenger er i toppsjiktet, men de vil antakelig oppleves som to svært gode skjermer også i endel år fremover da de også har god fargereproduksjon osv.
Mac Minien du lister har forøvrig en prosessor med bare to kjerner, hvilket fører til at den ikke akkurat yter så veldig bra (alle de andre har hatt fire kjerner). Sjekk linken min (over) til benchmarks for en oversikt over ytelsesforskjeller. Det du er interessert i (for videoredigering) er ytelsestestene under 64-bit Multi-Core.
####
Ellers så er det mulig at Mac ikke helt treffer deg som målgruppe. Apple leverer stort sett kun kraftige maskiner, men med mindre du har et behov for å jobbe i Apple sitt operativsystem (OS X - grunnet f.eks. FCPX), så hadde jeg antakelig valgt en workstation/stasjonær + ekstern skjerm om jeg skulle arbeidet seriøst med 3D-rendrering og/eller videoredigering med ditt budsjett (evnt. en hackintosh som nevnt over her, uten at jeg har så mye erfaring med det). (Jeg kan riktignok forstå deg, jeg kommer aldri til å gå tilbake til Windows igjen... Men ironisk nok så er jeg i perioder der jeg driver mye med 3D/renderings tvunget til å sitte i Windows på min MBP).
####
Velger du likevel å gå for Mac, så velg helt klart en iMac foran en Mac Mini. Og av specs så ville jeg prioritert i følgende rekkefølge (prisene er med studentrabatt):
  1. Fusion Drive/SSD. Å kjøpe en maskin som kun har HD i dag er galskap.
  2. 16GB Ram. Et minne på 8GB vil om noen år kunne bli en flaskehals, og da hjelper det ikke at du valgte en raskere prosessor… Unntaket er selvfølgelig om du kjøper en 27” da du her kan oppgradere senere.
  3. Intel i7. Til gaming så holder i5 i massevis.
iMac. 21,5", Intel 2,9Ghz (4 kjerner) i5, 8gb minne, 1TB fusion Drive.
= 13700,-
iMac. 21,5", Intel 2,9Ghz (4 kjerner) i5, 16gb minne, 1TB fusion Drive.
= 15300,-
iMac. 21,5", Intel 3,1Ghz (4 kjerner) i7, 16gb minne, 1TB fusion Drive.
= 16800,-
iMac. 27”, Intel 3,2 Ghz (4 kjerner) i5, 8gb minne, 1TB fusion Drive, 1GB videominne
= 16.000. (minne oppgraderer du senere)
iMac. 27”, Intel 3,4 Ghz (4 kjerner) i5, 8gb minne, 1TB fusion Drive, 2GB videominne
= 17.500. (minne oppgraderer du senere)
iMac. 27”, Intel 3,5 Ghz (4 kjerner) i7, 8gb minne, 1TB fusion Drive, 2GB videominne
= 19.000. (minne oppgraderer du senere)

 

Forøvrig bra jeg har en oppgave som skal inn til midnatt, hvis ikke så hadde jeg ikke hatt tid til å hjelpe deg :p
Endret av blured
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for flott svar igjen! :)

 

ser på denne nå: iMac. 27, Intel 3,2 Ghz (4 kjerner) i5, 8gb minne, 1TB fusion Drive, 1GB videominne

= 16.000. (minne oppgraderer du senere)

 

Hva er fusion Drive? Har dette noe med ytelse å gjøre?

Om jeg kjøper denne nå? Vil jeg få en brukbar Mac til det arbeidet jeg har snakket om. Vil jeg merke en god forskjell fra den Macen jeg har nå med 4GB ram i5 osv?

Lenke til kommentar

Kan ikke svare deg nøyaktig, da du ikke har skrevet om du har en laptop med to eller fire kjerner i prosessoren, men uansett hva du velger (av iMacs) så vil du merke ganske så stor forskjell.

 

Fusion Drive er en miks av SSD (solid state drive) og tradisjonell HD (hard drive). I praksis fungerer den slik at det som trengs å leses og skrives raskere plasseres på delen med flash minne (SSD) (eksempler her er applikasjoner, filer du bruker mye, og filer som krever raskere behandling osv), mens typiske mediafiler som musikk, filmer, bilder osv, plasseres på snurredisken (HD). En ren SSD er selvfølgelig enda raskere, men da må du ta til takke med 256gb til samme prisen, hvilket er litt lite for mange.

 

Når en datamaskin jobber med en oppgave så henter den de relaterte filene fra SSD/HD og over til RAMen (hovedminnet), og prosessoren prosesserer oppgaven derfra.

 

I første omgang vil du merke forskjell (med SSD/Fusion Drive) ved at maskinen starter opp mye raskere, samt at applikasjoner åpnes mye raskere. Du får en følelse av at maskinen flyter mye bedre. Ellers så er det som jeg nevnte i forrige innlegg: Årsaken til at du opplever din maskin som treg i dag er antakelig fordi du har for lite minne (4GB).

 

Måten jeg ble forklart hvordan det hele fungerte en gang i tiden (som 6-7åring): La oss si at du (mennesket med hjernen) er prosessoren. Når du jobber med noe så trenger du gjerne å slå opp i en bok for å hente kunnskap (minnet). RAMen (hovedminnet) blir som bøkene du har hjemme i bokhylla di, de får du raskt tak i, det er bare å slå opp i de med en gang. Har du imidlertidig ikke boken du trenger hjemme i hylla di så må du ta bussen frem og tilbake til biblioteket for å låne boken du trenger (HardDisken). Med den historien som et bilde, så forstår du kanskje hvorfor det går så ekstremt tregt de gangene datamaskinen din ikke har nok minne til å fullføre en oppgave sammenhengende. Det hjelper altså ikke at du har en raskt prosessor så lenge du ikke har nok minne å jobbe med.

 

iMacen du har hentet ut er en fin maskin det, og med muligheter for å oppgradere til 16GB (og kanskje senere 32GB) i fremtiden, så vil den sånn sett holde lenge. Svakheten med den er riktignok at den ikke har det beste skjermkortet (merket med rødt) og i5... 21,5" har riktignok samme skjermkort, men det krever også noe mindre å drive en mindre skjerm (når du jobber med grafikk, osv). Men når du kommer opp i 17.500 og 19.000 så begynner vi kanskje å snakke om litt over budsjett for din del... (?)

 

Alternativet til den prisen 16.000 +/- er altså iMac 21,5" med maks spesifikasjoner. Den er i7, altså vil den være hakket hvassere på videoredigering, og i tillegg så slipper du å bruke penger senere på å oppgradere (hvilket du heller ikke vil få muligheten til...). Å se film på en 27" iMac er forøvrig nydelig, så med mindre en litt raskere prosessor (for videoredigering) er viktig for deg, kjør på med 27".

Lenke til kommentar

Okei, tusen takk. Nå ble jeg klokere :)

 

Et konkret spøramål: Hadde du stått og skulle kjøpe en ny Mac nå, og du har fått høre litt om mine behov. Hvem av disse to?

 

21,5

3,1 GHz firekjerners Intel Core i7, Turbo Boost opptil 3,9 GHz

  • 16 GB 1600 MHz DDR3 SDRAM – 2 x 8 GB
  • 1 TB Fusion Drive

27

  • 3,2 GHz firekjerners Intel Core i5, Turbo Boost opptil 3,6 GHz
  • 8 GB 1600 MHz DDR3 SDRAM – 2 x 4 GB
  • 1 TB Fusion Drive
  • NVIDIA GeForce GT 755M 1GB GDDR5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...